Το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ), επιτέθηκε σε οκτώ διαφορετικές αστυνομικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις 19 Οκτωβρίου στο Cukurca και Yuksekova, δύο περιοχές στην επαρχία Χακάρι, την Τουρκία,.Σε μια επίθεση στα σύνορα Keklikkaya σκότωσε 21 Τούρκους στρατιώτες. Οι αρχικές αναφορές δείχνουν ότι 100 με 200 μαχητές πέρασαν στη Τουρκία από τις κρυψώνες τους στα βουνά Καντίλ στο βόρειο Ιράκ. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, η επίθεση άφησε πίσω της 24 Τούρκους στρατιώτες νεκρούς και τουλάχιστον 18 τραυματίες, ενώ ο τουρκικός στρατός σε αντεπίθεσή του σκότωσε 23 μαχητές του ΡΚΚ . Η επίθεση έρχεται μια ημέρα μετά από μια επίθεση του ΡΚΚ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στη νοτιοανατολική πόλη Μπιτλίς.
Οι επιθέσεις της 19ης Οκτωβρίου είναι από τις πιο θανατηφόρες από όταν το PKK άρχισε ένοπλο αγώνα το 1984. Οι μαχητές του έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν πολύ μεγάλες απώλειες στον τουρκικό στρατό, παρά την πρόσφατη αύξηση των αεροπορικών βομβαρδισμών κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας-Ιράκ, διαψεύδοντας τις φήμες από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και την κυβέρνηση ότι το PKK είναι υπό διάλυση.
Περιφερειακές συνθήκες, ειδικά η προγραμματισμένη απόσυρση των ΗΠΑ από το Ιράκ και την επακόλουθη ρύθμιση ασφαλείας μεταξύ της Τουρκίας, του Ιράν και του Ιράκ, θα έχει ως αποτέλεσμα το PKK να αποκλίνει από τη συνήθη τακτική του, με τη διεξαγωγή ενός μεγαλύτερου και πολύπλευρου πολέμου.
Πράγματι, η τακτική που χρησιμοποιήθηκε στην τελευταία επίθεση σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην αγωνιστική δραστηριότητα του PKK. Αντί να στοχεύει σε μια ενιαία στρατιωτική βάση,οι μαχητές επιτέθηκαν σε πολλούς στόχους ταυτόχρονα. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι άλλα σημεία διέλευσης των συνόρων δέχθηκαν επίθεση την ίδια στιγμή για να αποτρέψουν τις ενισχύσεις στην Keklikkaya.
Οι ταυτόχρονες επιθέσεις του ΡΚΚ επέτρεψαν να κόψουν τις γραμμές των δυνάμεων ασφαλείας μεταξύ των στόχων και επίσης δημιούργησαν σύγχυση.
Ο τουρκικός στρατός απάντησε τελικά με την ανάπτυξη κομάντος, ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ιρακινό έδαφος όταν οι μαχητές του ΡΚΚ επέστρεψαν εκεί. Ειδικές δυνάμεις που φέρεται να έχουν λάβει θέσεις σε διάφορα σημεία 7-8 χιλιόμετρα στο ιρακινό έδαφος προσπαθούν να παγιδεύσουν τους μαχητές που επιστρέφουν στις βάσεις τους, έχοντας επιπλέον 500 στρατιώτες για να βοηθήσουν στις προσπάθειές τους.
Οι επιθέσεις έρχονται σε μια εποχή που οι συνθήκες στην περιοχή αλλάζουν. Δεδομένου ότι η επίσημη προθεσμία αναχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ , παραμένει ασαφής κανείς δεν ξέρει πόσοι αμερικανοί θα παραμείνουν στο Ιράκ (σ.σ χθες ο Ομπάμα ανακοίνωσε την αποχώρηση των αμερικανών μέχρι το τέλος του χρόνου).
Εν τω μεταξύ, όλοι βλέπουν τα σημάδια της αυξανόμενης αστάθειας στο βόρειο Ιράκ. Μετά από αρκετές εβδομάδες βομβαρδισμών εναντίον του Κόμματος της Ελεύθερης Ζωής του Κουρδιστάν (PJAK),το ιρανικό σκέλος του ΡΚΚ, η κυβέρνηση της Κουρδικής Περιφερειακής (KRG), έφτασε σύμφωνα με πληροφορίες σε συμφωνία με το Ιράν σχετικά με το καθεστώς του PJAK. Σύμφωνα με αυτή τη συμφωνία, το PJAK θα αδειάσει τις βάσεις κοντά στα ιρανικά σύνορα και η KRG θα διατηρήσει την ασφάλεια στην ιρακινή πλευρά των συνόρων. Αν και αυτό δεν είναι μια ιδανική κατάσταση για το PKK και το PJAK, οι μαχόμενες ομάδες φαίνεται να έχουν συμφωνήσει να την αντιμετωπίσει, ενδεχομένως με την πρόθεση να δημιουργήσουν μια σφήνα ανάμεσα σε ένα δυναμικό τουρκο-ιρανικό μέτωπο εναντίον τους.
Δύσπιστοι όσον αφορά τα σχέδια της KRG να αυξήσει την στρατιωτική παρουσία της στο βορρά, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι έχει εισαγάγει την ιδέα της αποστολής ιρακινών στρατευμάτων στην περιοχή ουσιαστικά για να αποτρέψει επιθέσεις του ΡΚΚ στην Τουρκία.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε ικανοποίηση για την ιδέα κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ Χοσιάρ Ζεμπαρί.
Το PKK δεν είδε καλά αυτή τη φαινομενική κατανόηση μεταξύ Άγκυρας και Βαγδάτης. Η επίθεση της 19ης Οκτωβρίου αποτελεί μέρος της απάντησης του PKK.
Αν το PKK θα διεξάγει παρόμοιες επιθέσεις στο εγγύς μέλλον μένει να το δούμε.Μέχρι στιγμής δεν ήταν σε θέση να διατηρήσει τέτοια αγωνιστική δραστηριότητα για εκτεταμένες χρονικές περιόδους. Η τουρκική κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, δεν έχει δηλώσει ότι θα προβεί σε μεγάλης κλίμακας χερσαία στρατιωτική εισβολή στο βόρειο Ιράκ, γεγονός που θα αυξήσει περαιτέρω τον αριθμό των θυμάτων των στρατευμάτων. (Μικρής κλίμακας διασυνοριακές επιχειρήσεις λαμβάνουν χώρα συχνά, όπως και οι αεροπορικές επιδρομές).
Το ΡΚΚ και άλλες κουρδικές πολιτικές δυνάμεις θέλουν να δοκιμάσουν τα όρια της άλλης πλευράς και να πάρουν το πάνω χέρι στην πορεία για την αναδιατύπωση του νέου τουρκικού συντάγματος. Δεν είναι τυχαίο ότι μια τέτοια μεγάλη επίθεση έλαβε χώρα την ίδια ημέρα της πρώτης συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής που είναι επιφορτισμένη με τις διαπραγματεύσεις για το σκοπό αυτό.
πηγή ONALERT
Θλίψη, θυμός και δάκρυα.
Τις λέξεις: θλίψη, θυμός και δάκρυα συναντά με έντονα γράμματα ο αναγνώστης σε όλα τα τουρκικά δημοσιεύματα που αναφέρονται στην επίθεση των Κούρδων ανταρτών αλλά και στις πορείες διαμαρτυρίας που ακολούθησαν από χιλιάδες Τούρκους σε πολλές πόλεις της χώρας τους. Η συγκεκριμένη επίθεση μπορεί να ήταν από τις πλέον πολύνεκρες επιθέσεις από το 1984 που ξεκίνησε τον ένοπλο αγώνα του ο PKK, ωστόσο έχει μεγάλη σημασία και για άλλους λόγους:
1. Πλήττεται βαθύτατα το κύρος της Τουρκίας την ώρα που έχουν καλλιεργήσει για τον εαυτό τους την εικόνα μιας ισχυρής χώρας και παράλληλα επιβάλλουν εαυτούς τους ως περιφερειακή δύναμη.
2. Κλονίζεται σημαντικά το ηθικό των τούρκων πολιτών όπως επίσης και αυτό του δήθεν πανίσχυρου τουρκικού Στρατού.
3. Κλονίζεται σημαντικά το κύρος της κυβέρνησης AKP, αλλά και προσωπικά του ίδιου του Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν που δείχνει αδύναμος να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα.
4. Η Τουρκία υποχρεώνεται να αναθεωρήσει τη στάση της όσον αφορά την εξωτερική της πολιτική μιας και βρίσκεται ήδη σε πόλεμο! Σε πόλεμο με τα χαρακτηριστικά ανταρτοπολέμου και πολλές ομοιότητες με εκείνον του Αφγανιστάν. Πόλεμο δαπανηρό σε χρήμα και ζωές, πόλεμο χωρίς τέλος, πόλεμο βασισμένο σε αδιέξοδες καταστάσεις που μπορεί να εξελίσσεται παράλληλα στα βουνά του Βορείου Ιράκ αλλά και στις πόλεις της Τουρκίας με βομβιστικές επιθέσεις.
Το “θηρίο” Τουρκία όπως οι ίδιοι ονομάζουν τους εαυτούς τους χάνει αίμα. Και όταν το “θηρίο” χάνει αίμα σε αναμέτρηση με κάποιον φαινομενικά “μικρό”, θα το σκεφτεί πολύ στα σοβαρά αν πρέπει να μπει στη διαδικασία αναμέτρησης παράλληλα και με άλλον έναν ή και περισσότερους “μικρούς”.
Από το 1984 μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις των Κούρδων ανταρτών έχουν κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 Τούρκους.
από το Geopolitics & Daily News
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.