Του Νίκου Λυγερού*
Η εκστρατεία του ζεόλιθου
Εκτός από τη Θράκη που γνωρίζει την αξία του ζεόλιθου λόγω εν δυνάμει
παραγωγής, βλέπουμε ότι άλλες περιοχές της Ελλάδας ανακαλύπτουν επί του
πρακτέου τα οφέλη του. Στη Μακεδονία έχουν γίνει ήδη πολλά πειράματα σε
αγροκτήματα και όχι μόνο σε εργαστήρια που αποδεικνύουν την αύξηση της
παραγωγικότητας. Στην Κρήτη σε μερικά σημεία έχουν ήδη εντοπίσει την
εξοικονόμηση που επιτρέπει ο ζεόλιθος όσον αφορά στη χρήση των
λιπασμάτων, διότι λόγω της οξύτητας της γης ακόμα και το 70% του
λιπάσματος αχρηστεύεται και απλώς μολύνει το περιβάλλον δίχως καμιά
απόδοση. Με τις πρώτες ενημερώσεις που κάναμε στην Τρίπολη, στην Κέρκυρα
και στη Νάουσα αντιληφθήκαμε ότι οι αγρότες και όχι μόνο οι γεωπόνοι,
οι χημικοί και οι φυσικοί, ήθελαν να προστατέψουν τη γης τους μ’ έναν
τρόπο φυσικό και όχι τεχνητό που επιτρέπει ταυτόχρονα μια αύξηση της
παραγωγικότητας. Οι αγρότες μας δεν κοιτάζουν μόνο το άμεσο όφελος, όπως
νομίζουν οι περισσότεροι. Αντιλαμβάνονται πιο εύκολα από παλαιότερα ότι
έχει μεγάλη σημασία η ποιότητα και αυτή δεν μπορεί να υπάρχει δίχως την
προστασία της γης, διότι σε βάθος χρόνου η κακή της χρήση
αποδεικνύεται επί του πρακτέου. Επιπλέον λόγω κρίσης, πολλοί
επανεξετάζουν το θέμα της χρήσης της γης τους μ’ έναν τρόπο πιο
ορθολογικό, ο οποίος να μην είναι αποκλειστικά βασισμένος στην έννοια
της εκφυλισμένης επένδυσης που δεν αντέχει στο χρόνο. Σ’ έναν άλλο τομέα
σημαντικό για την πατρίδα όπως είναι το κρασί, χαρήκαμε που βρήκαμε
κτήματα να είναι ενημερωμένα για την χρήση του ζεόλιθου ακόμα και αν δεν
γνώριζαν όλες τις ιδιότητές του. Διότι όταν έχεις απαιτητικές ποικιλίες
και μερικές φορές και σπάνιες, ή βρίσκεσαι σε μια περιοχή με
προστατευμένη ονομασία, πρέπει να είσαι προσεχτικός με το τι βάζεις στη
γη σου, διότι ο χρόνος έχει μεγάλη σημασία. Η πατρίδα μας μπορεί να
βοηθήσει την πατρίδα μας με το ζεόλιθο. Διότι μπορούμε να έχουμε μια
μεγάλη παραγωγή στη Θράκη φυσικού ζεόλιθου, η οποία να βοηθάει και τις
άλλες περιοχές για τις καλλιέργειές τους. Με αυτόν τον τρόπο,
εφαρμόζουμε έναν στρατηγικό και οικολογικό σκοπό, ο οποίος είναι
ωφέλιμος για όλη την Ελλάδα από τις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη
παραγωγή έως τα ακριτικά νησιά που έχουν πρόβλημα με το νερό. Πρέπει να
αξιοποιήσουμε λοιπόν τον ζεόλιθο με κάθε τρόπο, διότι η πατρίδα μας τον
έχει ανάγκη για να αναπτυχθεί με σεβασμό προς το περιβάλλον και τους
ανθρώπους μας.
Ο ζεόλιθος της δικαιοσύνης
Σε όσους θέλουν μέσω γραφειοκρατικών διαδικασιών να μπλοκάρουν τον
ελληνικό ζεόλιθο για να διατηρήσουν μερικά προνόμια και μονοπώλιο που
καταπατά τα δικαιώματα της Ελλάδας και των Ελλήνων, θέλουμε να
υπενθυμίσουμε διακριτικά βέβαια την επανάσταση του Ghandi ενάντια στο
μονοπώλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, όσον αφορά στη χρήση του
αλατιού. Όσο οι Ινδοί δεν είχαν καταλάβει την αξία του αλατιού, η
Αυτοκρατορία ήταν ήσυχη, γιατί μπορούσε να ελέγχει τα πάντα λόγω της
ανάγκης που έχει ο ανθρώπινος οργανισμός. Όταν όμως με τις ενημερώσεις
που έκαναν οι οπαδοί του Ghandi κατάλαβαν όλοι οι Ινδοί ποια ήταν η
πραγματικότητα από την αναμονή που ήταν, πέρασαν στην ετοιμότητα. Κι
όταν η Βρετανική Αυτοκρατορία επέμενε ώστε να μην αλλάξει την νομοθεσία,
οι Ινδοί χάρη στον Ghandi αποφάσισαν να πάρουν το μέλλον στα χέρια
τους, δίχως να περιμένουν την αλλαγή του νόμου που τους καταπατούσε.
Έτσι ο καθένας πήγε στη θάλασσα να μαζέψει το δικό του αλάτι ακόμα κι αν
αυτή η πράξη ήταν απαγορευμένη από το καθεστώς. Και ο λόγος είναι
απλώς γιατί αυτό το αλάτι είχε γίνει σύμβολο κι είχε μετατραπεί σε αλάτι
της δικαιοσύνης. Πρέπει λοιπόν να αντιληφθούν οι υπεύθυνοι ότι ο
ελληνικός λαός δεν πρόκειται να παραμείνει σε αναμονή όσον αφορά στο
θέμα του ζεόλιθου. Κι αν χρειαστεί, δηλαδή αν δεν δούμε καμία εξέλιξη
σύντομα, επειδή θα είναι απαράδεκτο, η απάντηση θα είναι πολύ απλή. Ο
καθένας μας θα βοηθά τον άλλο για να πηγαίνει να παίρνει από μόνος του,
επί τόπου δίχως να λογαριάσει κανένα σύστημα που καταπατά τα διακαιώματα
της Θράκης και γενικότερα της Ελλάδας. Οι Έλληνες ποτέ δεν ήταν σκλάβοι
και δεν θα γίνουν τώρα, επειδή υπάρχει μία τέτοια απαράδεκτη
γραφειοκρατία που δεν επιτρέπει την ανάπτυξη της περιοχής. Δεν υπάρχει
κανένας λόγος να περιμένει η Θράκη περισσότερο από δέκα χρόνια, για να
μπορέσει να ζήσει, την ώρα που προσπαθούν να την εξοντώσουν με βάρβαρες
πράξεις που δεν θα έχουν κανένα όφελος για τους Έλληνες. Ήρθε λοιπόν η
ώρα να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι μερικά πράγματα πρέπει να
αλλάξουν, αν θέλουμε πραγματικά την ανάπτυξη της πατρίδας. Επιπλέον
ξέρουμε ότι ο ζεόλιθος μόνο καλό μπορεί να κάνει στη γη μας. Δεν
υπάρχει πια λόγος να περιμένουμε, διότι είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την
τωρινή κατάσταση που δεν τον αξιοποιεί.
Ο ζεόλιθος και νέα μέθοδος ξήρανσης τροφίμων
Η λυοφιλίωση ως μέθοδος ξήρανσης των τροφίμων, συνίσταται στην κατάψυξη
του υπό ξήρανση υλικού και κατόπιν την εξάχνωση του σχηματισθέντος πάγου
μέσα στο κατεψυγμένο υλικό, ώστε να παραχθεί το αφυδατωμένο προϊόν. Στα
συνήθη συστήματα λυοφιλίωσης, η κλίση της τάσης των ατμών που είναι
απαραίτητη για την εξάχνωση, επιτυγχάνεται με την διατήρηση ορισμένης
ολικής πίεσης στον θάλαμο της ξήρανσης. Οι δημιουργούμενοι υδρατμοί
απάγονται με ένα σύστημα συμπύκνωσης τους και ένα σύστημα θέρμανσης
παρέχει την λανθάνουσα θερμότητα εξάχνωσης στο κατεψυγμένο υλικό. Αυτή η
μέθοδος είναι πλέον κλασική στον τομέα. Όμως με τις ιδιότητες του
ζεολίθου είναι τώρα δυνατόν να εκμεταλλευτούμε μια νέα μέθοδο που δεν
είναι ακόμα ευρύτερα γνωστή, πρόκειται για τη ζεοδάτωση. Αυτή η μέθοδος
βασίζεται στη χρήση του κενού με πρόσθεση ενέργειας για να επιταχύνουμε
την αφυδάτωση του προϊόντος. Ο ζεόλιθος λειτουργεί ως παγίδα διάκρισης
και επιτρέπει τη διατήρηση της ακεραιότητας του προϊόντος δίχως
εκφυλισμό των οργανοληπτικών ιδιοτήτων, διότι σέβεται τη δομή του. Αυτή η
μέθοδος επιπλέον προσφέρει τη δυνατότητα λειτουργίας με μία σταθερή
εξάτμιση δίχως περιορισμό στο χρόνο. Η ζεοδάτωση γίνεται με ένα προϊόν
που βρίσκεται σε μια θερμοκρασία μεταξύ των -20ºC έως 60ºC. Η ζεοδάτωση
εξασφαλίζει μία καλύτερη ποιότητα αφού διατηρεί το σύνολο των αρωμάτων,
των χρωμάτων, των βιταμινών και των αντιοξειδωτικών, διότι λειτουργεί
στο φάσμα θερμοκρασιών 5-40ºC. Σε αντίφαση με τη λυοφιλίωση δεν γίνεται
χρήση χλωριούχων αερίων για την ψύξη, αφού οι υδρατμοί παγιδεύονται από
τον ζεόλιθο. Γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιείται ζεόλιθος με πόρους που
έχουν διάμετρο 4 Angstrom που αντιστοιχεί στο μέγεθος του μορίου του
νερού έτσι ώστε να λειτουργήσει ως μοριακό κόσκινο. Αυτός ο νέος τρόπος
είναι ακόμα πιο γνήσιος και πιο φιλικός για το προϊόν και σίγουρα θα
αναπτυχθεί όλο και περισσότερο, αφού οι άνθρωποι προσέχουν όλο και
περισσότερο την ποιότητα της διαδικασίας, γιατί αναγνωρίζουν ότι
σχετίζεται και με την ποιότητα του τελικού προϊόντος που προορίζεται για
κατανάλωση. Έχουμε λοιπόν μια άλλη εφαρμογή του ζεολίθου, η οποία και
πάλι είναι θετική προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.