Σελίδες

4 Απριλίου 2013

Από μία κλωστή κρέμεται η ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο.

Από μία κλωστή κρέμεται η ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο μετά την ανακοίνωση του καθεστώτος της Πιονγιανγκ ότι απέκλεισε την πρόσβαση στη βιομηχανική ζώνη Καεσόνγκ, το μοναδικό απτό σημάδι συνεργασίας με τη Νότιο Κορέα.

Το γεγονός ότι παραμένουν Νοτιοκορεάτες εργαζόμενοι στο βιομηχανικό σύμπλεγμα ενίσχυσε τα σενάρια περί ομηρείας τους από τους Βορειοκορεάτες γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας να απειλήσει ακόμα και με στρατιωτική δράση το καθεστώς της Πιονγιανγκ."Όσοι Νοτιοκορεάτες είχαν μείνει το βράδυ στο Καεσόνγκ θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους", σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της Βορείου Κορέας.

Στέλνοντας το δικό του μήνυμα στον ορκισμένο εχθρό του, τις ΗΠΑ, αλλά και τον σύμμαχο τους, τη Ν. Κορέα, ο ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν συνεχίζει την πολεμική ρητορική του απειλώντας την σταθερότητα στην περιοχή.

Στην βιομηχανική ζώνη Καεσόνγκ, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια των ενδοκορεατικών συνόρων, στεγάζονται περίπου 120 εταιρείες όπου εργάζονται 50.000 Βορειοκορεάτες και εκατοντάδες στελέχη από τη Νότιο Κορέα.

Η Κάεσονγκ βρίσκεται 10 χιλιόμετρα εντός του βορειοκορεατικού εδάφους και εγκαινιάστηκε το 2004, σε μια συμβολική κίνηση, προς την καθιέρωση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών της κορεατικής χερσονήσου. Το συγκρότημα αυτό είναι μια από τις πηγές εισοδήματος, για την οικονομικά εξαθλιωμένη Βόρεια Κορέα. Η μέχρι πρότινος προθυμία της Πιόνγκγιανγκ να μην αποκλείσει το Καεσόνγκ είχε ερμηνευθεί στο νότο ως ένδειξη πως η Βόρειος Κορέα δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει από την σκληρή ρητορική σε πράξεις.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τα εργοστάσια στο Καεσόνγκ θα συνεχίσουν να λειτουργούν τις επόμενες ώρες. Περίπου 800 Νοτιοκορεάτες διανυκτέρευσαν χτες στη βιομηχανική περιοχή και, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό Yonhap, περίπου 500 θα επιστρέψουν σήμερα στη Νότιο Κορέα.

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις. Από την πλευρά του, ο γ.γ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος παρεμπιπτόντως είναι Νοτιοκορεάτης, έκανε έκκληση για ηρεμία υποστηρίζοντας όμως πως το όλο θέμα έχει... τραβήξει πολύ, ενώ η Κίνα εξέφρασε την λύπη της για την πρόθεση της Βορείου Κορέας να επαναλειτουργήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις που είχαν κλείσει από το 2007.

Οι τόνοι ανεβαίνουν απ' όλες τις πλευρές. Ο νεαρός δικτάτορας της Β. Κορέας υψώνει ανάστημα για να επιβεβαιωθεί στα "μάτια" των συμπολιτών του αλλά και να δει τις αντιδράσεις των νέων ηγετών σε Ν. Κορέα, Κίνα και Ιαπωνία, υποστηρίζουν τα διεθνή ΜΜΕ. Η Νότιος Κορέα προειδοποιεί ότι είναι πανέτοιμη ακόμη και για στρατιωτική δράση και η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα δηλώνει πως τάσσεται στο πλευρό της Σεούλ. Ωστόσο, πριν από λίγο, τα διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν πως η Σεούλ ασκεί πιέσεις στην Ουάσινγκτον προκειμένου να της δοθει το "πράσινο φως" για την παραγωγή δικού της πυρηνικού καυσίμου.

Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον κάνει επίδειξη ισχύος δια θαλάσσης και αέρος στην κορεατική χερσόνησο.

El Pais: Γιατί απειλεί η Β. Κορέα

Η εφημερίδα El Pais σε άρθρο της σήμερα προσπαθεί να εξηγήσει τη στάση της Β. Κόρεας.

Οπως αναφέρει: Επισήμως, οι απειλές της Βόρειας Κορέας αποτελούν αντίποινα για τις κυρώσεις που αποφάσισαν τα Ηνωμένα Εθνη. Πολλοί ειδικοί, όμως, αποδίδουν αυτές τις απειλές στην προσπάθεια του νεαρού ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ουν να εδραιώσει την εξουσία του. Όπως επισήμανε στο CNN ο Τζάσπερ Κιμ, ειδικός για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, «χωρίς τη στήριξη του στρατού, ο 30χρονος Κιμ δεν θα παραμείνει στην εξουσία για πολύ καιρό».

Αλλοι ειδικοί θεωρούν ότι ο Κιμ θέλει να στείλει ένα μήνυμα στην Ουάσινγκτον, προκειμένου η τελευταία να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία με το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ. Όπως είπε ο καθηγητής Τζον Ντελούρι στο BBC, το μήνυμα είναι: «Δεν μπορείτε να μας νικήσετε, δεν θα φύγουμε από τη μέση, πρέπει να διαπραγματευτείτε μαζί μας».

Δεν λείπουν επίσης εκείνοι που θεωρούν ότι η Βόρεια Κορέα θέλει να ανιχνεύσει τις διαθέσεις της νέας προέδρου της Νότιας Κορέας, της Παρκ Γκεούνγκ-χουε.

Εχει όμως η Βόρεια Κορέα τη δυνατότητα να εκπληρώσει τις απειλές της; Οι ειδικοί θεωρούν ότι η ασιατική χώρα διαθέτει 24 με 42 κιλά πλουτωνίου, μια ποσότητα αρκετή για να κατασκευαστούν τέσσερις με οκτώ πυρηνικές βόμβες ανάλογες μ'εκείνη που έπεσε στο Ναγκασάκι κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πιστεύουν όμως επίσης ότι η χώρα θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να κατασκευάσει μια πυρηνική κεφαλή που θα μπορεί να τοποθετηθεί στους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Ο Τζέφρι Λιούις, του James Martin Center, πιστεύει ότι η Πιονγκγιάνγκ πλησιάζει τον στόχο της. Όπως εξηγεί στην Ελ Παϊς, «είναι πιθανό να έχουν σχεδιάσει μια πυρηνική κεφαλή που ζυγίζει λιγότερο από 1.000 κιλά και μπορεί να είναι ακόμη υπερβολικά βαρειά για να τοποθετηθεί σε έναν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, είναι όμως καλύτερη από αυτή που διέθεταν πριν από δύο χρόνια».

Η Βόρεια Κορέα δεν διαθέτει ούτε σύστημα καθοδήγησης πυραύλων ώστε να μπορέσει να πλήξει με ακρίβεια έναν αμερικανικό στόχο. Ο βορειοκορεατικός στρατός έχει όμως ένα οπλοστάσιο ικανό να πλήξει τη Νότια Κορέα και τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, όπως τους 40.000 στρατιώτες που είναι εγκατεστημένοι στην Ιαπωνία.

Μέχρι πού θα φτάσει λοιπόν το καθεστώς; Οι διαπραγματεύσεις για τη διάλυση του πυρηνικού της προγράμματος έχουν ανασταλεί από το 2009 και η Πιονγκγιάνγκ δεν δείχνει καμιά διάθεση να τις επαναλάβει. Από την άλλη πλευρά, η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κορεατική χερσόνησο, αφού στις 27 Ιουλίου συμπληρώνονται 60 χρόνια από την υπογραφή της ανακωχής που έθεσε τέλος στον πόλεμο της Κορέας (1950-1953). Σύμφωνα λοιπόν με ειδικούς όπως ο Χου Μουν-γιουνγκ, από το Κορεατικό Ινστιτούτο για την Εθνική Ενοποίηση, το βορειοκορεατικό καθεστώς θα επιχειρήσει να «ανταλλάξει» την ανακωχή με μια ειρηνευτική συμφωνία.

Οι Νοτιοκορεάτες είναι εξοικειωμένοι με τις προκλήσεις του βόρειου γείτονά τους, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι απειλές των τελευταίων εβδομάδων έχουν προκαλέσει ανησυχία. Τόσο η Ουάσινγκτον όσο και η Σεούλ έχουν ανακοινώσει ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη αυτές τις απειλές και ότι είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν μια επίθεση. Από την άλλη πλευρά, βεβαιώνουν ότι δεν έχουν εντοπίσει στρατιωτική κινητοποίηση ή κίνηση δυνάμεων στον Βορρά.

Οι ειδικοί θεωρούν εξαιρετικά απίθανο να εμπλακεί η Πιονγκγιάνγκ σε μια σύγκρουση μεγάλης κλίμακας, αφού κάτι τέτοιο θα αποτελούσε αυτοκτονία. Δεν αποκλείουν όμως κάποιες αψιμαχίες ή επεισόδια ανάλογα με τον βομβαρδισμό του νοτιοκορεατικού νησιού Γεονπιεόνγκ, τον Νοέμβριο του 2010, όπου σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες και δύο πολίτες, ή τη βύθιση ενός νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς.

Ο λόγος που εκφώνησε την περασμένη Κυριακή ο Κιμ Γιονγκ-ουν σε μια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος των Εργαζομένων μοιάζει να απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Η πυρηνική μας δύναμη αποτελεί ένα αξιόπιστο αποτρεπτικό στοιχείο και μια εγγύηση για την προστασία της εθνικής μας κυριαρχίας», τόνισε. «Η ειρήνη, η ευημερία και η ευτυχία του λαού μπορούν να υπάρχουν μόνο στη βάση μιας ισχυρής πυρηνικής δύναμης».

πηγή El Pais
Το είδαμε στο Geopolitics & Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.