Σελίδες

28 Ιουλίου 2013

Ζεόλιθος και κατσίγαρος.

Του Νίκου Λυγερού  

Στην παραγωγή του λαδιού στην Κρήτη, στο επίπεδο του ελαιοτριβείου, έχουμε και παραγωγή κατσίγαρου. Το πρόβλημα είναι ότι ο κατσίγαρος επηρεάζει σημαντικά τις ιδιότητες των εδαφών, παραδείγματος χάρη το pH και την ηλεκτρική αγωγιμότητα. Έτσι τα πετρώματα που εμπεριέχουν ιλλίτη, έναντι των φαινολών που εμπεριέχει ο κατσίγαρος, παρουσιάζουν σημαντική προσροφητική ικανότητα. Γενικότερα, λοιπόν, έχουμε ένα πρόβλημα της ρύπανσης από τα απόβλητα των ελαιοτριβείων, διότι οι περισσότεροι παραγωγοί ελαιόλαδων κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεφορτωθούν τον κατσίγαρό τους και προκαλούν περιβαλλοντικά προβλήματα που δεν έχουν σχέση μόνο με την χημεία αλλά και με την οσμή. Το χειρότερο σε αυτήν την συνήθως παράνομη διαδικασία είναι ότι υπάρχει λύση και μάλιστα αποτελεσματική. Η απλή ανάμειξη του κατσίγαρου με ζεόλιθο επιτρέπει την άμεση καταπολέμηση της οσμής που είναι τόσο ενοχλητική. Δημιουργείται μια ζεολάσπη, η οποία είναι άοσμη και συνεκτική. Επιπλέον, αυτό το μείγμα ζεόλιθου και κατσίγαρου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα και μάλιστα πολύ καλής ποιότητας, αφού έχουν αφαιρεθεί λόγω του ζεόλιθου τα βαριά μέταλλα, οι τοξίνες και οι ελεύθερες ρίζες που έχουν πια αδρανοποιηθεί. Έτσι με αυτόν τον τρόπο οι χημικές ουσίες που είναι ωφέλιμες μπορούν να αξιοποιηθούν στις καλλιέργειες δίχως πια να προκαλούν προβλήματα. Έτσι οι ελαιουργοί διαθέτουν πια ένα σοβαρό εργαλείο για την αξιοποίηση του κατσίγαρου δίχως να χρησιμοποιήσουν μια περίπλοκη διαδικασία που θα ήταν κοστοβόρα.

* Ο Νίκος Λυγερός είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και καθηγητής γεωστρατηγικής.

Δείτε επίσης:

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα "Η σημασία της Κρήτης στην ελληνική ΑΟΖ" στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κρητών με θέμα "Οι Κρήτες στον Κόσμο... 1913 - 2013". Πνευματικό Κέντρο Χανίων, Χανιά. Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013 ΕΔΩ

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Η γεωργία του ζεόλιθου". Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου "Μαρία Λιουδάκη", Ιεράπετρα.Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013, ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.