Σελίδες

23 Φεβρουαρίου 2013

Από το 1961 είχε να βρέξει τόσο πολύ στην Αθήνα!

Την τελευταία θεομηνία του 1961 και 1977 κατέγραψε σε εργασία του το 2009 ο Ιωάννης Φλώρος, στο πλαίσιο μεταπτυχιακού προγράμματος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. 

 Στις 6 Νοεμβρίου 1961 καταγράφηκε η μεγαλύτερη καταστροφή στην Αττική με χαλαζόπτωση μεγέθους καρυδιού επί δέκα συνεχόμενες ώρες. Τα καιρικά φαινόμενα ήταν εξαιρετικά έντονα και προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές που θα μπορούσαν να συγκριθούν με αυτές ενός τυφώνα, καθώς σημειώθηκαν και καταστροφές του εδάφους.

Σαράντα τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 300 τραυματίστηκαν και 3.700 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, καθώς πλημμύρισαν περισσότερα από 4.000 σπίτια.

Οι έντονες και ακατάπαυστες βροχές οδήγησαν στην υπερχείλιση του Κηφισού. Χείμαρροι νερού που προέρχονταν από την Πάρνηθα έπιασαν τον κόσμο κυριολεκτικά στον ύπνο, αφού η πανίσχυρη νεροποντή ξέσπασε στις 11:30 το βράδυ και μέσα σε μια ώρα μετατράπηκε σε θύελλα που ισοπέδωσε τα πάντα στο πέρασμά της. Το νερό έφτασε σε ύψος τα δύο μέτρα στην Πειραιώς, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας είχε μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα.

Kατέρρευσε κατοικία στον Αγιο Παντελεήμωνα
2 Νοεμβρίου 1977

Η δεύτερη μεγαλύτερη θεομηνία όλων των εποχών έγινε στις 2 Νοεμβρίου 1977, κράτησε μιάμιση ώρα και έπληξε πολλές περιοχές του λεκανοπεδίου. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το Αιγάλεω και το Μοσχάτο κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Συνολικά πλημμύρισαν 1.924 υπόγεια, παρασύρθηκαν 172 αυτοκίνητα και καταστράφηκε το 15% των δρόμων. Ο αριθμός των θυμάτων έφτασε τα 37. 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Είναι η στιγμή της δραματικής διάσωσης μιας γυναίκας από πολίτες σε γειτονιά του Χαλανδρίου την ώρα που τα ορμητικά νερά της βροχής από την σφοδρή καταιγίδα παρασύρουν τα πάντα στο διάβα τους! Η γυναίκα είναι σε απόγνωση και προσπαθεί να κρατηθεί από την πόρτα του αυτοκινήτου. Οι σκηνές αυτές κάνουν τον γύρο του κόσμου!

Σαν από θαύμα σώθηκε γυναίκα υπάλληλος της Βουλής όταν, νωρίς το πρωί, ανεβασμένη στο θόλο… επιχειρούσε να βγάλει νερά από εκεί για να μην πέσουν στην αίθουσα της ολομέλειας. 

Την ώρα εκείνη, στα υπουργικά έδρανα βρίσκονταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Αθλητισμού Ι. Ιωαννίδης. Το μεταλλικό πλαίσιο υποχώρησε και έσπασαν γυαλιά, που έπεσαν στην αίθουσα, και η υπάλληλος βρέθηκε αιωρούμενη στο κενό.

Με τη συνδρομή των ψύχραιμων συναδέλφων της ανασύρθηκε και οδηγήθηκε στο ιατρείο της Βουλής προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες γιατί είχε κοψίματα στα χέρια της.

olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.