Σελίδες

23 Δεκεμβρίου 2013

Η Τουρκία στον αέρα: Η ανθρωπογεωγραφία των συλλήψεων.

Εδώ και μερικές ημέρες (από τις 17 Δεκεμβρίου) η κοινή γνώμη της Τουρκίας αλλά και κατ’ επέκταση η διεθνής κοινότητα βλέπει την σύγκρουση γιγάντων στη νεοθωμανική Τουρκία να οδηγεί τη κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας στα άκρα, κάτι το οποίο θα έχει συνέπειες και στον εξωτερικό περίγυρο της. 

Του Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη 

Είναι προφανές ότι η όλη επιχείρηση «καθαρά χέρια» έχει ως στόχο το κυβερνών κόμμα και κυρίως τον ηγέτη αυτού τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πριν προχωρήσουμε σε μια απόπειρα αποκωδικοποίησης των δραματικών εξελίξεων, να υπενθυμίσουμε ότι τόσο η παρούσα υπογραφή όσο και ο φιλοξενών το κείμενο ιστοχώρος είχαν προϊδεάσει, με αναλύσεις που εστίαζαν στην τουρκική πραγματικότητα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Να αναφέρουμε λοιπόν, ότι η εικόνα διαφθοράς αφορά τις κατηγορίες για δωροδοκία κατά τεσσάρων κορυφαίων υπουργών, οι οποίοι αποτελούν -για να το θέσουμε σε ελληνικούς όρους- τον «πρωινό καφέ» του Ρ. Τ. Ερντογάν: Οι υπουργοί αυτοί είναι ο Ερντογάν Μπαϊρακτάρ υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης, ο Μουαμάρ Γκιουλέρ, υπουργός Εσωτερικών, ο υπουργός Οικονομικών Ζαφέρ Τσάγκλαγιαν και ο «πολύς» και… τόσο αγαπητός σε όλους εμάς στο «defence-point.gr», αλλά και στις… Βρυξέλλες Εγκεμέν Μπαγίς, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Η επιχείρηση όμως της αστυνομίας δεν σταμάτησε στους υπουργούς αλλά οι έρευνες φαίνεται να καίνε και τους υιούς των τριών πρώτων ηγετικών στελεχών του ΑΚΡ όπου και κρατήθηκαν και ανακρίθηκαν από τις αρχές.

Ταυτοχρόνως, σε τρεις συγχρονισμένες επιχειρήσεις, συνελήφθηκαν 52 συνολικά άτομα με κεντρικό πρόσωπο έναν Ιρανό, αζερικής όμως καταγωγής ονόματι Ρεζά Ζαράμπ. Η κατηγορία για τον Ιρανό ήταν η λαθραία εισαγωγή ρευστού στο Ιράν από την Ρωσία και την Κίνα. Ενώ η κατηγορία για τον Ρ. Ζαράμπ στην ουσία υποδηλώνει, ότι όλη αυτή η δραστηριότητα ήταν σε γνώση τριών εκ των συλληφθέντων υπουργών, καθώς και των υιών τους. Ούτε λίγο ούτε πολύ η κατηγορία είναι ότι ο Ιρανός «μοίρασε δωράκια» περί τα 63 εκατομμύρια, εκ των οποίων 51,5 (!) πήγαν στον Τσάγκλαγιαν, 10 στον Γκιουλέρ και μόλις 1,5 στον Μπαγίς (τι ψιλικατζής, εκτός κι αν πιάστηκε κορόιδο)!

Στις 19 Δεκεμβρίου η καθημερινή «Ταράφ» δημοσίευσε ηχητικές απομαγνητοφωνήσεις προερχόμενες από την αστυνομίας καθώς και εικόνες με τις οποίες «καίνε» τον Γκιουλέρ και τον Μπαγίς.

Η δεύτερη από τις τρεις επιχειρήσεις αφορούσε τον Μπαϊρακτάρ, ο οποίος να σημειωθεί είναι υπεύθυνος για την διεύθυνση κοινωνικής στέγης (ΤΟΚΙ) στην οποία χρημάτισε και πρόεδρος πριν την υπουργοποιήσή του, ενώ ως φορέας υπάγεται στο πρωθυπουργικό γραφείο. Το ΤΟΚΙ με λίγα λόγια διευθύνει ολόκληρο το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την στέγαση.

Στο συγκεκριμένο «γκρουπ» συλληφθέντων, την τιμητική τους έχουν τρεις μεγαλο-εργολάβοι της χώρας, οι Αλί Αγκάογλου, Εμρουλάχ Τουρανλί και Οσμάν Αγκτσά, οι οποίοι αποτελούν μόνιμους αναδόχους στα προγράμματα στέγασης του ΤΟΚΙ. Στην συγκεκριμένη ομάδα εντάσσεται και ο Αμπντουλάχ Ογούζ Μπαϊρακτάρ, υιός του υπουργού, ο οποίος κατηγορείται για μία σειρά αδικημάτων όπως παράνομες κατασκευαστικές δραστηριότητες, δωροδοκία και δωροληψία.

Η τρίτη επιχείρηση επικεντρώθηκε στην δημοτική αρχή της συνοικίας Φατίχ η οποία ελέγχεται από το κυβερνών κόμμα το ΑΚΡ. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι για όσους έχουν επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη, θα γνωρίζουν ότι πρόκειται για μία περιοχή η οποία εάν συγκριθεί με το Ισλαμαμπάντ και την Καμπούλ οι πρωτεύουσες του Πακιστάν και του Αφγανιστάν είναι… Νέα Υόρκη και Λονδίνο σε σύγκριση με την περιοχή αυτή της παλαιάς Βυζαντινής Κωνσταντινούπολης.

Συνολικά 32 άτομα συνελήφθησαν με προεξάρχοντα τον δήμαρχο Μουσταφά Ντεμίρ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι κατηγορίες σχετίζονται με δωροδοκία για την απόκτηση αδειών οικοδόμησης στο πλαίσιο ενός σχεδίου, το οποίο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υποθαλάσσια σιδηροδρομική σύνδεση της ευρωπαϊκής πλευράς της Κωνσταντινούπολης με την ασιατική.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί, ότι ο γενικός υπεύθυνος των συγκεκριμένων γιγαντιαίων επιχειρήσεων είναι ο εισαγγελέας Ζεκαρίγια Οζ ο οποίος θα μπορούσε να συγκριθεί με τον… Δικαστή Ντρεντ (Judge Dredd) αφού στο βιογραφικό του έχει και την καταδίκη των στρατιωτικών στην υπόθεση Ergenekon, ενώ συμμετείχε και στην υπόθεση Odatv με την οποία κυνηγήθηκαν δημοσιογράφοι οι οποίοι είχαν στο στόχαστρό τους το κίνημα του Ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.