Σελίδες

26 Απριλίου 2013

Η φωνή του Γκράχαμ Μπελ.

Για πρώτη φορά ταυτοποιήθηκε η φωνή του εφευρέτη του τηλεφώνου, Γκράχαμ Μπελ, σε μία εγγραφή του 1885.

Όπως αναφέρει το BBC, στην εγγραφή, που ήταν καταγεγραμμένη σε έναν δίσκο από κερί, ακούγεται ο Μπελ να λέει: «ακούστε τη φωνή μου, Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ».

Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες εγγραφές που βρίσκονται στην κατοχή του ιδρύματος Σμιθσόνιαν, το οποίο διαχειρίζεται το Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας.

Η φωνή του εφευρέτη είχε καταγραφεί στο δίσκο στις 15 Απριλίου 1885 στο εργαστήριό του στην Ουάσινγκτον. Πέρα από την ταυτοποίηση της φωνής του, ο Μπελ απαγγέλλει μία σειρά αριθμών και στίχους από θεατρικά έργα του Σαίξπηρ.

Τη φωνή του Μπελ μπορεί να ακούσει κανείς εδώ:

Ο δίσκος ήταν εξαιρετικά εύθραυστος για να παιχτεί μέσω κανονικών διαδικασιών, οπότε ερευνητές της βιβλιοθήκης του Κογκρέσου και του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς-Μπέρκλεϊ ανέπτυξαν ένα εναλλακτικό σύστημα, που χρησιμοποιεί φως και μία τρισδιάστατη κάμερα. Πέρα από τη φωνή του Γκράχαμ Μπελ, ταυτοποιήθηκε και η φωνή του πατέρα του, Αλεξάντερ Μελβίλ Μπελ, σε μία εγγραφή του 1881.

Οι συγκεκριμένες ηχογραφήσεις ήταν στην κατοχή του Σμιθσόνιαν για πάνω από εκατό χρόνια, ωστόσο μόλις πρόσφατα έγινε δυνατή η αναπαραγωγή τους, επιτρέποντας μία ματιά στην ανατολή της τηλεφωνίας και των τηλεπικοινωνιών εν γένει, του 19ου αιώνα.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.