Σελίδες

25 Ιουνίου 2013

Σκέπασε τον κόσμο η πανσέληνος της Ελλάδας.

Γράφει ο Στέλιος Βογιατζάκης

Ενα σούπερ φεγγάρι, το μεγαλύτερο του 2013, έκανε την εμφάνισή του τη νύχτα της 23ης Ιουνίου.

Εκατομμύρια φωτογραφικές μηχανές και smart phones σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης απαθανάτισαν την εντυπωσιακή Πανσέληνο, με τις φωτογραφίες να κατακλύζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Η εικόνα του γνωστού Ελληνα φωτορεπορτέρ Γιάννη Μπεχράκη με το ολόγιομο φεγγάρι να ξεπροβάλλει πίσω από τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο έκανε τον γύρο του κόσμου και δημοσιεύτηκε σε μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού. Μιλώντας στο «Εθνος» ο Γιάννης Μπεχράκης λέει ότι αν και είναι περισσότερο γνωστός από ρεαλιστικά θέματα, τα οποία συχνά είναι σκληρά, φωτογραφίζει οτιδήποτε κεντρίσει το ενδιαφέρον του. «Γενικά μου αρέσουν τα αστέρια και θέματα που έχουν σχέση με τη φύση. Τα κυνηγάω όσο μπορώ».

Ηταν η πρώτη φορά που ο κ. Μπεχράκης βρέθηκε στο Σούνιο για να φωτογραφίσει την Πανσέληνο και η εμπειρία του προκάλεσε πρωτόγνωρα συναισθήματα.

«Πήγα στο Σούνιο δύο μέρες στη σειρά και ουσιαστικά έκανα δύο εικόνες. Η μία ήταν με το φως της ημέρας και η άλλη τη νύχτα. Αισθάνθηκα γαλήνη σαν άνθρωπος», τονίζει.

Το γεγονός ότι η μεγαλύτερη Πανσέληνος του 2013 έκανε την εμφάνισή της στα τέλη του Ιουνίου προκαλεί εντύπωση σε όσους θεωρούν ότι τον τίτλο αυτό τον κερδίζει κάθε χρόνο το γεμάτο αυγουστιάτικο φεγγάρι... Ο διευθυντής του Πλανητάριου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύσης Σιμόπουλος, επισημαίνει, ωστόσο, ότι αυτό δεν ισχύει καθώς πρόκειται για μια εντυπωσιακή οφθαλμαπάτη. «Αυτό που συμβαίνει είναι ότι στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών ο Ηλιος βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της ετήσιας φαινόμενης τροχιάς του στον ουρανό, ενώ αντίθετα η Σελήνη βρίσκεται σχετικά πιο κοντά στον ορίζοντα. Σ' αυτήν τη θέση η Πανσέληνος μπορεί να συγκριθεί με διάφορα άλλα χαρακτηριστικά που βρίσκονται εκεί, όπως δέντρα, κεραίες και διάφορα κτίσματα».

Από τη στιγμή που η σύγκριση της Σελήνης γίνεται με αντικείμενα που βρίσκονται στη Γη είναι φυσικό να φαίνεται μεγαλύτερη. «Με αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος του παρατηρητή παρασύρεται να πιστέψει ότι η Πανσέληνος είναι μεγαλύτερη ενώ επανειλημμένες μετρήσεις έχουν αποδείξει ότι το μέγεθος της Πανσελήνου δεν διαφέρει καθόλου από ώρα σε ώρα. Υπάρχει φυσικά μετρήσιμη διαφορά του μεγέθους της Σελήνης ανάλογα με το αν βρίσκεται στο περίγειό της ή στο απόγειό της, κάτι που συμβαίνει μία φορά κάθε μήνα», εξηγεί ο κ. Σιμόπουλος.

Το φαινόμενο. 
Οταν το φεγγάρι πλησιάζει τη γη 

Φέτος το πλησιέστερο περίγειο της Σελήνης, δηλαδή η κοντινότερη απόστασή της από τη Γη, ήταν την 23η Ιουνίου όταν έφτασε σε απόσταση μόλις 357.014 χιλιομέτρων. Ο συνδυασμός Πανσελήνου και περίγειου ήταν η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να εμφανιστεί αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο στον ελληνικό ουρανό.

Η αντίστοιχη περσινή Πανσέληνος που εμφανίστηκε στις 6 Μαΐου φαινόταν περισσότερο θεαματική αφού η απόσταση της Σελήνης από τη Γη ήταν στα 353.000 χιλιόμετρα. Η επόμενη φορά που η Πανσέληνος θα φαίνεται το ίδιο μεγάλη θα είναι στις 10 Αυγούστου 2014, όταν η απόσταση Γης-Σελήνης θα βρίσκεται στα 353.800 χιλιόμετρα. 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.