Σελίδες

17 Απριλίου 2012

"Εφυγε" ο Δημήτρης Μητροπάνος.

Ο μεγάλος τραγουδιστής έφυγε ξαφνικά από τη ζωή το πρωί της Τρίτης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Μητροπάνος υπέστη ανακοπή καρδιάς και έχασε την μάχη για τη ζωή σε ηλικία 64 ετών.

Ο Δημήτρης Μητροπάνος για το ευρύ κοινό ήταν μια σπουδαία λαϊκή φωνή. Για όσους όμως είχαν την ευκαιρία να τον ακούν όχι μόνο να τραγουδά αλλά και να μιλά ήταν ένας άνθρωπός που δεν συνήθιζε να μασά τα λόγια του. Εξοργισμένος και δηκτικός με όλα και με όλους που τον πλήγωναν δεν δίσταζε να καυτηριάζει την πολιτική πραγματικότητα της χώρας μας...

Τα προβλήματα της υγείας του ήταν πολλά τα τελευταία χρόνια που τον ανάγκαζαν να απέχει από την ενεργή καλλιτεχνική ζωή, μα δεν κατάφερναν να τον κάνει να σιωπά για τα προβλήματα του ελληνικού λαού.

Στην τελευταία του συνέντευξη που έδωσε το φθινόπωρο στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία ο Δημήτρης Μητροπάνος δεν είχε διστάσει να πει στον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου: «Ασ' το, ρε Γιωργάκη, τράβα σπιτάκι σου».

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση για την οποία εκτιμούσε πως θα είναι μακροχρόνια δήλωνε πως «η κυβέρνηση μάλλον δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει ή τουλάχιστον έτσι φέρεται. Ρε σεις, δεν έχουν οι άνθρωποι να φάνε, τι θα δημιουργήσετε; Πήρατε από το μισθωτό και το συνταξιούχο, τους τσακίσατε. Τώρα τι; Θα τους θάψετε και θα πάρετε φόρο θαψίματος; Απ' την άλλη μεριά είναι πρόκληση οι επιχειρηματίες να χρωστάνε δισεκατομμύρια, να μην ξέρουν τι είναι το ΙΚΑ και όχι μόνο να μην τολμάει κανένας να τους πειράξει, αλλά ούτε να αναφέρεται το όνομά τους».

»Απ' την ώρα που ξεκίνησε μια οικονομική κρίση δεν θα μείνει τίποτε όρθιο’, υποστήριζε στην ίδια συνέντευξη ο Δημήτρης Μητροπάνος και συνέχιζε:

«Όλα θα τσακιστούν κι ό,τι καλό υπάρχει θα φύγει έξω. Εδώ θα μείνουμε τα γερόντια και θα ξανανοίξουν τα καφενεία για να καθόμαστε, να παίζουμε πρέφα και να κλαίμε τη μοίρα μας. Και οι άλλοι θα κοκορεύονται ότι κυβερνούν εμάς. Τους γέρους".

Ο μεγάλος λαϊκός ερμηνευτής δήλωνε απογοητευμένος από το πολιτικό σύστημα του τόπου και χρησιμοποιούσε σκληρή γλώσσα για τους πολιτικούς αρχηγούς. «Μα, ποιος θα μας σώσει; Θα πάει ο Σαμαράς να το κουβεντιάσει; Πήγε κι ο Βενιζέλος και του 'παν "άντε από δω". Και ποιοι του το 'παν; Κάτι τσογλάνια, τρίτης διαλογής γραμματείς. Κι όμως οι δικοί μας κάθονται προσοχή. Μόλις δουν ξένο, κάθονται κλαρίνο, χωρίς να σκεφτούν τι θέλει και ποιος είναι. Γραμματέας είναι, ρε, κι έρχεται να μας γελοιοποιήσει. Γιατί εμείς το ΟΧΙ το είπαμε μια φορά το 1940 και τελείωσε. Βγήκε στην αρχή ο Γιώργος και μας είπε "λεφτά υπάρχουν". Είχε συμφωνήσει να κόψει τη σχέση με τη Ρωσία, είχε δώσει κι άλλες υποσχέσεις κι έτσι τον έβγαλαν. Κι εκείνος προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός τα πούλησε όλα. Αλλά ο χρόνος θα τα ξεκαθαρίσει όλα. Σαν προδότης θα μείνει στην Ιστορία».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ
από το Νέο Ελληνικό Φόρουμ



Λίγα Λόγια για τον Μητροπάνο

Ο Δημήτρης Μητροπάνος γεννήθηκε 2 Απριλίου του 1948 στα Τρίκαλα και πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, χωρίς τον πατέρα του, τον οποίο γνώρισε στα 16 του χρόνια, καθώς διωκόταν για τις πολιτικές του πεποιθήσεις.

Στην ίδια ηλικία ξεκινά την καριέρα του στο τραγούδι, δίπλα στο Γιώργο Ζαμπέτα, τον οποίο μνημονεύει ως μεγάλο του δάσκαλο και δεύτερο πατέρα. Οπως έχει δηλώσει, «ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα».

Πολύ νωρίς, το 1964, ξεκινάει την τραγουδιστική του πορεία δίπλα στον Γιώργο Ζαμπέτα. Ο Γιώργος Ζαμπέτας στάθηκε πιο πολύ από δάσκαλος στον έφηβο ακόμα μαθητή και τραγουδιστή, στηρίζοντας τον όχι μόνο στα πρώτα καλλιτεχνικά του βήματα, αλλά και στο ξεκίνημα της ζωής του.

Το 1966 ο Μητροπάνος συναντιέται για πρώτη φόρα με τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμηνεύει μέρη από τη «Ρωμιοσύνη» και το «Άξιον Εστί» σε μια σειρά συναυλιών στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Το 1967, ο Μητροπάνος ηχογραφεί τον πρώτο του 45άρι δίσκο, με το τραγούδι "Θεσσαλονίκη". Είχε προηγηθεί η ηχογράφηση του τραγουδιού "Χαμένη Πασχαλιά", το οποίο όμως λογοκρίθηκε από τη Χούντα και δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Στην πορεία που χάραξε στο δρόμο του τραγουδιού, το 1972 είναι ένας σημαντικός σταθμός. Το 1972 ο συνθέτης Δήμος Μούτσης και ο ποιητής-στιχουργός Μάνος Ελευθερίου κυκλοφορούν τον «Άγιο Φεβρουάριο», με ερμηνευτές τον Μητροπάνο και την Πετρή Σαλπέα, σηματοδοτώντας ένα σταθμό στην ελληνική μουσική.

Τον Ιούλιο του 1999, ο Μητροπάνος και ο Μούτσης θα ξαναβρεθούν επί σκηνής στο Ηρώδειο με την Δήμητρα Γαλάνη και την σοπράνο Τζούλια Σουγλάκου για δυο μουσικές βραδιές στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Οι συναυλίες αυτές ηχογραφούνται ζωντανά και κυκλοφορούν σε διπλό CD δύο μήνες αργότερα. Ακολουθούν «Ο Δρόμος για τα Κύθηρα» του Γιώργου Κατσαρού και «Τα συναξάρια» του Γιώργου Χατζηνάσιου, έργα υψηλής ποιότητας αλλά και μεγάλης απήχησης στην ελληνική κοινωνία.

Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Καλδάρας, Μουσαφίρης ("Εμείς οι δυο" κ.α.), Νικολόπουλος ("Πάρε Αποφάσεις" σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου), Σπανός ("Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό") ήταν οι συνθέτες με τους οποίους συνδέθηκε επαγγελματικά, χτίζοντας μια καριέρα συνυφασμένη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση, μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του '80.

Η συμμετοχή του σε δίσκους των Λάκη Παπαδόπουλου (με το τραγούδι "Για να σ' εκδικηθώ") και Νίκου Πορτοκάλογλου ("Κλείνω κι έρχομαι") αναδεικνύουν εκείνη την εποχή την ευρεία γκάμα της ερμηνείας του και προαναγγέλουν μια στροφή στον τρόπο ερμηνείας του, που θα οδηγήσει σε μια σειρά από δίσκους που άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό την έννοια του καλού σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού.

Οι συνεργασίες με το Μάριο Τόκα και το Φίλιππο Γράψα ("Η εθνική μας μοναξιά" και "Παρέα με έναν ήλιο") συνδυάζουν τη λαϊκή υφή και συναίσθημα με τη πιο βαθιά έννοια στίχων και τη χρησιμοποίηση λέξεων πιο επιτηδευμένων. Παράλληλα, η απήχηση των τραγουδιών στην κοινωνία και η εμπορική επιτυχία αναδεικνύουν αυτές τις δημιουργίες ως εργαλεία αλλά και συμπτώματα της εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας.

Τέλος Δεκέμβρη του 1997 κυκλοφορεί ο δίσκος "Ψάξε στ' όνειρο μας" με θεατρικά τραγούδια των Θάνου Μικρούτσικου - Λάκη Λαζόπουλου και ο Δημήτρης Μητροπάνος συμμετέχει με 3 τραγούδια. Τον Δεκέμβριο του 1998, κυκλοφόρησε ο δίσκος του με τίτλο "Του έρωτα και της φυγής".



Η πολύ σημαντική συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο με τον δίσκο «Στου Αιώνα την Παράγκα», σε στίχους Άλκη Αλκαίου, Κώστα Λαχά, Λίνας Νικολακοπούλου και Γιώργου Κακουλίδη, αποτελεί στροφή του ερμηνευτή σε ακόμα πιο "έντεχνες" διαδρομές, διατηρώντας και πάλι την ταυτότητα του λαϊκού.

Ο Μητροπάνος συνεχίζει στα ίδια μονοπάτια, με τραγούδια των Μικρούτσικου, Κορακάκη, Μουκίδη, Παπαδημητρίου κ.α. στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000.

Το 2001 ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάζεται στο νέο του album "Στης Ψυχής Το Παρακάτω" με τον σπουδαίο δημιουργό Δημήτρη Παπαδημητρίου σε μια πολύ αξιόλογη δουλειά.

Τον Χειμώνα του 2004 -2005 ο Δημήτρης Μητροπάνος με τον Θέμη Αδαμαντίδη και τον Δημήτρη Μπάση παρουσίασαν ζωντανά ένα πρόγραμμα με κύριο άξονα το ζεϊμπέκικο. Ένα γνήσιο πρόγραμμα που θα μείνει αξέχαστο σε όποιον το έζησε. Αν, όπως λένε, το ζεϊμπέκικο είναι αντρική υπόθεση, βρέθηκαν οι απόλυτοι εκφραστές του... Καθώς κυλούσε ο καιρός κυκλοφορούσε από στόμα σε στόμα: "μη το χάσετε ... και οι τρεις είναι υπέροχοι". Το πρόγραμμα αυτό ηχογραφήθηκε και κυκλοφορεί σε διπλό CD με τον τίτλο "Υπάρχει και το Ζεϊμπέκικο".

Τον Δεκέμβριο του 2005 ο Δημήτρης Μητροπάνος κυκλοφορεί ακόμη ένα δίσκο, με τίτλο 'Πες Μου Τ' Αληθινά Σου', την παραγωγή του οποίου επιμελείται ο Ηλίας Μπενέτος, περιλαμβάνει 11 τραγούδια σε μουσική Στέφανου Κορκολή και στίχους των Νίκου Μωραΐτη και Ρεβέκκας Ρούσση. Πρώτο single είναι το 'Σβήσε Το Φεγγάρι'.

Το 2008 κυκλοφορεί ο δίσκος ‘’Στη Διαπασών’’, ο οποίος περιέχει 12 λαϊκά τραγούδια και μια μπλουζ μπαλάντα. Από τα τραγούδια του album ξεχωρίζει το τραγούδι «Μια εκδρομή», το οποίο σηματοδοτεί την συνεργασία του Μητροπάνου με τον Θεσσαλονικιό τραγουδοποιό και συνθέτη Γιάννη Μηλιώκα, ο οποίος επιστρέφει στην ελληνική δισκογραφία μετά από 8 χρόνια.

Η πιο πρόσφατη δισκογραφική δουλειά του Δημήτρη Μητροπάνου, είναι η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας του στο Ηρώδειο (Σεπτέμβριος 2009), αποτελούμενη από 2 cd και φέρουσα τον τίτλο "Τα τραγούδια της ζωής μου".

Τα τελευταία χρόνια ο Δημήτρης Μητροπάνος έδινε σκληρή μάχη καθώς αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα υγείας.

Το πρωί της 17ης Απριλίου 2012, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Υγεία με οξύ διαρροϊκό σύνδρομο και εμετούς. Εκεί εμφάνισε πνευμονικό οίδημα, μεταφέρθηκε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και άφησε την τελευταία του πνοή στις 11.00 το πρωί. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης απέτισαν φόρο τιμής μεταδίδοντας βίντεο με τις σημαντικότερες ερμηνείες του καθώς και δηλώσεις όσων συνεργάστηκαν μαζί του.

Δισκογραφία:

Λαϊκή παρέλαση (1970)
Δημήτρης Μητροπάνος Νο1 (1971)
Άγιος Φεβρουάριος (1972)
Ο δρόμος για τα Κύθηρα (1973)
Νεκρικοί Διάλογοι, Κυρά ζωή (1974)
Σκόρπια φύλλα, Τσιμεντένια πρόσωπα (1975)
Λαϊκά '76 (1976)
Τα παιδιά της πιάτσας, Ερωτικά λαϊκά (1977)
Παράπονο (1978)
14 Ζεϊμπέκικα (1979)
Πορτραίτο, Λαϊκά του σήμερα (1980)
Τα συναξάρια (1981)
Τα λαϊκά της νύχτας (1982)
Τα 14 χασάπικα (1982)
Λαϊκές στιγμές (1983)
Τα πικροσάββατα, Τα λαϊκά της νύχτας Νο 2, Όταν μιλούν τα τέλια, Ακόμα μια μέρα (1984)
Τα νυχτέρια μας, Για τα παιδιά, 15 χρόνια Δημήτρης Μητροπάνος (1985)
Τα ζημιάρικα, Αγάπη μου αγέννητη, Τ' ανάρπαχτα (1986)
Ένας καινούριος άνθρωπος, 16 από τα ωραιότερα τραγούδια μου, Το δικό μας τραγούδι (1987)
Καινούρια χρώματα (1988)
Μια νύχτα στον παράδεισο, Εμείς οι δυο, Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του, Πριν τελειώσει η νύχτα (1989)
20 μεγάλες επιτυχίες, Εσύ λέγε με έρωτα (1990)
Στα ξενυχτάδικα της αγκαλιάς σου, Μια νύχτα στο Λυκαβηττό, Πάρε αποφάσεις (1991)
Οι μεγάλες επιτυχίες (1992)
Ο Μητροπάνος τραγουδάει Σπανό (1993)
Η εθνική μας μοναξιά, 24 Ζεϊμπέκικα, Παρέα μ' έναν ήλιο (1994)
Τα 45άρια του Δημήτρη Μητροπάνου (1995)
30 χρόνια Δ. Μητροπάνος, τα λαϊκά μιας ζωής, ΖΟΟΜ '96, 16 χασάπικα, Τα ερωτικά, Τα πρώτα μου τραγούδια/1967-1975, Στου αιώνα την παράγκα (1996)
Ψάξε στ' όνειρό μας (1997)
Τα μεγάλα λαϊκά, Του έρωτα & της φυγής (1998)
Εντελβάις (1999)
Στης ψυχής το παρακάτω (2001)
Θα είμαι εδώ (2003)
Υπάρχει και το ζεϊμπέκικο (2004)
Πες μου τ' αληθινά σου (2005)
Για την καρδιά ενός αγγέλου (2007)
Στη Διαπασών (2008)
Τα τραγούδια της ζωής μου (2009)

πηγή tralala.gr



3 σχόλια:

  1. Τις μεγάλες κουβέντες τις αφήνω στην άκρη εγώ κ εκείνο για το οποίο θα μιλήσω κ που με ενδιαφέρει είναι η αιτία.
    Η Λοίμωξη του Μητροπάνου από που προήλθε? τι έφαγε πριν? τι εισέπνευσε πριν πάθει όλα τα συμπτώματα που παρουσίασε. Πολύ περίεργα κ αγχωμένα μας τα είπε η δημοσιογράφος γιατί η γλώσσα του σώματος είναι πιο ειλικρινής από τα λόγια κ είναι αυτή που δίνει σημασία στα όποια λόγια ειπώθηκαν. Ξέρετε ο βουλευτής Ηλιάδης πέθανε ξαφνικά κ υπάρχουν κάποια ακούσματα για κάποιο γλυκό "τούρτα"(δεν ξέρω αν αληθεύει). Άλλος ξαφνικός θάνατος ο δημοσιογράφος Δημήτρης Χαραλάμπους, 36 ετών. Γίνεται έρευνα για τους ανθρώπους που φεύγουν ξαφνικά, τι έφαγαν κ τι ήπιαν πριν επέλθει το μοιραίο? έγινε έρευνα στα μαγαζιά που τα παίρνουν σε περιπτώσεις που πρέπει κάποιος να φάει κάτι που θα του επιφέρει δυσφορία? Όχι βέβαια. Απλώς σιωπή σε τέτοια θέματα που ακούγονται τρελά για μερικούς αλλά αληθινά για αυτούς που τα οργανώνουν έτσι ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί. Υπάρχει μία συμμορία ευρείας κλίμακας σχετική με θέματα που περιγράφω παραπάνω. Πίσω από τις αιφνίδιους θανάτους κ τις στημένες αυτοκτονίες, κρύβεται η συμμορία σχετική με τα αίτια της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου. Κ πολλοί με τα μεγάλα λόγια γνωρίζουν πολύ καλά την υπόθεση αυτή . Γι αυτό μιλάω έτσι κ είμαι αγανακτισμένη με τους αιφνίδιους κατασκευασμένους θανάτους. Ακόμα ακουστικό ντοκουμέντο υπάρχει κ για τον Απέργη. Ξαφνικό θάνατο από το Τρίκαλα να θυμίσω ότι είχαμε του φαντάρου κ του Σωτήρη Ντόνα. Ο 56χρονος μαχόμενος δικηγόρος παρά Αρείω Πάγω Χρήστος Φίκας σε νοσοκομείο έχασε κ αυτός αιφνιδίως τη ζωή του!!! Η συμμορία που συνομιλεί όταν οργανώνει, καταγράφονται οι συνομιλίες κ παρ αυτα, συνεχίζει ακάθεκτα. Το χρήμα παίζει το βασικό της ατού για να φαίνονται τρελές ακόμα κ οι καταγραφές των συνομιλιών τους. Μην εκφράζεστε λοιπόν με αφελή σχόλια του τύπου γιατί άραγε να χάνονται άτομα με αξίες ! Απαντώ είναι άτομα που δεν δέχονται να μπουν σε κυκλώματα εκμετάλλευσης, δολοφονιών κ αποδοχής βασανισμών των συνανθρώπων τους. Είναι τα άτομα που δεν υποκρίνονται κ έχουν αξιοπρέπεια. Αυτή η αξιοπρέπεια δεν συμφέρει κάποιους.!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χα χα χα χα!!! @Ανωνυμε-η (απο πανω, 17 Απριλιος 2012 23:02) απο που εκανες copy-paste αυτο εγραψες?, σας αρεσει να κυνηγατε φαντασματα για δειτε εδω, 4ο σχολιο απο πανω,
    http://www.cosmo.gr/Epikairotita/Ellada/Eidiseis/efyge-apo-th-zwh-o-dhmhtrhs-mhtropanos.1736532.html
    ΟΙ ΜΑΣΩΝΟΙ, ΟΙ ΜΑΣΩΝΟΙ ΑΥΤΟΙ ΦΤΑΙΝ' ΓΙΑ ΟΛΑ!!! Χα!!.
    Θα χαιρομουν αν απαντουσες.
    IGGY.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αυτό είναι δικο μου ανώνυμε. κ μάλιστα είχα δώσει σε δεύτερο κείμενο ως απάντηση σε κάποιον, το μπλόγκ μου ΤΑΙΝΙΕΣ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ: http://sino-mosies.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.