“Λέμε στον πολίτη να μιλήσει καθαρά με το ναι και το όχι του. Η εντολή του θα μας δεσμεύσει όλους” τόνισε ο πρωθυπουργός καταχειροκροτούμενος.
“Έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Λέμε «όχι» στις εθνικές εκλογές τώρα γιατί θα ήταν υπεκφυγή και θα οδηγούσε σε διχόνοιες”.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, λόγω της κρισιμότητας των στιγμών ζήτησε και ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς τόνισε ότι τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση απαιτούν την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών της. Η συζήτηση για την ψηφοφορία θα ξεκινήσει την Τρίτη.
Ο κ. Παπανδρέου μπορεί να απέκλεισε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ωστόσο όλα πλέον θα κριθούν από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Συνταγματικά το δημοψήφισμα δεν συνδέεται με πρόωρες εκλογές όμως ένα καθολικό “όχι” θα δημιουργούσε άμεση αμφισβήτηση σχετικά με τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης να προχωρήσει με τη δανειακή σύμβαση.
Είναι η δεύτερη φορά που διεξάγεται δημοψήφισμα στην μεταπολίτευση, με την πρώτη να είναι στις 8 Δεκεμβρίου 1974 για την επιλογή βασιλευόμενης ή αβασίλευτης δημοκρατίας.
Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης διευκρινίζει πως για να είναι δεσμευτικό το δημοψήφισμα θα πρέπει να συμμετέχει τουλάχιστον το 50% του εκλογικού σώματος, ενώ σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η πρόταση από το Κοινοβούλιο τότε απαιτείται το 40% του σώματος.
Πρόταση για δέσμευση σε βασικές αρχές
Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης πρόταση για συνεργασία σε μια κοινή βάση, που θα βρεθεί, προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και τις κάλεσε συζητήσουν πάνω σε κάποιες βασικές αρχές.
Πρότεινε αναθεώρηση του Συντάγματος και ζήτησε όταν γίνουν εκλογές, τα κόμματα να δεσμευτούν πως όποιος και αν είναι ο νικητής θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
“Να κάνουμε μια συμφωνία ότι στις επόμενες εκλογές η αντιπολίτευση να στηρίξουν αυτές τις πολιτικές. Να πάμε σε κάποιες βασικές αρχές και στόχων και να έχουμε ένας βασικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα, από τον εξορθολογισμό του κράτους μέχρι την καταπολέμηση της διαφθοράς”.
“Μεγάλη ελάφρυνση για τον λαό”
Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η απόφαση της Συνόδου Κορυφής, είναι μεγάλη ελάφρυνση για τον ελληνικό λαό και πρόσθεσε ότι τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί αν η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ δεν είχε σταθεί στο ιστορικό της ύψος.
“Θέλω να ευχαριστήσω όλους και τον καθένα σας για τον αγώνα που δίνουμε μαζί. Τον κάθε βουλευτή της ΚΟ, που τιμούμε για το θάρρος του και την αντοχή” είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η συμφωνία μας επιτρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον μας και μας δίνει τα εφόδια για να καθορίσουμε το δικό μας μέλλον.
“Όχι μόνο διασφαλίζει τη θέση μας στο Ευρώ, αλλά μας βοηθά να γίνουμε ξανά αυτοδύναμη χώρα” τόνισε.
“Η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της ένα πρόγραμμα 100 δισ. ευρώ, για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες, αλλά με πολύ ευνοϊκούς όρους. Πετύχαμε κάτι σημαντικό. Μια συμφωνία για να απαλλαγούμε από δεκάδες δισεκατομμύρια”.
από το Geopolitics & Daily News
"Απάτη" χαρακτηρίζουν το δημοψήφισμα οι Βρυξέλλες
Εξοργισμένοι είναι στην Κομισιόν μετά από τις δηλώσεις περί δημοψηφισμάτων – ακόμα και άνθρωποι που είναι κανονικά ήπιων τόνων, αφήνουν την αγανάκτησή τους να ξεχειλίσει. «Είναι μια ακόμη Ελληνική απάτη. Το διακύβευμα του δημοψηφίσματος είναι αν θα πάρετε μερικά ακόμα μέτρα, ή θα τρέχετε με μια πέτρα στο χέρι για να βρείτε ρύζι για το παιδί σας από το σούπερ μάρκετ. Τότε θα γίνετε Αργεντινή» τόνιζαν στελέχη της Κομισιόν στο Real.gr.
Πρόσθεσαν επίσης ότι «το ότι υπήρχε οικονομικό πρόβλημα, δηλαδή πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης της Ελλάδας, το γνωρίζαμε. Τώρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέτει ένα πολιτικό πρόβλημα. Το πολιτικό πρόβλημα της παραμονής της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα και την Ε.Ε.».
Ανώτατος κοινοτικός παράγοντας διαβεβαίωνε ότι ουδέποτε ο πρωθυπουργός ή κάποιος συνεργάτης του έθεσε, υπονόησε, ή πρότεινε το να περάσει η δανειακή σύμβαση από δημοψήφισμα: «Δεν είναι δυνατόν μια χώρα που δεν πέρασε την συμμετοχή της στην ένωση και στο κοινό νόμισμα από δημοψήφισμα, να θέλει να κάνει κάτι τέτοιο για μια δανειακή σύμβαση».
πηγή
από το Geopolitics & Daily News
Δυο θα πώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ένα τώρα.
Δημοψήφισμα ΔΕΝ πρόκειται να γίνει και η κυβέρνηση θα αλλάξει,(άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς δηλαδή), όπως λέει και ο πάνσοφος λαός μας.
Το άλλο, θα το γράψω αύριο(πρώτα ο Θεός).
Ο Χρονάγγελος
Θυμηθείτε αυτό που είπε ο Στάλιν: «Σε μια οποιαδήποτε διαφορά πρώτα μάθε ποιος ωφελείται». Η ερμηνεία δεν είναι απλή. 1) Ο Καντάφι θα την γλύτωνε, γιατί οι Αμερικάνοι είχαν άλλα σχέδια για την Λιβύη, όταν όμως είπε ότι στήριξε τον Σαρκοζί προεκλογικά τότε (θυμηθείτε) η Γαλλία επιτέθηκε πρώτη. 2) Το φρένο στην αυτοκρατορική συμπεριφορά της Μέρκελ είναι ο Σαρκοζί αφού οι Γαλλικές τράπεζες (Societe General) είναι φορτωμένες Ελληνικά ομόλογα και έτσι ενδιαφέρετε και βοηθάει τον Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου φοβήθηκε να υπογράψει την τελευταία συμφωνία γιατί θέτει θέματα Εθνικής κυριαρχίας και ζήτησε να δει τον Ομπάμα. Ο Αμερικάνος όμως (σε συνεννόηση προφανώς με την Μέρκελ) αρνήθηκε να τον δεχτεί (είδαμε ότι ο ΓΑΠ ανέβαλε το ταξίδι του), η ψυχολογική πίεση που του ασκήθηκε ήταν τεράστια. Είδε λοιπόν ότι η πορεία ήταν μονόδρομος. Εχθές μόλις μίλησε για δημοψήφισμα, τα χρηματιστήρια έγιναν άνω-κάτω. Η Μέρκελ είπε «Κατανοώ τον κύριο Παπανδρέου» (τά ήξερε), ο Σαρκοζί τρελάθηκε και (αυτός μόνο) τον κάλεσε στην συνάντηση της G-20, μήπως βρεθεί κάποια άλλη λύση έστω και την τελευταία στιγμή.
ΑπάντησηΔιαγραφήKRATEROS PAP