Σελίδες

22 Μαΐου 2013

ΣΟΚ: Οκλαχόμα, πριν και μετά...

Η ΦΩΤΟ που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και σοκάρει... 
Κάτοικος της πόλης Μουρ στην Οκλαχόμα «πόσταρε» στο Twitter την ακόλουθη φωτογραφία, η οποία αντικατοπτρίζει σε όλο του το εύρος το... 
μέγεθος της καταστροφής.

Στη μία περίπτωση βλέπουμε την πόλη όπως ήταν πριν το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου και στην άλλη ό,τι απέμεινε μετά..


Ο φονικός τυφώνας κατέστρεψε την Οκλαχόμα....

Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων από τον ανεμοστρόβιλο στην Οκλαχόμα, την ώρα που σύγχυση επικρατεί σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων.

Για 24 νεκρούς κάνει λόγο επίσημος απολογισμός (νωρίτερα ο αριθμός αυτός ήταν 51), αν και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και τουλάχιστον επτά παιδιά.


«Έχουμε καλά νέα. Ο αριθμός (των νεκρών) αυτή τη στιγμή είναι 24» δήλωσε η
Έιμι Έλιοτ, αξιωματούχος του Γραφείου του Ιατροδικαστή της Πόλης της Οκλαχόμα. Ο προηγούμενος αριθμός ενδέχεται να οφειλόταν σε διπλή καταμέτρηση, δήλωσε η Έιμι Έλιοτ.
«Επικρατούσε χάος» πρόσθεσε και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να βρεθούν και άλλοι σοροί στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο ανεμοστρόβιλος.
Οι περισσότερες από τις σορούς έχουν ήδη αναγνωριστεί και οι οικογένειες των θυμάτων έχουν ειδοποιηθεί.

Νωρίτερα, εκτός από τον επίσημο απολογισμό των 51 θυμάτων, υπήρχαν πληροφορίες ότι είχαν βρεθεί άλλοι 40 νεκροί και ότι μεταξύ των θυμάτων βρίσκονταν και 20 παιδιά.


Ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε τη Δευτέρα την περιοχή Μουρ της Οκλαχόμα Σίτι κατέστρεψε δύο δημοτικά σχολεία, εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις.


Ο αμερικανός πρόεδρος κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


Ο
Μπ.Ομπάμα υποσχέθηκε να διαθέσει όλους τους απαραίτητους κυβερνητικούς πόρους για την επιχείρηση διάσωσης και την ανάκαμψη της περιοχής.

«Οι κάτοικοι του Μουρ πρέπει να ξέρουν ότι η χώρα τους θα παραμείνει [...] δίπλα τους, για όσο καιρό χρειάζεται» είπε.


Νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα διέταξε την παροχή ομοσπονδιακής βοήθειας για τους κατοίκους της πληγείσας περιοχής. 


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η βοήθεια αυτή μπορεί να περιλαμβάνει χρηματική ενίσχυση για προσωρινή στέγαση και επισκευές στα σπίτια που υπέστησαν ζημιές ή βοήθεια για τα ανασφάλιστα ακίνητα.


Ο αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την κυβερνήτη της Οκλαχόμα Μαίρη Φέιλιν νωρίς χθες Δευτέρα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
 
Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων. Έρευνες πραγματοποιούνται σε κελάρια, στα συντρίμμια και σε καταφύγια. Η επιχείρηση επικεντρώνεται στο Δημοτικό Σχολείο Plaza Towers, το οποίο δέχθηκε βαρύ πλήγμα.

Δεκάδες πυροσβέστες βρίσκονται στο σημείο, καθώς η σκεπή και οι τοίχοι του κτιρίου κατέρρευσαν.


Ανυψωτικά μηχανήματα χρησιμοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας και συνέχισαν το έργο τους και μετά το ξημέρωμα. Περίπου 200 μέλη της Εθνικής Φρουράς της Οκλαχόμα λαμβάνουν μέρος στις έρευνες.


Περισσότερα από 240 άτομα τραυματίστηκαν, τα 60 από τα οποία παιδιά.


Ο ανεμοστρόβιλος είχε πλάτος 800 μέτρων και άφησε ερειπωμένο τοπίο στο πέρασμά του. Στην κλίμακα Fujita κατατάσσεται ως ισχύος EF-4, ο δεύτερος δηλαδή ισχυρότερος τύπος ανεμοστρόβιλου.


Οι άνεμοι έφτασαν τα 320 χλμ/ώρα.


«Ολόκληρη η πόλη μοιάζει σαν ένα λιβάδι με συντρίμμια» είπε ο δήμαρχος του Μουρ,
Γκλεν Λούις στο NBC.

«Φαίνεται ότι χάσαμε το νοσοκομείο μας. Πέρασα από εκεί πριν από λίγο και έχει σχεδόν καταστραφεί» πρόσθεσε.


Η 48χρονη
Νίνια Λέι δήλωσε ότι κρύφτηκε στην ντουλάπα. «Άκουσα έναν θόρυβο σαν να έρχεται τρένο» είπε.

Το σπίτι ισοπεδώθηκε και η ίδια θάφτηκε κάτω από τα συντρίμμια, όπου παρέμεινε για δύο ώρες. 


Με το κινητό της τηλέφωνο κάλεσε τον σύζυγό της, Κέβιν, ο οποίος κατάφερε να τη βγάλει με τη βοήθεια των σωστικών συνεργείων. Η 7χρονη κόρη της βρισκόταν στο δημοτικό σχολείο που ισοπεδώθηκε. 


Οι δάσκαλοι οδήγησαν τους μαθητές στο μπάνιο, όταν χτύπησε ο ανεμοστρόβιλος. Η Κάθριν γλίτωσε μόνο με μερικές γρατζουνιές.


Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προειδοποίησε για τον ανεμοστρόβιλο 16 λεπτά πριν πλήξει την περιοχή, αρκετά νωρίτερα από ότι συνήθως.


Προσωρινή απαγόρευση πτήσεων έχει κηρυχθεί στην περιοχή και μόνο τα αεροσκάφη που μεταφέρουν βοήθεια επιτρέπεται να πραγματοποιούν πτήσεις στο σημείο. Οι Αρχές έχουν ζητήσει ησυχία, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις έρευνες.


Πάνω από 3 δισ. δολάρια οι υλικές ζημιές


Οι ζημιές που προκλήθηκαν τη Δευτέρα από το πέρασμα του θανατηφόρου ανεμοστρόβιλου στην Οκλαχόμα των ΗΠΑ, είναι πιθανό να υπερβούν αυτές που προκλήθηκαν στο Τζόπλιν του Μιζούρι το 2011, όταν ένα ανάλογο ακραίο καιρικό φαινόμενο είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή του 161 άνθρωποι, δήλωσε ο Επίτροπος Ασφαλίσεων της Οκλαχόμα,
Τζον Ντόουκ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρόιτερς, ο Ντόουκ εκτίμησε ότι οι υλικές ζημιές ενδέχεται να είναι μεγαλύτερες από αυτές που είχαν προκληθεί στο Τζόπλιν και είχαν φτάσει περίπου τα 3 δις δολάρια. «Η πρόσφατη περίπτωση είναι πολύ πιθανό να υπερβεί αυτό το νούμερο», είπε.

Καθώς ο τρόμος και η θλίψη καταρράκωσαν τους κατοίκους της Οκλαχόμα που επλήγησαν από τον καταστροφικό ανεμοστρόβιλο, πολλοί αμερικανοί νομοθέτες εξέφρασαν την ανακούφισή τους για το νομοσχέδιο που είχε ψηφιστεί τον Ιανουάριο σχετικά με το ταμείο αρωγής για καταστροφές, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Ωστόσο, ειρωνεία στην όλη υπόθεση αποτελεί το γεγονός ότι οι δύο γερουσιαστές της Οκλαχόμα, Ρεπουμπλικάνοι, έχουν βρεθεί σε ιδιαίτερα περίεργη θέση καθώς ήταν ανάμεσα σε αυτούς που είχαν καταψηφίσει το συμπληρωματικό νομοσχέδιο πιστώσεων ύψους 60 δις δολαρίων, το οποίο κατά κύριο λόγο προοριζόταν για την παροχή οικονομικής βοήθειας στα θύματα του τυφώνα Σάντι, που το περασμένο έτος είχε πλήξει τη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ.

Σύμφωνα με τον Ομοσπονδιακό Φορέα Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων (FEMA), το ταμείο διαθέτει 11,6 δις δολάρια τα οποία, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του φορέα, είναι αρκετά για την άμεση ενίσχυση της περιοχής.

Τον Ιανουάριο, ο γερουσιαστής της Οκλαχόμα, Τζέιμς Ίνχοφ, είχε χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο ως «ταμείο λάσπη», επειδή περιλαμβάνονταν μακροπρόθεσμες δαπάνες για τις υποδομές και τη χρηματοδότηση έργων που αφορούσαν στις καταστροφές οι οποίες είχαν συμβεί εξαιτίας του καταστροφικού τυφώνα.

«Σε τέτοιες στιγμές πρέπει να υπάρχει γειτονική αλληλεγγύη. Δεν είναι στιγμή για να δίνουμε μάχες σχετικά με τη χρηματοδότηση. Πρέπει να δείξουμε συμπόνια και κατανόηση», δήλωσε η γερουσιαστής του Μέριλαντ, Μπάρμπαρα Μικούλσκι.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν από το πέρασμα του καταστροφικού ανεμοστρόβιλου είναι πιθανό να ξεπεράσουν τα 3 δις δολάρια, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ο Επίτροπος Ασφαλίσεων της Οκλαχόμα, Τζον Ντόουκ.

Δείτε ΕΔΩ σχετικό βίντεο 

πηγή 

ΣΧΟΛΙΟ
Ξέρω ότι πολλοί απο μέσα μας σκεφτόμαστε ότι αυτή όπως και πολλές άλλες καταστροφές στις ΗΠΑ είναι θεία δίκη για τα δεινά που φέρνουν στον κόσμο και σε εκατομμύρια αθώους ανθρώπους....
Ομως ως Χριστιανοί και ως άνθρωποι οφείλουμε να λυπόμαστε κι αυτούς τους αθώους συνανθρώπους μας που τραβούν όλη αυτήν την δυστυχία και τον πόνο....
Μπορεί οι ΗΠΑ σαν κράτος να είναι ο μεγαλύτερος και φοβερότερος τρομοκράτης της υφηλίου αλλά δεν νομίζω ότι φταίνε αποκλειστικά ή όλοι όσοι ταλαίπωρούνται από τέτοιες θεομηνίες....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.