Στην σημερινή εποχή της τεχνολογίας, η τάση για ολοένα και μεγαλύτερη και ευρύτερη δράση των UAV ( σ.σ. μη επανδρωμένα οχήματα) είναι εμφανής, ειδικά στον στρατιωτικό τομέα. Αεροσκάφη, οχήματα εδάφους και τώρα σχεδιασμός οχημάτων για χρήση υποθαλάσσια έχει δείξει ήδη πως είναι ένα όπλο που δύσκολα θα φύγει από την εικόνα.
Στις ΗΠΑ ήδη τα UAV πέρα από τον ρόλο της παρακολούθησης, εδώ και αρκετό διάστημα χρησιμοποιούνται για να πλήξουν και στόχους, μεγέθους περιοχής ή απλά και ενός μεμονωμένου ατόμου. Στο Κογκρέσο μάλιστα έχει δημιουργηθεί ένα λόμπι υπέρ και ένα κατά , όπου σε πρόσφατο νομοσχέδιο είχε θιχτεί έντονα ο ρόλος τους, σε θέματα αστυνόμευσης ακόμα και θανάσιμων επιχειρήσεων εντός εθνικού εδάφους και κατά στόχων Αμερικάνικης φύσης.
Στην Βρετανία πρόσφατα δημιουργήθηκε, UAV περιορισμένης μεν εμβέλειας αλλά πολύ μικρού μεγέθους (εντόμου!!!) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σαν μηχανισμός παρακολούθησης, είτε σαν μηχανισμός δολιοφθοράς ενεργοποιώντας εκρηκτικά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η χρήση ενός τέτοιου σκάφους/ρομπότ, δίνει πολύ μεγάλο πλεονέκτημα σε μονάδες ειδικών δυνάμεων, αφού μειώνει την ίδια έκθεση τους σε κίνδυνο αλλά μεγιστοποιεί και τις πιθανότητες επιτυχίας, αφού είναι πάρα πολύ δύσκολος ο εντοπισμός τους.
Aρκετές άλλες χώρες κάνουν χρήση των ίδιων UAV για διαφορετικούς σκοπούς, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα νέο μέσο πολέμου και παρακολούθησης που το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι η ταχεία δράση του, ο περιορισμός σε κόστος ζημιάς αν κάτι πάει στραβά χωρίς κανένα κίνδυνο για ανθρώπινη ζωή του επιχειρούν και η μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων επιτυχίας λόγω της δυσκολίας εντοπισμού τους προς το παρόν ακόμα και από μοντέρνα συστήματα ραντάρ. Ειδικά όταν αρκετά από τα UAV φέρουν αντίμετρα ηλεκτρονικού πολέμου.
Όλα αυτά λοιπόν ελέγχονται απομακρυσμένα από ανθρώπους όσον αφορά την πτήση/πορεία τους με μοντέρνα τεχνολογία. Αυτό κατά πολλούς τεχνολογικά ειδικούς φέρει και σφραγίδα αδυναμίας αφού θεωρούν πως η εμπλοκή ανθρωπίνου παράγοντα, ακόμα και σε αυτό το επίπεδο μπορεί να φέρει λανθασμένα αποτελέσματα και ίσως να περιορίζει το UAV αφού το ανθρώπινο μυαλό δεν μπορεί να κάνει υπολογισμούς πτήσης και ελιγμών π.χ. με την ίδια ταχύτητα που μπορεί να το κάνει μια μηχανή πολλών CPU (σ.σ. κεντρική μονάδα επεξεργαστή).
Έτσι όλο και περισσότεροι υποστηρίζουν πως μια ικανή μηχανή, επιφορτισμένη με την διαχείριση των συγκεκριμένων UAV μπορεί να φέρει πολύ καλύτερα αποτελέσματα αφού με την συνδυαστική επίγνωση του συνόλου των μη επανδρωμένων οχημάτων αλλά και των ικανοτήτων τους θα δώσει το πλεονέκτημα στον διαχειριστή τους, να συντονίσει μια εικόνα μη επανδρωμένων οχημάτων, όπως ακριβώς έκαναν οι στρατηγοί του προηγούμενου αιώνα, μονάδων μάχης και παρακολούθησης. Μόνο που τώρα δεν θα έχει τόσο πρόβλημα επικοινωνίας και λάθος εντολών, αφού ο τομέας επικοινωνίας θα είναι διαφανής για αυτόν και θα γίνεται αυτόματα δια των UAV και των υπολογιστών-χειριστών τους.
Κάπου εδώ τώρα δεν μπορεί να μην σκεφτεί κανείς και λίγο με φόντο το Hollywood, με ταινίες όπως το Terminator όπου οι μηχανές από ένα σημείο και μετά ανέλαβαν την αυτοδιαχείριση τους λόγω του αυξημένου Α.Ι. με το Skynet (σ.σ. Artificial Intelligence) βάση τεχνολογίας. Σίγουρα τραβηγμένο ως σενάριο.. όμως παραμένει μια απεικόνιση του τι έπεται σε πολύ λίγα χρόνια να δούμε στον τομέα τεχνολογίας και μοντέρνου πολέμου, στηριζόμενοι πάντα σε μια αυτοματοποίηση που κανείς δεν γνωρίζει ακόμα αν είναι 100% αυτό που θα βοηθούσε .. . ή θα ήταν κάτι που από μια βλάβη κυκλώματος θα οδηγούσε σε μεγάλης κλίμακας πρόβλημα.
Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
Owner of IISCA - www.iisca.eu
http://iisca-blog.blogspot.gr/
===============
πηγές:
http://www.theuav.com/
http://www.gizmag.com/black-
https://www.law.upenn.edu/
http://www.mae.ncsu.edu/
http://en.wikipedia.org/wiki/
http://www.cso.nato.int/
από το Geopolitics & Daily News
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.