Σελίδες

13 Απριλίου 2012

Χάπια κατά της ραδιενέργειας ζητά επειγόντως ο Στρατός των ΗΠΑ.

Σε αναζήτηση χαπιών ιωδιούχου καλίου βρίσκεται ο αμερικανικός Στρατός σύμφωνα με λίστα που έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο η υπηρεσία επιμελητείας DLA (Defense Logistics Agency).

Όπως αναφέρεται η υγειονομική υπηρεσία του αμερικανικού Στρατού θέλει να διασφαλίσει πως «οι κρίσιμες δυνάμεις που επιχειρούν πρέπει να είναι προστατευμένες σε μια περίπτωση ενός πυρηνικού συμβάντος».

Η ποσότητα που ζητά ο αμερικανικός Στρατός ανέρχεται στα75.000 πακέτα (κάθε πακέτο περιέχει 14 χάπια) και σε τιμή 5,23 $ το πακέτο, αν και στην ελεύθερη αγορά η τιμή ανέρχεται στα 9,99 $.

Η αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) συνιστά πως η λήψη χαπιού ιωδιούχου καλίου σε ραδιενεργά συμβάντα εμποδίσει την ραδιενέργεια να απορροφηθεί από το σώμα προκαλώντας καρκίνο του θυρεοειδούς και μάλιστα ως κατάλληλη δόση συνίσταται μένα χάπι κάθε ημέρα για 28 ημέρες.

Αν και ο αμερικανικός Στρατός έχει προμηθευτεί και στο παρελθόν παρόμοια φάρμακα αλλά καταστροφές όπως αυτή της Fukushima φέρνουν το θέμα προμήθειας τέτοιων χαπιών στο προσκήνιο. Όπως αναφέρεται στο αιτιολογικό της αίτησης: «Ο πρόσφατος σεισμός την Ιαπωνία το Μάρτιο του 2011 και η πυρηνική κρίση ως αποτέλεσμα αυτού έχουν ανανεώσει το ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα φάρμακα».

Βέβαια δεν είναι μόνο οι φυσικές καταστροφές τύπου Fukushima που κάνουν τον αμερικανικό Στρατό να επιθυμεί την ανανέωση του υλικού του με ειδικά χάπια. Αυτά νθα μπορούσαν να χρησιμεύσουν επίσης και σε περίπτωση υλοποίησης του βομβαρδισμού του Ιράν. Ένας από τους στόχους που έχουν επιλεγεί για να πληγούν είναι και αυτός του πυρηνικού εργοστασίου στο Bushehr ισχύος 1000 MW,.

Της ίδιας απόδοσης ήταν και ο πυρηνικός αντιδραστήρας στο Chernobyl την καταστροφή του οποίου έζησε κύρια η Ευρώπη το 1986 με τις εφιαλτικές του διαστάσεις. Το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από μια ανάλογη καταστροφή στο Bushehr –από αεροπορική προσβολή- όχι μόνο στο χώρο της Μ. Ανατολής αλλά και γενικότερα είναι άγνωστο.

Όταν το Ισραήλ σε μια τολμηρή επιχείρηση του το 1981(επιχείρηση Osirak) είχε καταστρέψει τον ιρακινό πυρηνικό αντιδραστήρα Osiris ισχύος 70 MW δεν είχε υπάρξει καμία επίπτωση καθώς το συγκρότημα δεν είχε δεχθεί ακόμη πυρηνικό καύσιμο.

Στην περίπτωση όμως του Bushehr οι Ιρανοί έχουν φροντίσει να τον εφοδιάσουν με πυρηνικό καύσιμο από το 2010.
Έτσι πολλοί είναι πως εκτιμούν πως ένας από τους λόγους της προμήθειας των χαπιών αυτών είναι η προφύλαξη του προσωπικού που θα υποστηρίζει τις επιχειρήσεις από το έδαφος. Ο γενικός όμως πληθυσμός, πως θα προστατευθεί;

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.