Σελίδες

2 Νοεμβρίου 2013

Ελληνικό ψηφιδωτό 1700 ετών βρέθηκε στην Τουρκία. Οι Τούρκοι κατά την προσφιλή τους τακτική δεν λένε λέξη ότι είναι ελληνικό.

Ψηφιδωτό 1700 ετών ανακαλύφθηκε τυχαία στην κεντρική επαρχία της Ανατολίας, Αμάσεια. Εντόπιοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι το ψηφιδωτό είναι μεγέθους 80 τετραγωνικών μέτρων και ανήκει στην αρχαία Ρωμαϊκή Περίοδο και κατά πάσα πιθανότητα ήταν το δάπεδο ενός αρχαίου κτηρίου του Δήμου για συνεδριάσεις. 
 
Στο ψηφιδωτό απεικονίζεται η Κτήσις.
 
Ο κυβερνήτης της Αμάσειας, Halil Comaktekin δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να μετακινήσει το μωσαϊκό και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του ώστε να κερδίσει τουρίστες η πόλη. 
 
Ο διευθυντής του Ιστορικού Μουσείου της Αμάσειας, Celal Ozdemir, δήλωσε ότι είναι το δεύτερο μωσαϊκό που βρέθηκε στην περιοχή και εμπλουτίζει την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης. 
 
Η Αμάσεια βρίσκεται επάνω στα βουνά της ακτής της Μαύρης Θάλασσας (Πόντος), σε μια στενή κοιλάδα στις όχθες του αρχαίου ποταμού Ίρις.  Είναι η πατρίδα του γεωγράφου Στράβωνα. 
 
Οι πολιτισμός ανάγεται στα πανάρχαια χρόνια και από την περιοχή έχουν περάσει διάφοροι πολιτισμοί, αναφέρει το τούρκικο δημοσίευμα. 
 
Η τοποθεσία της πόλης είναι επάνω σε ένα οχυρωμένο όρος και ως εκ τούτου έμεινε ανέπαφη στους αιώνες. 
 
Από αυτήν την περιοχή πέρασαν οι Χετταίοι, οι Φρύγες, οι Κιμμέριοι, οι Λυδοί, οι Πέρσες, οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί, οι Σελτζούκοι Τούρκοι. 
 
Ο οθωμανικός πολιτισμός άφησε το στίγμα του στην περιοχή, γράφει το δημοσίευμαχωρίς να αναφέρει τίποτε για τους Έλληνες κατοίκους της πόλης, την ελληνική καταγωγή του Στράβωνα,  αλλά και ότι τα ψηφιδωτά που βρέθηκαν είναι ελληνικά. 
 
Το 1920 οι Έλληνες στην Αμάσεια του Πόντου,  ήταν 155.000, υπήρχαν 392 ενορίες και 325 ελληνικά σχολεία με 565 δασκάλους. 
  
mikres-ekdoseis
 
 
ΣΧΟΛΙΟ
Μια διόρθωση στο αρθρο του defencenet...
Οι Βυζαντινοί δεν πέρασαν από την Αμάσεια... Βυζαντινοί ήταν οι Ελληνες κάτοικοι της ελληνικής πόλης...
Οι υπόλοιποι όντως πέρασαν αφού ήταν κατακτητές....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.