Σελίδες

20 Ιουνίου 2013

ΕΔΩ ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ. Αλβανικές Εκλογές.

Γράφει η Θωμαϊδα Παριανού

Το παρακάτω άρθρο το ‘’αλιεύσαμε’’  από την Β.Η.κή  εφημερίδα ‘’ΚΡΑΤΑΙΟΣ  ΛΟΓΟΣ’’, το βρήκαμε ενδιαφέρον και σας το παραθέτουμε σε περίληψη. Τα ονόματα των κομμάτων που αναφέρονται είναι στο κείμενο της εφημερίδας:

ΙΣΠΑΝΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΝΌΜΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ 

Ο Αλβανικός νόμος είναι αντιγραφή του Ισπανικού μοντέλου και στηρίζεται στο περιφερειακό σύστημα, όπου η Αλβανία διοικητικά έχει μοιραστεί σε 12 εκλογικές περιφέρειες. Στην Ισπανία, αυτός ο νόμος τείνει χέρι βοηθείας στην κεντρική κυβέρνηση να απομονώσει τους Βάσκους μόνο στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, ενώ στην Αλβανία ο νόμος είναι κομμένος και ραμμένος προς τα συμφέροντα των δύο κομμάτων εξουσίας, τα οποία θέλουν, πάση θυσία να απομονώσουν και στην συνέχεια να εξαφανίσουν τα μικρά κόμματα, και ας είναι δορυφόροι του ενός ή του άλλου.

Η Αλβανική  Βουλή αποτελείται από 140 βουλευτές. Οι έδρες βγαίνουν από τις 12 περιφέρειες, όπου ο αριθμός των βουλευτών εξαρτάται από τον τοπικό πληθυσμό. Βάση του έχει το σύστημα απλής αναλογικής, σε επίπεδο περιφέρειας και όχι την παναλβανική καταμέτρηση των ψήφων. Πρακτικά, η περιφέρεια Αργυροκάστρου βγάζει 5 έδρες. Εάν το ΚΕΑΔ πάρει 5.000 ψήφους σε σύνολο 68.000 ψηφοφόρων (22.000 Ελληνικούς ψήφους), θα βγάλει βουλευτή και ας μην έχει καμία ψήφο στις υπόλοιπες 11 περιφέρειες της χώρας.
ΤΩΡΑ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ 

Εάν στην περιφέρεια Αργυροκάστρου (απλώς πήραμε παράδειγμα), η οποία βγάζει 5 έδρες, έχουμε3 μικρά κόμματα, χωρίς προεκλογική συμμαχία, τα οποία παίρνουν από 1,5%, δεν βγάζει βουλευτή κανένα από αυτά. Στην περίπτωση της προεκλογικής συμμαχίας, πολλαπλασιάζουμε 3Χ1,5 = 4,5 και καταυτόν τον τρόπο δικαιούνται μία έδρα και αυτή πηγαίνει σε όποιον από τα 3 έχει τους περισσότερους ψήφους.

ΠΡΩΤΗ  ΕΦΑΡΜΟΓΗ 

Για πρώτη φορά, ο νόμος εφαρμόστηκε το 2009. Στις τάξεις του ΚΕΑΔ επικρατούσε ευφορία πως θα βγάζαμε βουλευτές μέχρι και τον Γενούσιο ποταμό, Τίρανα, Αργυρόκαστρο, έως Αγίους Σαράντα. Τότε ο Πρόεδρος του κάθε κόμματος είχε δικαίωμα να πάρει βουλευτική έδρα σε όποια περιφέρει ήθελε ο ίδιος, ενώ με τις πρόσφατες διορθώσεις δεν ισχύει πια. ‘Όπως αναφέραμε πιο πάνω, ο εκλογικός νόμος  δεν σου αφήνει περιθώρια, παρά μόνο αν πας στο μαντρί του ενός ή του άλλου. Στις εκλογές του 2009, χωρίς να είσαι ενταγμένος σε συμμαχίες, στην περιφέρεια Αργυροκάστρου, (ξανά για παράδειγμα), χρειάζονταν 9.000 ψήφοι για να εκλέξεις βουλευτή. Ενώ, αν ήσουν ενταγμένος σε συμμαχία, θα μπορούσες να βγάλεις και με 4.000 ψήφους, γιατί θα επωφελείτο από το μπόνους της συμμαχίας.

ΑΥΤΟΝΟΜΗ  ΚΑΘΟΔΟΣ Ή ΤΟ ΠΑΛΕΥΕΙΣ  ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ

Όταν είσαι μέλος μιας συμμαχίας, ναι μεν χάνεις την αυτόνομη κάθοδο επωφελείσαι όμως από  όσα ο εκλογικός νόμος δίνει  στα μικρά κόμματα. Εκεί όμως  που δεν βγάζεις έδρα υπέρ του δικού σου κόμματος, οι δικοί σου ψήφοι προστίθενται σε αυτού του κόμματος που ηγείται της συμμαχίας, ενώ σε καμία περίπτωση δεν αθροίζονται οι ψήφοι των μικρών κομμάτων. Στην περιφέρεια Αυλώνας, όπου και υπάρχει ενδιαφέρον, τόσο για το ΚΕΑΔ όσο και για το MEGA, με την δεξιά συμμαχία είναι το MEGA, αλλά και το τσάμικο PDIU. Eάν η συμμαχία υπό τον Σαλί Μπερίσα κρατήσει τις δυνάμεις που είχαν πριν 4 χρονια, θα εκλεγούν 5 βουλευτές. Οι 30.000 ψήφοι βγάζουν τον μαγικό αριθμό, αλλά ο νόμος ευνοεί έναν από τους μικρούς και η πέμπτη έδρα πηγαίνει στο MEGA ή στο PDIU, όποιος, δηλαδή, έχει πάνω από 4.500 ψήφους, ενώ χάνει και την τρίτη έδρα το μεγάλο κόμμα, εάν κάποιος πάρει πάνω από 6.000 ψήφους.

ΕΡΩΤΗΜΑ: Το MEGA βοηθάει το PDIU εάν δεν βγάλουν βουλευτή οι δικοί μας;;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ποτέ και σε καμία περίπτωση. Οι ψήφοι των μικρών κομμάτων που δεν πέρασαν το κατώφλι εκλογής βουλευτού πάνε στο 1ο κόμμα και δεν αθροίζονται με άλλο, πλην του Δημοκρατικού Κόμματος. Εάν το Ελληνικό ή το Τσάμικο κόμμα βγάλουν βουλευτή, αυτό έχει να κάνει με την αναλογία ξεχωριστά με το Δ.Κ. Η παρουσία του MEGA ίσως να πετάξει απ’ έξω το PDIU, εάν πάρει περισσότερους ψήφους από αυτό. 

Ίσως να ήταν προς το συμφέρον του Ελληνισμού, εάν μπορούσαν να συνεννοηθούν ΚΕΑΔ και MEGA και μοίραζαν τους Ελληνικούς ψήφους, έχοντας βουλευτές και οι δύο. Όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, ισχύουν και για το ΚΕΑΔ, το οποίο έχει συμμαχήσει με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, του Εντυ Ράμα όπως και το άλλο τσάμικο κόμμα του Artur Dojaka.

Αναμένεται το ΚΕΑΔ να πάρει περισσότερες ψήφους και έτσι ο Artur Dojaka να μείνει απέξω.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ, πως ούτε το MEGA ούτε το ΚΕΑΔ θα ωφελήσουν με άλλο τρόπο τα τσάμικα κόμματα, παρά μόνον αν τα στείλουν σπίτι τους, σε περίπτωση που τα Ελληνικά κόμματα πάρουν περισσότερους ψήφους από αυτά. Για αυτό, οι ‘Έλληνες ενωμένοι σε τίμια άμιλλα, να πούνε ένα μεγάλο ΟΧΙ σε όσους σπέρνουν διχόνοια και καλλιεργούν εμφύλιο σπαραγμό. 

Επιμέλεια  Κειμένου 
ΘΩΜΑΪΣ  ΠΑΡΙΑΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.