Σελίδες
17 Σεπτεμβρίου 2013
Success story: Οι μεγάλοι όμιλοι εγκαταλείπουν με όλους τους τρόπους την χώρα.
Ο πρώτος λόγος αφορά την αναζήτηση νέων δανείων προκειμένου ο Όμιλος να υποστηρίξει τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις του, καθώς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα αδυνατεί να τον βοηθήσει.
Ο δεύτερος λόγος είναι ο χαμηλός φορολογικός συντελεστής που υπάρχει στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όταν στη χώρα μας ο φόρος των επιχειρήσεων ανέρχεται στο 26%.
Παράπλευρη απώλεια αποτελεί και η έξοδος της μετοχής από το ελληνικό χρηματιστήριο, γεγονός που θα στερήσει από την ελληνική αγορά περί το 1 δις ευρώ – η σημερινή κεφαλαιοποίηση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ.
Αλλά η δεύτερη φάση είναι που τρομάζει την αγορά.
Όπως φαίνεται και από τις τιμές των μετοχών, αν θελήσει η Βιοχάλκο να σηκώσει κεφάλαια θα πρέπει συγχωνεύσει και τις 7 θυγατρικές ( Ελβάλ, Χαλκόρ, Σιδενόρ, ΕΤΕΜ, Σωληνουργία Κορίνθου, ΕΤΕΜ, Ελληνικά Καλώδια) και αυτό βεβαίως θα γίνει με όρους αγοράς και αποτιμήσεων.
Άλλωστε για αυτό η πτώση της Ελβάλ κινείται στο 1,5% και των υπόλοιπων εταιρειών έχει ξεπεράσει το 4%. Αν θα αποφασιστούν οι συγχωνεύσεις δεν μπορεί να γίνουν σε μια τιμή κάτω από την λογιστική αξία, και σ’ αυτό το σημείο η Ελβάλ υπερτερεί.
Σημασία λοιπόν έχει το πλάνο του ομίλου Στασινόπουλου. Αν θελήσει να χρηματοδοτήσει τις εταιρείες θα πρέπει να τις προσδέσει στη μητρική εταιρεία. Εξάλλου, στα ξένα χρηματιστήρια δεν πολυαρέσει μια πολυδαίδαλη μορφή, αλλά μια ενιαία.
Το δεύτερο στοιχείο που προβάλλουν πολλά βιομηχανικά στελέχη είναι το μήνυμα που εξέπεμψε ο Όμιλος Στασινόπουλου. «Δίνει ένα ηχηρό χαστούκι στην κυβέρνηση ενώ από την άλλη πλευρά οι βιομήχανοι έχουν μείνει δυο – τρεις». Μετά και από τη φυγή της Βιοχάλκο, οι όμιλοι είναι του Τιτάνα, του Μυτιληναίου, της Μότορ Όιλ, των Ελληνικών Πετρελαίων. Η σημασία του πολιτικού μηνύματος είναι πιο ξεκάθαρη: Δεν μπορώ να χρηματοδοτηθώ, το κόστος ενέργειας είναι υψηλό, συνεπώς αποχωρώ από την Ελλάδα παίρνοντας πρώτα τη μητρική εταιρεία από ένα μέρος το οποίο δεν είναι και το καλύτερο από πλευράς φορολογίας.
Η δεύτερη φάση πιθανότατα, να είναι πιο τραγική για την χώρα. Αν αποφασίσει μια μεταφορά και των εργοστασίων, τουλάχιστον 10.000 εργαζόμενοι και άλλοι τόσοι που απασχολούνται γύρω από τις εταιρείες ως προμηθευτές θα χάσουν τις δουλειές τους. Ρόλο σε αυτό , όμως, πρέπει να έχει ένα μέλος των διοικητικών συμβουλίων της Βιοχάλκο καθώς είναι ταυτόχρονα μέλος και της βελγικής ING.
πηγές: kathimerini.gr, newmoney.gr
από το JusticeForGreece
1 σχόλιο:
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.
Οι "Στασινόπουλοι"..!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι "τελευταιοι των Μοϊκανών" των παλαιων επιχειρηματικων τζακιών που μεταλαμπλαδεψαν την Ελληνικη Επιχειρηματικότητα απο γενεια σε γενεια (νομιζω οτι ειναι η τριτη γενειά της οικογένειας), ΕΠΙΤΥΧΩΣ (και ΕΥΤΥΧΩΣ για όλους μας).
Τι ειναι τα "παλια τζακια επιχειρηματειών" επιπεδου Στασινόπουλαίων; Θα σας πω εγω, που καποτε θητευσα σε μια απο τις εταιρίες τους.
Επιχειρηματίες αναλογικα χαμηλου "προφιλ", οι οποιοι ως ανθρωποι παρέμειναν -αναλογικα- ΛΙΤΟΙ και ΕΥΣΥΝΕΙΔΗΤΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΣΑΝ και ΜΙΣΘΟΔΟΤΟΥΣΑΝ.
Αυτους κυνηγησε ο "αναγγειλας την ελευση των νέων τζακιών" Ανδρέας Παπανδρέου και οι συνεχιστές του.