Το νούμερο είναι σαφώς μικρότερο από αυτό που διέρρεαν αναξιόπιστοι κύκλοι του ελληνικού διαδικτύου, που μιλούσαν για "αποκλειστικές πληροφορίες περί ύπαρξης κοιτασμάτων της τάξης των 14 με 20 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών", αλλά μόνο απογοητευτικό δεν είναι το αποτέλεσμα. Αντίθετα είναι ευτυχές ότι το πρώτο "Οικόπεδο" δίνει μέχρι και 8 τρια. κυβικά πόδια, άρα μπορεί αν έχουμε λαμπρά αποτελέσματα και σε άλλα "Οικόπεδα".
Αν και οι μέχρι σήμερα πληροφορίες ανέφεραν ότι το κοίτασμα θα έφτανε και τα 12 τρισ. κυβικά πόδια (339,8 δισ. κυβικά μέτρα) η σημερινή ανακοίνωση του πρόεδρου Χριστόφια χαμήλωσε τις αισιόδοξες προσδοκίες των Κυπρίων παρά το γεγονός ότι ακόμα και ένα κοίτασμα του μεγέθους που ανακοίνωσε ο Κύπριος πρόεδρος δεν είναι αμελητέο αφού κυμαίνεται μεταξύ 141,5-226,5 δισ. κυβικά μέτρα.
Εάν και εφόσον το κοίτασμα τελικά ανταποκρίνεται στην πλέον αισιόδοξη εκτίμηση σύμφωνα με αυτά που ανακοίνωσε ο Κύπριος πρόεδρος δηλαδή 226,5 δισ. κυβικά μέτρα τότε με βάση τις σημερινές τιμές αγοράς, η αξία του φυσικού αερίου είναι σχεδόν 68,9 δισ. ευρώ!
Σύμφωνα με πληροφορίες τα έσοδα της κυπριακής Δημοκρατίας ανέρχεται στο 75% επί των πωλήσεων ενώ σε περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη αξιοποιήσιμου κοιτάσματος πετρελαίου μπορεί να φτάσει και το 85%. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας, "Η Κύπρος εισέρχεται στον ενεργειακό χάρτης της Ευρώπης. Η ανεύρεση φυσικού αερίου θα πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για την εξεύρεση λύσης στο κυπριακό, λύσης που θα τερματίζει την κατοχή και θα συμβάλει στην ευημερία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων".
Αναμφίβολα η εξέλιξη αυτή αποτελεί "Θείο δώρο" για την κυπριακή οικονομία και τον λαό της Κύπρου αφού μετά από περίπου δύο χρόνια η Κύπρος θα μπορεί να ξεκινήσει εξαγωγές στην ευρωπαϊκή αγορά καταστόντας το νησί σε ένα από τους σημαντικότερους ενεργειακούς ευρωπαϊκούς προμηθευτές ενέργειας της ΕΕ.
Η ηγεσία της Κύπρου κατάφερε με το ρωσικό δάνειο που έλαβε να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της οικονομίας της κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ με την συνετή αξιοποίηση του κοιτάσματος του οικοπέδου 12 και μόνο θα μπορούσε να διατηρηθεί η οικονομία της Κύπρου σε μία σταθερή διαρκή ανάπτυξη.
Για την ιστορία η ελληνική αντίστοιχη προσπάθεια ανεύρεσης φυσικού αερίου ξεκινά μόλις αυτό το μήνα με τον διαγωνισμό για την πραγματοποίηση των σεισμικών ερευνών στην δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης, με προοπτική οι πρώτες γεωτρήσεις να ξεκινήσουν πριν από το τέλος του 2012.
Άραγε εάν η ελληνική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2009 την διαδικασία για την οριοθέτηση των περιοχών έρευνας για ενεργειακούς πόρους και ακολούθως τον διαγωνισμό για την πραγματοποίηση των σεισμικών ερευνών και τέλος των γεωτρήσεων, πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση της εικόνας της ελληνικής οικονομίας σήμερα 27 μήνες μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.
Πόσο καλύτερη διαπραγματευτική θέση θα είχε η ελληνική κυβέρνηση εάν αποδεικνυόταν ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα κοίτασμα σαν το κυπριακό τη στιγμή που οι Έλληνες επιστήμονες διατρανώνουν την πεποίθηση τους ότι σύμφωνα με τα υπάρχοντα γεωλογικά στοιχεία, η Ελλάδα διαθέτει μεγαλύτερα κοιτάσματα από τα κυπριακά.
Αλήθεια πως θα κρίνουν οι ιστορικοί του μέλλοντος την απίστευτη απαράδεκτη κωλυσιεργία της τότε ελληνικής κυβέρνησης η οποία ενώ είχε στα χέρια της ένα ισχυρό χαρτί δεν το αξιοποίησε οδηγώντας την χώρα σε οικονομικό μαρασμό.
Και σε τελική ανάλυση τα αισιόδοξα νέα που έρχονται από την Κύπρο θα συμβάλλουν στην έναρξη και ολοκλήρωση των ελληνικών προσπαθειών για ανεύρεση φυσικού αερίου θα αποτελέσουν το λόγο για το θάψιμο αυτής της χρυσής ευκαιρίας για τον ελληνικό λαό και για το μέλλον των παιδιών μας;
πηγή DefenceNet
Και να σκεφτεί κανείς ότι το 2004 για τους Ολυμπιακούς αγώνες δαπανήσαμε 30 δις ευρώ, δηλαδή όσα το μισό Κυπριακό κοίτασμα !
ΑπάντησηΔιαγραφή