Σελίδες

25 Νοεμβρίου 2013

Τρία άρθρα του Νίκου Λυγερού για τον Ζεόλιθο.

Του Νίκου Λυγερού 

Η θεαματική ιδιότητα του ζεόλιθου. 

Για να καταλάβουμε πρακτικά τη θεαματική ιδιότητα του φυσικού ζεόλιθου αρκεί να εξετάσουμε μερικά δομικά του στοιχεία. Ένα από αυτά είναι η ειδική εσωτερική επιφάνεια.

Αυτή αντιπροσωπεύει την ολική επιφάνεια που είναι προσβάσιμη από τα εσωτερικά κανάλια αυτού του πορώδους πετρώματος. Συνήθως η μέτρησή της γίνεται με την απορρόφηση του αζώτου ή του αργού σε χαμηλή θερμοκρασία και εκφράζεται σε τετραγωνικά μέτρα ανά γραμμαρίου ζεόλιθου. Σε γενικό πλαίσιο λοιπόν, οι ζεόλιθοι έχουν μία ειδική επιφάνεια της τάξης των εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων ανά γραμμάριο. Αυτό ισοδυναμεί με μία έως δύο επιφάνειες του γηπέδου του τένις ανά γραμμάριο του ζεόλιθου. Σε ανάλογο πλαίσιο και το ίδιο θεαματικό είναι το πόσο πορώδης είναι ο ζεόλιθος. Για να γίνει κατανοητό ας πάρουμε ένα κυβικό εκατοστό του ζεόλιθου. Αν υπολογίσουμε το συνολικό μήκος όλων των καναλιών του τότε θα είχαμε μία απόσταση που ισοδυναμεί με πέντε αστρονομικές μονάδες, δηλαδή πέντε φορές η απόσταση που χωρίζει τη Γη από τον Ήλιο. Μόνο όταν μελετάμε με αυτόν τον τρόπο το ζεόλιθο συνειδητοποιούμε τι θησαυρό έχουμε στη διάθεσή μας στην πατρίδα με τον κλινοπτιλόλιθο. Αλλά σίγουρα θα χρειαστεί μία πορεία του ζεόλιθου για να το συνειδητοποιήσουν οι δικοί μας. 

πηγή 

Κατασκευαστικός ζεόλιθος 

Ενώ μερικοί αγνοούν ακόμα και τη λέξη ζεόλιθος, τα τελευταία χρόνια, ο φυσικός ζεόλιθος χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο και αυτό ειδικά στις χώρες υπό ανάπτυξη όπου υπάρχει μία τεράστια ζήτηση στον τομέα της κατασκευής. Χάρη σε αυτό το 80% της κατανάλωσης του φυσικού ζεόλιθου σε παγκόσμιο επίπεδο, γίνεται σε αυτόν τον τομέα.

Διότι ο ζεόλιθος μπορεί ν’ αποτελέσει ακόμα και το 35% από το τσιμέντο, πράγμα το οποίο επιτρέπει την ελαχιστοποίηση του βάρους, τον έλεγχο της αλλαγής φάσης όταν γίνεται στερεό αλλά επίσης και την προστασία από τη σκουριά, όταν έχουμε μπετό αρμέ. Αυτό εξηγεί το άρθρο των Ahmadi και Shekarchi: Use of natural zeolite as a supplementary cementitious material. (Cement & Concrete Composites Vol. 32 pp. 134-141, 2010). Γι’ αυτό το λόγο αντί να εξετάζουμε με μαρασμό και μιζέρια, τα δεδομένα που υπάρχουν στην πατρίδα μας σε αυτόν τον τομέα θα ήταν καλό να μελετήσουμε επί του πρακτέου τις ιδιότητες που προσφέρει ο ζεόλιθος στο μπετό για να γίνει μια στρατηγική χρήση που να επιτρέπει και μια ανθεκτικότερη δομή και να αποτελεί παράδειγμα αξιοποίησης για τον ελληνικό ζεόλιθο όταν έχουμε μέτρια περιεκτικότητα. 

πηγή 

Ο ζεόλιθος στην αντιμετώπιση των πυρηνικών αποβλήτων. 

Ο ζεόλιθος με την ειδική του επιφάνεια, με την πορωδικότητά του αλλά και με τη γεωμετρία του, είναι ένα ιδανικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των πυρηνικών αποβλήτων. Έχουν μελετηθεί τουλάχιστον τρεις φυσικές ποικιλίες του ζεόλιθου: ο κλινοπτιλόλιθος, ο χαμπαζίτης κι ο μορντενίτης, ειδικά για την αφόπλιση του Καισίου-137, του Στροντίου και του Κοβαλτίου. Για παράδειγμα στο Τσέρνομπιλ το 1986, χρησιμοποιήθηκαν 500.000 τόνοι κλινοπτιλόλιθου για τον καθαρισμό της μολυσμένης γης. Το μεγαλύτερο μέρος χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή φραγμάτων προστασίας αλλά βέβαια και μέσα στη γη.

Ο κλινοπτιλόλιθος προστέθηκε και στη διατροφή των ζώων με αποτέλεσμα να μειώσει κατά το μισό το Καίσιο-137 που βρισκόταν στο γάλα των αγελάδων. Και πιο πρόσφατα με το ατύχημα στη Φουκουσίμα, ο κλινοπτιλόλιθος προστέθηκε στη θάλασσα με τσουβάλια για να μειωθεί η συγκέντρωσή του μέσα στο νερό. Γι’ αυτό το λόγο, ο κλινοπτιλόλιθος είναι τόσο αποτελεσματικός στη χρήση του στη γεωργία και στη κτηνοτροφία αφού επιτρέπει την ελαχιστοποίηση χρήσης χημικών ουσιών που επιβαρύνουν τη γη και μειώνουν την ποιότητα των προϊόντων. Έτσι ο ζεόλιθος δεν είναι μόνο για τον καθαρισμό της γης αλλά και προστασία για τον άνθρωπο. 

πηγή 

* Ο Νίκος Λυγερός είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και καθηγητής γεωστρατηγικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.