Σελίδες

14 Δεκεμβρίου 2013

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Αντιφατικές και συγκρουόμενες οι εκτιμήσεις… Γράφει ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος

Χαράς ευαγγέλια στις Βρυξέλλες, στους Διεθνείς χρηματιστηριακούς κύκλους και στις περιώνυμες «αγορές» αποτελεί η είδηση ότι η Ιρλανδία, Παρασκευή και 13 του Δεκέμβρη 2013, δηλαδή αυτό το Σάββατο - Κύριακο τελειώνει με το δικό της μαρτύριο του μνημονίου της γνωστής τρόικα.

Γεμάτα χαρά κάποια πρόσωπα, συνοφρυωμένα βλέμματα σε άλλα πρόσωπα, ζητωκραυγές και χειροκροτήματα από τους πρώτους, έκφραση δισταγμών και δυσφορίας από τους δεύτερους…

Βέβαια όπως συμβαίνει με πολλά κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά θέματα στην εποχή μας οι απόψεις πάντα διίστανται.

Η ωμή αλήθεια, πέρα από τους πανηγυρισμούς για τερματισμό του προγράμματος «σωτηρίας – του bailout» της Ιρλανδίας, είναι ότι η ανεργία παραμένει σε δραματικά επίπεδα, οι επιχειρήσεις δεν έχουν ανακάμψει, 1000 νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα κάθε εβδομάδα και το 50% του ιατρικού δυναμικού της χώρας έχει αναζητήσει ένα καλύτερο μέλλον εκτός Ιρλανδικών συνόρων.

Ο κ Duncan Ganley, Πρόεδρος του Ομίλου Επιχειρήσεων Ganley, ένα έντονα πολιτικοποιημένο άτομο τα είπε χύμα στο CNBC...

Περιέγραψε με μελανά χρώματα την οικονομική πραγματικότητα στην πατρίδα του Ιρλανδία και μάλιστα χαρακτήρισε την παρούσα κατάσταση ως «χειρότερη» από το 2010!...

Νομίζω ότι θα μείνει για πολλά χρόνια στην επικαιρότητα η ατάκα του όπου παρομοιάζει την Ιρλανδία, την ιρλανδική Οικονομία και τον Λαό με «την παρέα που μένει τελευταία στο ρεστοράν αφού όλοι οι άλλοι ολοκλήρωσαν την επιδρομή τους (σε φαγητά και ποτά) και πρέπει αυτοί να πληρώσουν τον λογαριασμό. Είναι εύκολο να είσαι δημοφιλής εάν είσαι το πρόσωπο που το κάνει αυτό (πληρώνει τον λογαριασμό…)»

Για του λόγου το αληθές, ρίξτε μια ματιά ΕΔΩ 

Επιμύθιον χρήσιμο για εμάς τους Έλληνες; 

Το «Ιρλανδικό πρότυπο», πριν την κατάρρευσή του, είχαν χειροκροτήσει πολλοί από τους δικούς μας πολιτικούς ηγέτες.

Η Ιρλανδική οικονομία ήταν πιο ισχυρή, πιο ανταγωνιστική και πιο αξιοζήλευτη από τις οικονομίες της Ελλάδος, Πορτογαλίας και Ισπανίας και κατέληξε να χρωστά σήμερα περίπου 85 δις ευρώ…

Να θυμηθούμε το δικό μας χρέος των 400 δις ευρώ και θέματα όπως η ανταγωνιστικότητα και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που συνεχίζουν να αποτελούν  μπαλάκι του «πινγκ-πονγκ» ανάμεσα σε Ελλάδα και τρόικα… 

Με αυτά τα δεδομένα σοβαροί Ιρλανδοί ανησυχούν, εμείς τι να πούμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.