Σελίδες

21 Οκτωβρίου 2012

Η σημασία των επαφών με την Αίγυπτο και η γραμμή της ελληνικής ΑΟΖ.

Του Νίκου Λυγερού*

Η σημασία των επαφών με την Αίγυπτο είναι καθοριστική. Η αλλαγή του καθεστώτος στην περιοχή επιτρέπει ένα διαπραγματευτικό άνοιγμα όσον αφορά στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Μια βασική αρχή είναι ότι η Αίγυπτος έχει κάνει μια συμφωνία οριοθέτησης με την Κύπρο το 2003, την οποία επιβεβαίωσε η Βουλή της. Επιπλέον, το 2012, η Αίγυπτος παραχώρησε οικόπεδα για έρευνα περί υδρογονανθράκων, τα οποία εφάπτονται δίχως να καταπατήσουν τη θεωρητική γραμμή της ελληνικής ΑΟΖ. Αυτή η λεπτομέρεια είναι ουσιαστική για τις επόμενες διαπραγματεύσεις. Διότι ξέρουμε ήδη ότι η Αίγυπτος ενδιαφέρεται να εκμεταλλευτεί τα δικά της κοιτάσματα σε ένα πλαίσιο, το οποίο είναι ξεκάθαρο και για τους στρατηγικούς επενδυτές στον τομέα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Με άλλα λόγια, έχουμε πλέον μια κοινή πορεία και δημιουργείται ένα πεδίο δράσης με μια στρατηγική του τύπου win-win, για τις δύο χώρες χρησιμοποιώντας την ισορροπία Nash, που βρίσκεται λόγω διαγραμμάτων Voronoi, ακριβώς στη μέση γραμμή. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι θα υπάρξει ένωση στο τριπλό σημείο επαφής με την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο, πράγμα το οποίο ενισχύει το πρόγραμμα EuroAsia Interconnector και τον μελλοντικό αγωγό φυσικού αερίου που θα τροφοδοτεί την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των κοιτασμάτων που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Για να παίξουμε δυναμικά αυτόν τον ρόλο πρέπει να δώσουμε την πρέπουσα σημασία στις επαφές μας με την Αίγυπτο.

πηγή 

Η γραμμή της ελληνικής ΑΟΖ

Οι επίσημες αναφορές στην ελληνική ΑΟΖ όλο και πληθαίνουν, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον υπάρχει μια γραμμή για το συγκεκριμένο θέμα και δεν είναι πια μια αόριστη αναφορά σε κάτι το υποθετικό. Επιπλέον οι αναφορές δεν αφορούν πια αποκλειστικά τη θέσπιση αλλά και τις οριοθετήσεις της ελληνικής ΑΟΖ με τις άλλες χώρες. Δεν μιλάμε πια μόνο και μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την Αλβανία και την Αίγυπτο. Επειδή λειτουργούμε σ’ έναν επίσημο πολιτικό και διεθνή χώρο, γίνεται κατανοητό από όλους ότι το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ προχωρά δυναμικά. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει και οι μαχητές της ΑΟΖ να συντονιστούν και να πιέσουν προς την ίδια κατεύθυνση, έτσι ώστε να έχουμε γρήγορα απτά αποτελέσματα για την πατρίδα μας. Διότι ακόμα και αν υπάρχει πολιτική γραμμή για την ελληνική ΑΟΖ, πρέπει να υποστηριχθεί και να πιεστεί από τη θέληση του ελληνικού λαού, διότι είναι χάρη σε αυτόν που αυτό το θέμα εισήλθε στην πολιτική ατζέντα. Ο συντονισμός είναι απαραίτητος, για να δείξουμε ότι υπάρχει μια αληθινή στρατηγική κίνηση, για να υπάρξει μια συγκεκριμένη οικονομική λύση των προβλημάτων μας δίχως να δημιουργούμε εξαρτήσεις. Η Ελλάδας μπορεί να τα καταφέρει με τις ίδιες τις δυνάμεις της αρκεί να αξιοποιήσει στρατηγικά την ελληνική ΑΟΖ. Διότι θέλουμε δεν θέλουμε τα αναμενόμενα αποθέματα των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων είναι τεράστια και δεν έχουμε το δικαίωμα να μην τα ερευνούμε την ώρα που ο ελληνικός λαός υποφέρει. Τώρα που ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός και αρχηγοί κομμάτων αναφέρονται επίσημα στην ελληνική ΑΟΖ, πρέπει και οι μαχητές της ΑΟΖ να υποστηρίξουν την γενική προσπάθεια εθνικής σημασίας με τρόπο ακόμα πιο δυναμικό και όχι περιμένοντας τα πάντα από τους πολιτικούς με έναν παθητικό τρόπο. Έχουμε μαζί μας και ειδικούς του τομέα που μπορούν να δείξουν σε όλους μας τη μεθοδολογία που πρέπει ν’ ακολουθήσουμε.

πηγή

* Ο Νίκος Λυγερός είναι Στρατηγικός Σύμβουλος και καθηγητής γεωστρατηγικής.

Δείτε επίσης:

Διάλεξη του Νίκου Λυγερού με θέμα: "Ελληνική ΑΟΖ: Προβλήματα και Προοπτικές σήμερα: Θεσμική, γεωπολιτική και οικονομική διάσταση".
Αμφιθέατρο του Κτηρίου Επιστημών, στην Πολυτεχνειούπολη, Κουνουπιδιανά.
Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012. ΕΔΩ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.