Σελίδες

11 Ιουλίου 2012

Ειδήσεις για την Συρία και την κάθοδο του Ρωσικού Στόλου.

Απέπλευσε για Συρία ο ρωσικός αποβατικός στόλος - Ο κόσμος κρατά την ανάσα του.

Ρωσική νηοπομπή  με τέσσερα έμφορτα με πεζοναύτες, μονάδες GRU, τεθωρακισμένα και πυροβολικό, αποβατικά και βοηθητικά σκάφη, μόλις πέρασε τα Στενά του Ελλησπόντου και κατευθύνεται στην Συρία. Προέρχεται από την Σεβαστούπολη το μεγαλύτερο ρωσικό λιμάνι του Εύξεινου Πόντου. Αυτή την στιγμή βρίσκεται βόρεια της Τενέδου.

Ο ρωσικός στολίσκος παρακολουθείται διακριτικά από ελληνικό πολεμικό σκάφος. Όλη την ημέρα σήμερα θα διαπλέει το Αιγαίο από το οποίο ανεμένεται να εξέλθει τα ξημερώματα από τον δίαυλο Καρπάθου-Ρόδου. Ένα αμερικανικό και ένα τουρκικό υποβρύχιο βρίσκονται στην περιοχή. 

Μεταφέρει στοιχεία μερικών από τους πλέον επίλεκτους ρωσικούς χερσαίους σχηματισμούς, από το 431 Τάγμα της δύναμης VMF (μονάδες της ήδη βρίσκονται στη Συρία από τον Φεβρουάριο), την 76η αερομεταφερόμενη μεραρχία «Pskov», την 15η Ταξιαρχία, από μονάδες της GRU του Καυκάσου, ειδικευμένες σε αντιμετώπιση ισλαμιστών τρομοκρατών και από την δύναμη πεζοναυτών της Μαύρης Θάλασσας.

Το 431 Τάγμα της δύναμης VMF πρόκειται για μονάδα Spetznatz, που διακρίνεται τόσο για την υψηλή επιχειρησιακή τους κατάρτιση όσο και για την σκληρότητα που τους διακρίνει.

Η συγκεκριμένη μονάδα έχει διακριθεί σε διάφορες συγκρούσεις τόσο στην Τσετσενία, όσο και στο Νταγκεστάν και έχει ένα χαρακτηριστικό: Δεν παίρνει αιχμαλώτους… 

Μεταφέρονται με δύο μεγάλα αποβατικά πλοία τα Nikolaï Filtchenkov και το César Kounikov κλάσης Alligator. Μαζί τους και δύο ρυμουλκά, βοηθητικά.

Τα πλοία αυτά εκτοπίσματος 4700 τόνων μπορούν να μεταφέρουν μεταξύ 300-425 ανδρών σε συνδυασμό φορτίο βάρους 1500 τόνων. Σύμφωνα με ρωσικές πηγές η αποστολή αυτή είναι έκτακτη και πραγματοποιείται για την διαφύλαξη της ασφάλειας των Ρώσων πολιτών και να απομακρύνει ένα μέρος του ρωσικού «εξοπλισμού» στο λιμάνι Ταρτούς. 

Η αποστολή αυτή των πλοίων από την Μαύρη θάλασσα στην Συρία αποτελεί την πλέον πρόσφατη  απόδειξη της υποστήριξης της Ρωσίας στον Ασαντ εν μέσω σκληρών μαχών οι οποίες συνεχίζονται σε βασικά προπύργια των εξεγερμένων όπως την πόλη Χόμς. 

Η Ρωσία έχει στείλει ήδη μονάδες ειδικών επιχειρήσεων στην Συρία για την φύλαξη της ναυτικής βάσης στην Ταρτούς, της μοναδικής ρωσικής ναυτικής βάσης στην Μεσόγειο, αλλά και των συστοιχειών των αντιαεροπορικών συστημάτων S-300PMU2, των επάκτιων πυραυλικών πυροβολαρχιών P-800 Yakhont και των Pantsir S1, αλλά τώρα τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά. 

Μεταφέρονται επίσης δεκάδες ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ, μαζί με εποχούμενα SHORADS και φορητά αντιαρματικά όπλα. Είναι σαφές ότι "Η Ρωσία πάει πόλεμο". Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη, αφού πρόκειται για την πρώτη μεγάλη πολεμική αποστολή της Ρωσίας μακριά από τα σύνορά της από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Kατεβαίνει και ο βόρειος ρωσικός στόλος στη Συρία! - Αποβατικά, φρεγάτες, αντιτορπιλικά.  

Δεύτερος ρωσικός στόλος κατευθύνεται από την βόρειο Ρωσία στην Συρία και πιο συγκεκριμένα στο λιμάνι της Tartous. Πρόκειται για το αντιτορπιλικό Admiral Chabanenko κλάσης Udaloy ΙΙ και τρία αποβατικά πλοία κλάσης Ropucha του Βόρειου Στόλου τα οποία ξεκίνησαν το ταξίδι τους για την Μεσόγειο από το λιμάνι του Severomorsk σήμερα το πρωί. 

Η κλάση Ropucha περιγράφεται ως μεγάλο αποβατικό σκάφος. Τα σκάφη ναυπηγήθηκαν στην Πολωνία στα ναυπηγεία του Gdansk. Είναι σχεδιασμένα για αποβατικές επιχειρήσεις σε αιγιαλό και μπορούν να μεταφέρουν έως και 450 τόνους φορτίου, ενώ μπορούν να μεταφέρουν έως 25 ΤΟΜΑ και ΤΟΜΠ. Είναι σκάφη μέγιστου εκτοπίσματος 40.90 τόνων (έμφορτα) και έχουν μήκος 112 μέτρων, ενώ το κανονικό τους εκτόπισμα ανέρχεται στους 2.200 τόνους. Το μέγιστο πλάτος είναι 14,9 μέτρα και το βύθισμά τους –ανάλογα με το φορτίο- κυμαίνεται μεταξύ 2,9 και 3,7 μέτρων. Η μέγιστη ταχύτητα που μπορούν να αναπτύξουν ανέρχεται σε 19 κόμβους, την οποία επιτυγχάνει μέσω δύο μηχανών Ντίζελ ισχύος 19.200 ίππων που οδηγούν σε δύο προπέλες. Το πλήρωμά του ανέρχεται σε 98 άτομα ενώ μπορεί να φιλοξενήσει τουλάχιστον 250 πεζοναύτες.

Ο οπλισμός του αποτελείται από 4 οκταπλούς εκτοξευτές αντιαεροπορικών βλημάτων Strela (SS-N-3), 2 εκτοξευτές ρουκετών των 122 χλστ. Grand-M, 2 αντιαεροπορικά πυροβόλα ΑΚ-630 των 30 χλστ. και 2 πυροβόλα των 57 χλστ. AK-725 ή 1xAK-176 των 76 χλστ. στην βελτιωμένη κλάση Ropucha ΙΙ.

Ο ρωσικός στολίσκος θα συναντηθεί με την φρεγάτα Yaroslav Mudry κλάσης Neustrashimy του Στόλου  της Βαλτικής μαζί με άλλα βοηθητικά πλοία χωρίς αναφέρεται ο τύπους και ο αριθμός αυτών.

Η φρεγάτα Yaroslav Mudry εντάχθηκε σε υπηρεσία στις 21 Ιουνίου του 2009 και επιχρ4ιρούσε με το Στόλο της Βαλτικής πριν μεταφερθεί στο Στόλο της Μαύρης θάλασσας. Το σκάφος έχει εκτόπισμα 3800 τόνων μήκος 129,6 μέτρα, μέγιστο πλάτος 15,6 μέτρα και βύθισμα 5,6 μέτρα. Ο οπλισμός του αποτελείται από 16 βλήματα επιφανείας – επιφανείας Kh-35 SS-N-25 σε τέσσερις τετραπλούς εκτοξευτές. Για την αντιαεροπορική του προστασία το σκάφος διαθέτει 4 οκταπλούς κάθετους εκτοξευτές SA-N-9, ένα πυροβόλο των 100 χλστ. για αγώνα επιφανείας και 6 τορπιλοβλητικούς σωλήνες των 533 xλστ.

Τα πέντε ρωσικά πλοία και τα βοηθητικά που τα συνοδεύουν θα πλεύσουν προς τα νότια και θα εισέρθουν στην Μεσόγειο μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες αλλάζοντας άρδην  την κατάσταση στην περιοχή μας.

Δεδομένης της καθόδου του στολίσκου των αποβατικών από την Μαύρη θάλασσα η αποστολή των πλοίων αυτών αποτελεί κλιμάκωση της ρωσικής εμπλοκής στην συριακή κρίση αφού με την άφιξη του δεύτερου ρωσικού στολίσκου στην Συρία στην Μεσόγειο θα υπάρχουν πέντε αποβατικά πλοία δύο πολεμικά και αριθμό βοηθητικών. 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr




Μέση Ανατολή: Το παιχνίδι έχει πολλούς παίκτες… 

Γράφει ο Λουκάς Συμπεράς

Η πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή μοιάζει φαινομενικά με θέμα χρόνου. Ωστόσο δεν είναι σε καμία περίπτωση απλό και υλοποιήσιμο ως σενάριο ή ενδεχόμενο.

 Σε αυτό συντείνουν τα ακόλουθα:

- Η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου με ότι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια οικονομία,

- Ο φόβος ότι θα εμπλακούν σε πολεμικές επιχειρήσεις έξι χώρες (Ιράν, Συρία, Τουρκία, ΗΠΑ, Ισραήλ και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου) με την αβεβαιότητα όσον αφορά τη στάση των Ρωσία και Κίνα,

- Σοβαρός κίνδυνος γενικευμένης σύρραξης και εμπλοκής, Ρωσίας και Κίνας όπως και ορισμένων χωρών της Ε.Ε που ανήκουν στο ΝΑΤΟ την ώρα που θα πληγεί – και θα γίνει αυτό σε ενδεχόμενη επίθεση – η παγκόσμια οικονομία.

- Στην περίπτωση που το Ιράν αποκτήσει πυρηνική βόμβα το Ισραήλ είναι εκτεθειμένο σε κάθε περίπτωση. Κάποιοι υψηλόβαθμοι Ισραηλινοί κάνουν λόγο μέχρι και για θέμα ύπαρξης κράτους του Ισραήλ. Το αν ισχύει θα το δούμε, ωστόσο πριν φτάσουμε εκεί για να το διαδίδουν κάτι σημαίνει ότι έχουν στο μυαλό τους…

- Κανείς δεν ξέρει πως θα συμπεριφερθεί ένα καθεστώς, όπως εκείνο του Ιράν, έχοντας την συγκεκριμένη ισχύ στα «χέρια» του, πυρηνική βόμβα. Δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις λόγω ριζοσπαστικού Ισλάμ και ως εκ τούτου να φτάσουν τα πυρηνικά στα χέρια των τρομοκρατών της Αλ Κάϊντα (και όχι μόνο) που οραματίζονται έναν Ισλαμικό πλανήτη.

- Πως γίνεται μια χώρα όπως είναι το Κατάρ, αλλά και η Σαουδική Αραβία όχι μόνο να παίρνουν αποστάσεις από την πολιτική της Συρίας και του Ιράν, αλλά και να δηλώνουν ευθαρσώς υπέρμαχοι της Δύσης; Μήπως έφτασε η ώρα να «πάρουν κεφάλι» εκείνοι; Είναι το «κρυφό» χαρτί;

- Ποιος είναι αυτός που μπορεί να εγγυηθεί ότι η Ρωσία δεν θα «ξεχάσει» τα πραγματικά πολλά συμφέροντα που έχει στο θέμα της Συρίας (κυρίως) και ευρύτερα στο θέμα της Μέσης Ανατολής για χάρη (ανταλλάγματος) σοβαρού μεριδίου από την πίτα της Ανατολικής Μεσογείου, με ότι αυτό συνεπάγεται για Ελλάδα – Κύπρο – Τουρκία - Ισραήλ;

- Απομένει να δούμε αν θα έχουν επιτυχία - που δεν έχουν - οι προσπάθειες της Δύσης και του ΝΑΤΟ, να χρησιμοποιήσουν «ανώδυνες» μεθόδους πτώσης του καθεστώτος του Σύρου Μπασάρ αλ Άσαντ; (εμφύλιες ταραχές και μερικές έως ελάχιστες επιχειρήσεις κυρίως στα σύνορα – ζώνες ασφαλείας) αντί στρατιωτικών επιχειρήσεων; 

 
Το "παιχνίδι" έχει πολλούς παίκτες…

 Η Μέση Ανατολή δεν έχει ονομαστεί και τυχαία ως την μπαρουταποθήκη του πλανήτη. Ανέκαθεν υπήρχαν διενέξεις και προβλήματα μεταξύ των συγκεκριμένων χωρών που βρίσκονται στη συγκεκριμένη γεωγραφική ζώνη. Το γεγονός ότι οι ενεργειακοί πόροι «στερεύουν» σε ολόκληρο τον πλανήτη και το ότι στην συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν συμφέροντα μεγαλύτερα από ποτέ παραγόντων ξένων της περιοχής περιπλέκει την κατάσταση ιδιαιτέρως και την κάνει επικίνδυνη ακόμη και για την ίδια την ανθρωπότητα.

Είτε το θέλουμε, είτε όχι ανεξάρτητα με τις απειλές και την κινητικότητα των μυστικών υπηρεσιών ανά τον πλανήτη, το μέλλον προσδιορίζεται στις λεγόμενες και «smart» (έξυπνες) κινήσεις. Πορτοκαλί επαναστάσεις και εμφύλιοι πόλεμοι μέσω διακίνησης ιδεών και συμφερόντων (MKO) έγιναν πια μόδα και όλα βαδίσουν διαφορετικά από ότι γνωρίζαμε. 

Geopolitics & Daily News
  
Β.Πούτιν προς Ρώσους διπλωμάτες για την Συρία: "Να είστε έτοιμοι για τα χειρότερα"...

Την ώρα που εννέα ρωσικά πολεμικά, αποβατικά και βοηθητικά σκάφη απέπλεαν από τα λιμάνια της Σεβαστούπολης σρτον Εύξεινο Πόντο και του Σεβερομόρσκ στην Βόρεια Θάλασσα με κατεύθυνση την Συρία, όπου θα αποβιβάσουν περισσότερους από 1000 πεζοναύτες, μέλη ειδικών μονάδων της GRU και περίπου 200 τεθωρακισμένα διαφόρων εκδόσεων (SHORADS, φορείς αντιαρματικών όπλων, μεταφοράς προσωπικού, ΤΟΜΑ κλπ), ο ηγέτης της Ρωσίας Β.Πούτιν σε μία 20λεπτη ομιιλία του στο μεγάλο forum της ρωσικής διπλωματίας που γίνεται δύο φορές το χρόνο έδινε το μέτρο της κρισιμότητας της κατάστασης στην Συρία λέγοντας: 

"Η Δύση περιφρονεί τον ΟΗΕ και επιχειρεί να διαχειριστεί μόνη της τι τύχες ξένων λαών. Προσπαθούμε να τους λογικεύσουμε αλλά να είστε έτοιμοι για κάθε εξέλιξη, ακόμα και για την πιο δυσμενή. Τίποτα δεν αποκλείεται", κατέληξε μιλώντας σε ένα απόλυτα σιωπηλό ακροατήριο στην αίθουσα του οποίου, όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες, "πούπουλο να έπεφτε στο πάτωμα θα ακουγόταν"! 

Τώρα, για να μιλάει με τέτοιο τρόπο ο Ρώσος ηγέτης, είναι κάτι που αποτελεί μέτρο της κρισιμότητας της κατάστασης. Και ποια θα ήταν "η πιο δυσμενή εξέλιξη"; 

Για την ρωσική διπλωματική-στρατωτική ορολογία η πιο δυσμενής εξέλιξη είναι η χρήση πυρηνικών όπλων από τους αντιμαχομένους. Η ρωσική φιλοσοφία αντιμετώπισης των κρίσεων απέχει από τον δυτικό τρόπο αντιμετώπιισης ανάογων καταστάσεων και η έναρξη ακόμα και ένοπλης εμπλοκής φαντάζει , περίπου φυσιολογική. "Το χειρότερο" είναι η χρήση πυρηνικών όπλων!

Σε μία πρώτη αντίδρασή τους οι ΗΠΑ αντέδρασαν μάλλον αμήχανα. "Ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι η μετακίνηση μιας μοίρας ρωσικών πολεμικών πλοίων προς το λιμάνι Ταρτούς της Συρίας δεν συνιστά, εκ των προτέρων, κάτι το ασυνήθιστο. Η Ρωσία διαθέτει μια βάση ανεφοδιασμού στο συριακό λιμάνι της Ταρτούς» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Έριν Πέλτον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. 

«Στην παρούσα κατάσταση, δεν έχουμε κανένα λόγο να θεωρούμε ότι η μετακίνηση των πλοίων δεν είναι μια ενέργεια ρουτίνας» πρόσθεσε η εκπρόσωπος. 

Τώρα, το ότι για πρώτη φορά από τον Β'Π.Π. και μάλιστα γενικότερα για πρώτη φορά η Ρωσία ξεκινά μια μεγάλη υπερπόνιτα ναυτική εκστρατεία με πέντε αποβατικά-αρματαγωγά, δύο βοηθητικά και δύο πολεμικά πλοία, αυτό θεωρείται προφανώς "ενέργεια ρουτίνας" για τις ΗΠΑ που εν πάση περιπτώσει ούτε και αυτές είναι διατεθειμένες να υποχωρήσουν: Τα δύο αεροπλανοφόρα, το CVN69 "Aϊζεναχάουερ" ακολουθούμενο από το R61 "Ντε Γκολ", την Κυριακή το εργότερο θα βρίσκονται στο νότιο Αιγαίο με κατεύθυνση τα ανοικτά των συριακών ακτών...

Πάντως, ανήσυχος και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ.Τ.Ερντογάν σπεύδει στην Μόσχα στις 18 Ιουλίου θέλοντας να προλάβει μία καταστροφή για την οποία η Άγκυρα και η νεο-οθωμαική πολιτική της θα φέρει μεγάλες ευθύνες.

Γνωρίζοντας ότι λόγω απόστασης και γεωγραφικών περιορισμών, "χωλαίνει" στο θέμα της αεροπορικής παρουσίας η Ρωσία "βάζει τα μεγάλα μέσα" εξ αρχής: Ο εκπρόσωπος της ρωσικής Αεροπορίας, σμήναρχος Vladimir Drik ανακοίνωσε την ένταξη των διηπειρωτικών βομβαρδιστικών Tu-160 σε περιπολίες στον Εύξεινο πόντο, μία ώρα απόσταση από τις συριακές ακτές για το υπερηχητικό βομβαρδιστικό. 

«Πλέον τα Tu-160 εντάσσονται στην στρατηγική επιχειρησιακών περιπολιών του ρωσικών στρατηγικών αεροσκαφών μετά από τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπου ξεκινούν περιπολίες»! Συνολικά 20 από αυτά τα αεροσκάφη (το ένα έχει χαθεί σε ατύχημα) βρίσκονται σε υπηρεσία μεταφέροντας 40 τόνους πυρηνικών ή συμβατικών όπλων το κάθε ένα!

Η είδηση έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση στη Δύση, καθώς τα Tu-160 προορίζονται για «βαριές» αποστολές, π.χ. τον πυρηνικό βομβαρδισμό των ΗΠΑ με βλήματα cruise και εν πάση περιπτώσει τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά τους (ακτίνα δράσης πάνω από 12.000 χλμ.) δεν ταιριάζουν με την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας που εντάσσεται στις περιπολίες τους, αλλά φαίνεται ότι η Ρωσία επιχειρεί να στείλει ισχυρό μήνυμα προς πάντες: ΝΑΤΟ, Τουρκία, καυκάσιες δημοκρατίες, αλλά και Ιράν.Τώρα είναι σε υπηρεσία στην 37η Στρατιά και πιο συγκεκριμένα στην 22η Αεροπορική Μεραρχία που έχει βάση την Αεροπορική Βάση (ΑΒ) Engels απ’όπου επιχειρεί το 121o TBAP Αεροπορικό Σύνταγμα των «λεικών κύκνων» όπως είναι το παρατσούκλι τους.

Τμήμα ειδήσεων
defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.