Σελίδες

19 Οκτωβρίου 2011

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΚΥΝΑΙΓΕΙΡΟΥ.

Οἱ Ἑλληνες ἀντιστέκονται στὴν παγκοσμιοποίησι καὶ τιμοῦν τὶς παραδόσεις των καὶ τὸν πολιτισμὸ των.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΚΥΝΑΙΓΕΙΡΟΥ
ΚΕΝΤΡΟΝ ΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
« Ἡ Δάειρα »

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011, ΩΡΑ 11.00΄ π.μ.
ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΕΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ – ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΟΣ – ΙΡΙΣ

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΥΝΑΙΓΕΡΟΥ - πρός τούς έχοντες κακήν σχέσιν μέ τήν Ιστορία, ο Κυναίγειρος, αδελφός τού τραγικού ποιητου Αισχύλου, υιός τού Ευφορίωνος, από τήν Ελευσίνα, ήταν ο Έλλην οπλίτης, ο οποίος εις τήν μάχην τού Μαραθώνος κατά τών Περσών, τό 490 π.Χ., καταδιώκων τούς Πέρσες, προσεπάθησε νά εμποδίση ένα πλοίο νά αποπλεύση, τό άρπαξε μέ τό χέρι του περιμένοντας νά φθάσουν οι συμπολεμιστές του. Ένας πέρσης στρατιώτης το έκοψε το χέρι με τσεκούρι, ελευθερώνοντας τό πλοίο. Κατόπιν το έπιασε με το άλλο χέρι του και όταν του το απέκοψε κι αυτό πέρσης τότε προσπάθησε να το κρατήσει ακόμα και με τα δόντια!!!! Ο Κυναίγειρος πέθανε από τήν αιμοραγία. Οι Αθηναίοι τόν ετίμησαν ως ήρωα. Ο ζωγράφος Πολύγνωτος τόν απαθανάτισε, τό 460 π.Χ., στήν απεικόνισι τής μάχης τού Μαραθώνος, σέ πίνακες οι οποίοι εκτίθεντο εις τήν Ποικίλη Στοά τών Αθηνών.
Οι συμπολίτες του ("απόγονοί" του) τόν τιμούν μέ ἀνέγερσι μηνείου στήν Ελευσίνα (συνημμένα αρχεία).

Εἰς πεῖσμα τῶν καιρῶν καὶ τῶν παγκοσμιοεξουσιαστῶν, δυναστῶν τῆς ἀνθρωπότητο, καὶ τῶν ἐν Ἑλλᾶδι ὑποτακτικῶν των. Αὐτῶν οἱ ὁποῖοι ὑπογράφουν αντισυνταγματικὲς Δανειακὲς συμβάσεις καί ἐκείνων οἱ ὁποῖοι ... καταδιώκουν τὴν Ἑλληνικὴ σημαία στὶς δημόσιες διαμαρτυρίες τῶν πολιτῶν! Συνέβη καὶ σήμερα στὴν περιοχὴ τοῦ ναοῦ τοῦ Ἁγ. Δημητρίου στὴν Θεσ/νίκη. Νεαροὶ "δημοκρᾶτες" ἀπείλησαν διαδηλωτὴ ὁ ὁποῖος ἔφερε Ἐλληνικὴ σημαία στὴν σημερινὴ πορεία διαμαρτυρίας! Ἔχει κανεὶς ἀντίρρησι ὅτι αὐτοὶ εἶναι πρᾶκτορες τῶν παγκοσμιοεξουσαστῶν ;;;; Τὶ ἐπιδιώκει η Νέα Τᾶξις; Τὴν διάλυσιν τῶν ἐθνῶν! Πώς ... συνεισφέρουν οἱ "δημοκρᾶτες"; Μὲ τὴν ἐξάλειψιν τῶν ἐθνικῶν συμβόλων, δηλαδὴ μὲ τὴν διὰλυσι τῶν ἐθνῶν!!!

ΜΝΗΜΕΙΟΝ ΚΥΝΑΙΓΕΙΡΟΥ ΕΝ ΕΛΕΥΣΙΝΙ

του Αναστασίου Στάμου


Στην παραλία της Ελευσίνας, στην νέα μαρίνα προς το «ΙΡΙΣ», μπορείτε να επισκεφθείτε το Μνημείο του Κυναίγειρου, για να γνωρίσετε τον Ελευσίνιο ήρωα της μάχης του Μαραθώνα. Στην όμορφη πλατεία, που προτείνουμε να ονομασθεί πλέον Πλατεία Κυναιγείρου, δεσπόζει το ανάγλυφο μαρμάρινο δημιούργημα του ερασιτέχνη γλύπτη Τιμολέοντος Ρεντούμη, ως προσφορά στην κοινωνία της Ελευσίνας και του Θριασίου. Το Μνημείο αφιερώνεται από το Κέντρο Ελευσινιακών Μελετών «Δάειρα» στον άγνωστο στους περισσοτέρους αδελφό του Αισχύλου, τον ηρωικό Κυναίγειρο, για τα 2500 χρόνια από την μάχη του Μαραθώνα, που γιορτάσαμε το 2010.


Ο Κυναίγειρος αποτελεί εξαιρετικό σύμβολο Φιλοπατρίας. Διότι δέκα χρόνια πριν από την ξακουστή μάχη των Θερμοπυλών, όπου έπεσαν εθελουσίως ο Λεωνίδας με τους 300 Σπαρτιάτες και ο Δημόφιλος με τους 700 Θεσπιείς, το παλληκάρι αυτό της Ελευσίνος θυσίασε την ζωή του μόνος, εθελουσίως και με μοναδικό τρόπο, ανάμεσα στους 192 συνολικά πεσόντες Αθηναίους. Η μάχη στον Μαραθώνα είχε τελειώσει και οι Πέρσες έφευγαν πανικόβλητοι να διασωθούν πάνω στα πλοία τους. Την ναυαρχίδα, όπου επέβαινε ο Δάτις ο στρατηγός των Περσών, όρμησε και έπιασε την τελευταία στιγμή με το στιβαρό του χέρι ο Κυναίγειρος, εμποδίζοντας τον απόπλου. Φώναζε μάλιστα δυνατά προς τους βαρβάρους επιδρομείς (ἔχουμε μελετήσει ὅλα τά ἀρχαῖα κείμενα, με συγκλονιστικές περιγραφές για τον ήρωα, που γίνονται πλέον βιβλίο από την Δάειρα):


«Τί φεύγετε, ὦ κακοδαίμονες; Στῆτε καί τάς πόλεις ἀπόδοτε ἅς ἐληίσασθε… Νάξον ἀπαιτῶ τήν ἡρπασμένην, τάς ἐν Αἰγαίω νήσους ἀπαιτῶ! Ἀπόδοτε καί μή φεύγετε! …Πολύν μέν χρόνον ἡ ναῦς κατείχετο ἐρηρεισμένη τῇ Κυναιγείρου δεξιᾷ καθάπερ πείσματι. Ταύτης δε ἀποκοπείσης τήν ἑτέραν ἐπέρριψε καί καθ’ ἕκαστον τοῦ Κυναιγείρου μελῶν ἐγίνετο μάχη καρτερά… Δάτιδος δέ κόπτειν τήν κεφαλήν τοῦ τροπαιούχου, ἄνωθεν ὁρμήσαντος καί ὑπό δέους ἀπράκτου μείναντος…». Έμεινε άπρακτος κατατρομαγμένος ο Δάτις, βλέποντας τον Κυναίγειρο με κομμένα χέρια, ατάραχο σαν να μη του συνέβη τίποτα, να πιάνει το πλοίο με τα δόντια. «Ὦ θεοί, ἐφ’ οἵας ἡμᾶς ἠγάγετε δεξιάς; …Βασιλεῦ, ἐπ’ ἄνδρας ἐπλεύσαμεν ἀδαμαντίνους, οἷς κοπτομένων τῶν χειρῶν οὐ μέλλει…». Σε ποια χέρια μας οδηγήσατε, ώ θεοί; Βασιλεύ, πέσαμε πάνω σε αδαμάντινους άνδρες, των οποίων κόπτουμε τα χέρια και δεν τους μέλλει (…τα ξέρεις αυτά Πάγκαλε;).


«Καλλίμαχον μέν νόμος, Κυναίγειρον δέ τό φρόνημα παρέττατεν». Το φρόνημα (το πατριωτικό, το εθνικό) παρατάσσει λοιπόν τον ήρωα, και συνθέτει με τις πράξεις του την ιδέα της Φιλοπατρίας («συνέθου φιλίαν ὑπέρ τῆς πατρίδος»). Υπάρχουν σήμερα άξιοι του Κυναιγείρου απόγονοι; Υπάρχουν ηγέτες ικανοί να «μιμήσονται χρόνῳ τά σά σχήματα» Κυναίγειρε; Ποιός αντιστέκεται σήμερα στην ύπουλη επιδρομή των βαρβάρων «τῆς σῆς μάχης εἰκόνας ἔχοντες»; Αυτή η εικόνα της μάχης σου, Κυναίγειρε, ζωντάνεψε και πάλι στην Ελευσίνα! «Εἰκῆ Δημήτηρ καί Κόρη τῇ μάχῃ παρεγένοντο». Και είναι οι δύο ιωνικοί κίονες, συμπαραστάτες των Ελευσινίων, αιώνια σύμβολα των ριζών μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.