Σελίδες

11 Σεπτεμβρίου 2013

«Αποδέχεται η Συρία» τη ρωσική πρόταση για έλεγχο των χημικών όπλων.

10.09.2013 

Η Δαμασκός έκανε δεκτή την ρωσική πρόταση στα πλαίσια της οποίας το συριακό χημικό οπλοστάσιο θα τεθεί υπό διεθνή έλεγχο, ώστε να αποφευχθεί πιθανό χτύπημα από τις ΗΠΑ.

Η Βρετανία πάντως προειδοποιεί ότι μένει να αποδειχθεί πως πρόκειται για «αληθινή και σοβαρή πρόταση» που δεν θα μετατραπεί σε διελκυστίνδα. Η κυβέρνηση της Συρίας αποδέχθηκε την πρόταση της Ρωσίας να τεθούν τα χημικά όπλα που διαθέτει υπό διεθνή έλεγχο, επιβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ουάελ αλ Χάλκι, ο οποίος σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση είπε πως η πρόταση αυτή επιτρέπει να «μη χυθεί συριακό αίμα». 

Νωρίτερα, η Δαμασκός αποδέχθηκε την πρόταση αυτή δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της Συρίας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ:
«Είχαμε έναν πολύ εποικοδομητικό γύρο συζητήσεων με τον Ρώσο Υπουργό εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χθες και μας έκανε μια πρόταση που σχετίζεται με τα χημικά όπλα. Το απόγευμα συμφωνήσαμε με την ρωσική πρωτοβουλία» φέρεται να δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουαλίντ αλ Μουαλέμ, κατά την διάρκεια μιας ομιλίας του στη Δούμα, τη ρωσική κάτω βουλή, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, η Συρία συναίνεσε στην ρωσική πρόταση επειδή κάτι τέτοιο θα εξουδετέρωνε τα επιχειρήματα για μια αμερικανική επίθεση.

Στο μεταξύ, ένας εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε σχετικά με την πρόταση να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20), την εβδομάδα που πέρασε.«Το θέμα αυτό συζητήθηκε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Δεν διευκρίνισε ποιος έθεσε πρώτος το θέμα, ούτε θέλησε να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Ο Ομπάμα είχε ήδη αναφέρει χθες βράδυ, στο πλαίσιο μιας συνέντευξής του στο αμερικανικό δίκτυο PBS, πως οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πρόταση αυτή.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας είχε πει πως η πρόταση αυτή δεν ήταν μια «εντελώς ρωσική» ιδέα.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την πρότασή της να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας χθες, μερικές ώρες αφού ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε πει στο Λονδίνο πως ο μόνος τρόπος με τον οποίο ο Άσαντ θα μπορούσε να αποτρέψει μια αμερικανική στρατιωτική επίθεση θα ήταν να παραδώσει στην διεθνή κοινότητα όλα τα χημικά όπλα που διαθέτει μέσα σε μια εβδομάδα, προσθέτοντας όμως πως δεν θεωρεί ότι ο Σύρος πρόεδρος θα το κάνει πράγματι, ή ότι θα «μπορούσε να γίνει» κάτι τέτοιο. 

«Σύντομα» η παρουσίαση του σχεδίου
Η Μόσχα μολαταύτα, είπε νωρίτερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, εργάζεται πάνω σε ένα «αποτελεσματικό, επαληθεύσιμο, σαφές και συγκεκριμένο» σχέδιο ώστε να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το συριακό χημικό οπλοστάσιο. Ο Λαβρόφ είπε στους δημοσιογράφους ότι το σχέδιο θα παρουσιαστεί σε άλλες κυβερνήσεις «σύντομα».

Η ρωσική πλευρά εργάζεται τώρα για να εκπονήσει ένα σχέδιο εφαρμόσιμο, ακριβές, συγκεκριμένο, για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές με τη συριακή πλευρά τη στιγμή που μιλάμε», όπως σημείωσε ο Λαβρόφ.

«Ελπίζουμε να παρουσιάσουμε το σχέδιο αυτό στο πολύ εγγύς μέλλον και είμαστε έτοιμοι να το οριστικοποιήσουμε και να το τροποποιήσουμε σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και τα (υπόλοιπα) μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας», τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Στο μεταξύ, στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος της διπλωματίας της Κίνας Χονγκ Λέι δήλωσε ότι η χώρα του «καλωσορίζει και υποστηρίζει την πρόταση» της Ρωσίας για το συριακό χημικό οπλοστάσιο, αφού αυτή «είναι προς όφελος της άμβλυνσης της έντασης στη Συρία, της πολιτικής διευθέτησης του συριακού προβλήματος και προς όφελος της διατήρησης της ειρήνης στη Συρία και στην περιφέρεια», και πρόσθεσε πως «όλη η διεθνής κοινότητα πρέπει να το εξετάσει θετικά».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της ρωσικής πρότασης να τεθεί υπό διεθνή έλεγχο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας και κάλεσε να υπάρξει μια «πολιτική λύση» στη σύρραξη. Πρόσθεσε ότι εντός της ημέρας επρόκειτο να εκδοθεί μια επίσημη ανακοίνωση υποστήριξης της ρωσικής πρωτοβουλίας.

Οι μοναρχίες του Κόλπου κάλεσαν από πλευράς τους για άλλη μια φορά το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να «αναλάβει τις ευθύνες του σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και να λάβει τα απαραίτητα αποτρεπτικά μέτρα σε βάρος των δραστών αυτού του εγκλήματος (της επίθεσης με χημικά όπλα), η ευθύνη για το οποίο ανήκει στο συριακό καθεστώς». 

Προειδοποίηση από Βρετανία

Πάντως ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, απηύθυνε προειδοποίηση προς την Ρωσία και την Συρία μέσω του εκπροσώπου του, ζητώντας από τις δυο χώρες να αποδείξουν ότι η πρωτοβουλία για διεθνή έλεγχο του συριακού χημικού οπλοστασίου είναι «αληθινή και σοβαρή».

«Η ευθύνη έχει μετατοπιστεί τώρα κυρίως στην ρωσική κυβέρνηση και στο καθεστώς του Άσαντ να αποδείξουν ότι η πρωτοβουλία είναι μια σοβαρή και αληθινή προσφορά» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ντέιβιντ Κάμερον, προσθέτοντας ότι πολλές σοβαρές ερωτήσεις μένουν να απαντηθούν και σημειώνοντας:

«Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνει μια διαδικασία χωρίς τέλος», υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά τον κίνδυνο τακτικών αντιπερισπασμού».

Ο Κάμερον είχε δηλώσει τη Δευτέρα ότι η Συρία θα πρέπει να ενθαρρυνθεί να ακολουθήσει το ρωσικό σχέδιο, αλλά προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει ότι η ιδέα αυτή δεν είναι μια τακτική για να καθυστερήσει η αμερικανική απάντηση στην καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου.

Η Βρετανία θα υποστηρίξει οποιαδήποτε «αξιόπιστη» απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα της Συρίας η οποία θα περιέχει την απειλή για χρήση βίας, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

«Θα πρέπει φυσικά να πρόκειται για μια απόφαση βάσει του κεφαλαίου 7 για να έχει νόημα και αξιοπιστία», δήλωσε ο Χέιγκ, αναφερόμενος στο κεφάλαιο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ που προβλέπει την προσφυγή στη βία αν κριθεί απαραίτητο προκειμένου να γίνει σεβαστή μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παράλληλα, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ, δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερς ότι η χώρα του επιθυμεί αποδείξεις πως η ρωσική πρόταση να τεθεί το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας υπό διεθνή έλεγχο δεν είναι μια τακτική διελκυστίνδας.

«Είμαστε υπέρ οποιασδήποτε (κίνησης) που επιλύει μακροπρόθεσμα το πρόβλημα αυτού του τεράστιου αποθέματος χημικών όπλων που διαθέτει η Συρία», σημείωσε ο Χάμοντ. «Η ιστορία μας διδάσκει να είμαστε επιφυλακτικοί για οτιδήποτε μπορεί να είναι απλώς μια τακτική καθυστέρησης», πρόσθεσε.

«Θα χρειαστούμε πολύ γρήγορα, πολύ ξεκάθαρες αποδείξεις ότι πρόκειται για μια γνήσια πρόταση που έγινε καλόπιστα και ότι μπορεί να οδηγήσει κάπου και όχι μια εναλλακτική για την απάντηση της διεθνούς κοινότητα στα γεγονότα της 21ης Αυγούστου», πρόσθεσε στο περιθώριο ενός συνεδρίου για την Άμυνα στο Λονδίνο.

πηγή
από το Geopolitics & Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.