Σελίδες

11 Απριλίου 2012

Σεισμός 8,7 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Ινδονησίας!

Προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσε η Ινδονησία μετά από ισχυρό σεισμό, μεγέθους 8,7 Ρίχτερ σύμφωνα με τη τελευταία εκτίμηση του Αμερικανικού Γεωφυσικού Ινστιτούτου, στα ανοιχτά στη δυτικής της επαρχίας Ατσεχ.

Οι πρώτες μετρήσεις, τόσο της Γεωφυσικής Υπηρεσίας της χώρας όσο και του Αμερικανικού Γεωφυσικού Ινστιτούτου έκαναν λόγο για 8,9 Ρίχτερ.

Η Εθνική Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε μετασεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το Kέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό ανακοίνωσε ότι έχει τεθεί σε ισχύ συναγερμός για τσουνάμι σε ολόκληρο τον Ινδικό Ωκεανό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ινδονησίας δήλωσε ότι «δεν υπάρχει απειλή για τσουνάμι αλλά είμαστε σε επιφυλακή», ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές. Η αρμόδια ινδονησιακή υπηρεσία ανακοίνωσε ότι δεν έχει εντοπιστεί χαμηλή στάθμη υδάτων που θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη επικείμενου τσουνάμι.

Η Ινδία έχει εκδώσει προειδοποίηση για τσουνάμι για τα νησιά Ανταμάν και τις ανατολικές ακτές της. Το τοπικό κέντρο ειδοποίησης ανακοίνωσε ότι περιμένει κύματα μέχρι και έξι μέτρων να πλήξουν τμήματα των ανατολικών ακτών της Ινδίας.

Προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσε και η Σρι Λάνκα, ενώ οι αρχές της Ταϊλάνδης εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι για το Πουκέτ και την Πανγκνά.

Το Reuters αναφέρει ότι οι κάτοικοι του Ατσεχ βγήκαν πανικόβλητοι από τα σπίτια τους, ενώ ο σεισμός έγινε αισθητός στη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και την Ινδία.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 2:38 μμ (τοπική ώρα) και είχε εστιακό βάθος 33 χιλιόμετρα. Το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση 435 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Μπάντα Ατσεχ, πρωτεύουσας της επαρχίας Ατσεχ της Σουμάτρας.

Οι αρμόδιες ινδονησιακές αρχές απέστειλαν ομάδα διασωστών στην περιοχή.

Το Ατσεχ ήταν από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές στο τσουνάμι του 2004 - 170.000 άνθρωποι είχαν τότε χάσει τη ζωή τους στην επαρχία από τους συνολικά 230.000 νεκρούς που άφησε πίσω του το τσουνάμι.

πηγή Ναυτεμπορική

Η Υπηρεσίας Γεωφυσικής της Ινδονησίας ανακοίνωσε ότι στους μετασεισμούς που σημειώθηκαν στην επαρχία 'Ατσεχ περιελήφθη μία δόνηση μεγέθους 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ακόμη μία 8,1 της κλίμακας Ρίχτερ στη Σουμάτρα, και παρέτεινε την προειδοποίηση για τσουνάμι κατά δύο ώρες, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Metro.



Το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι ο πρώτος σεισμός των 8,6 βαθμών είχε εστιακό βάθος περίπου 10 χιλιομέτρων.

Εξάλλου, όπως δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Ρόιτερς το νερό της θάλασσας κοντά στο επίκεντρο του πρώτου σεισμού έχει υποχωρήσει περίπου 10 μέτρα.

Σύμφωνα με τους γερμανούς ειδικούς που βοήθησαν στην εγκατάσταση του συστήματος προειδοποίησης τσουνάμι στην Ινδονησία δήλωσε ότι ο σημερινός σεισμός ήταν οριζόντιος και όχι κάθετος, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες να προκληθεί τσουνάμι.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Δείτε σχετικό βίντεο από τις πρώτες στιγμές μετά το σεισμό....



το βίντεο είναι α
πο το RT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.