Γράφει ο Δικέφαλος
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
1. ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Με την εκλογή του ως Πρωθυπουργός της Τουρκίας ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ διαπίστωσε τα εξής προβλήματα στην χώρα του:
α. Το βαθύ κεμαλικό κράτος ήταν διεφθαρμένο με αποτέλεσμα η ΤΟΥΡΚΙΑ να παρουσιάζει μεγάλο έλλειμμα στον ετήσιο κρατικό της προϋπολογισμό.
β. Τα κέρδη από τις όποιες επενδύσεις είχαν γίνει κατέληγαν όχι στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά σε μια ολιγαρχία του κεμαλικού καθεστώτος.
γ. Υπήρχαν τεράστια ποσά μαύρου χρήματος τα οποία προέρχονταν από προωθήσεις λαθρομεταναστών και εμπόριο ναρκωτικών που εκμεταλλεύονταν άνθρωποι του κεμαλικού καθεστώτος για ίδιο όφελος.
Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ όμως είναι ένας βαθιά θρησκευόμενος πολιτικός εξαιρετικά εύστροφος που έχει και άλλα τρία βασικά χαρακτηριστικά:
α. Είναι πατριώτης της ΤΟΥΡΚΙΑΣ.
β. Είναι υπέρμετρα φιλόδοξος
γ. Δεν τηρεί τις συμφωνίες με τους συνομιλητές του, οι οποίοι αποδέχονται την παγκοσμιοποίηση.
Αυτά τα χαρακτηριστικά τον καθιστούν επικίνδυνο και μη ελεγχόμενο. Ειδικότερα:
Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ μετά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης άρχισε να τοποθετεί δικούς του ανθρώπους (νεοθωμανικής ιδεολογίας) σε θέσεις κλειδιά με απώτερο σκοπό να έχει αρκετή πληροφόρηση για την διαφθορά και το μαύρο χρήμα. Ειδικά αυτό κατάφερε να το εντάξει στον κρατικό προϋπολογισμό. Ειδικά για τους λαθρομετανάστες αφού διαπίστωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν τους ήθελαν και ακολούθησαν μια πιο σκληρή πολιτική απέναντί τους κατάλαβε, ότι αυτοί θα έμεναν στην ΕΛΛΑΔΑ αναγκαστικά επομένως θα επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό της γειτονικής χώρας με την οποία έχουν μεγάλες διαφορές. Προσπάθησε δηλαδή, (μέσω των λαθρομεταναστών) διαβλέποντας ότι η ΕΛΛΑΔΑ μετά τους ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ πιθανόν να υποστεί οικονομική ύφεση, να εντείνει το πρόβλημα αυτό. Ένδειξη για αυτό αποτελεί το γεγονός ότι οι λαθρομετανάστες περνούν ακόμη και μέρα μεσημέρι εν’ μέσω τουρκικών φυλακίων επανδρωμένων οι οποίοι κάνουν πως δεν βλέπουν. Ταυτόχρονα εκείνος άρχισε να κλείνει συμφωνίες προς όλες τις κατευθύνσεις και όχι μόνο με το ΝΑΤΟ (ΡΩΣΙΑ, Ν. ΚΟΡΕΑ, ΚΙΝΑ) για προμήθειες εξοπλισμών και πέτυχε σε αυτές τις συμφωνίες να υπάρχει συμπαραγωγή με αποτέλεσμα την δημιουργία βαριάς αμυντικής βιομηχανίας και την μεταφορά τεχνογνωσίας στην χώρα του. Αυτήν την στιγμή η ΤΟΥΡΚΙΑ φιλοδοξεί στο άμεσο μέλλον να ενταχθεί στις χώρες που κατασκευάζουν οπλικά συστήματα. Στον τομέα της ενέργειας ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ έχει κλείσει συμφωνίες με πολύ ευνοϊκούς όρους για την ΤΟΥΡΚΙΑ με ΡΩΣΙΑ και ΝΑΤΟ. Επίσης καλλιεργεί ένα διεθνές προφίλ ότι στην ΤΟΥΡΚΙΑ υπάρχει ισχυρή κυβέρνηση (αποδυναμώνοντας το κεμαλικό καθεστώς) με την οποία η Διεθνής Κοινότητα μπορεί να κλείνει συμφωνίες με αυτήν που να υλοποιούνται αμέσως υπονομεύοντας ταυτόχρονα την αποτελεσματικότητα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ διεθνώς στην περιοχή αυτή. Ένδειξη για το γεγονός αυτό αποτελεί ότι στις περιοχές τις οποίες εξέρχονται τα ερευνητικά σκάφη τους αμέσως μετά ή λίγο αργότερα εκτελείται εκεί ΝΑΤΟΪΚΗ ή ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ.
2. ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ
Από το 2004 έως το 2008 οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) ανανέωσαν όλο το πεπαλαιωμένο υλικό τους δηλαδή:
α. Αγοράστηκαν νέου τύπου άρματα LEO 2A4 με τα οποία εξοπλίστηκε κυρίως η 1η ΣΤΡΑΤΙΑ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ.
β. Εκσυγχρονίστηκαν τα άρματα Μ-60 σε Μ-60 SABRA στο ΙΣΡΑΗΛ με δυνατότητες και οπλισμό ανάλογο του LEO 2A4. Kαι αυτά τοποθετήθηκαν κυρίως ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΣΤΗΝ 1η ΣΤΡΑΤΙΑ.
γ. Δημιούργησαν δύο νέα Συντάγματα Μηχανικού έναντι του ΕΒΡΟΥ και τα εξόπλισαν με νέου τύπου γεφυροφόρα αρματα τα οποία έχουν δυνατότητα να γεφυρώσουν τον ΕΒΡΟ ποταμό εντός 4 λεπτών.
δ. Εξόπλισαν το πυροβολικό τους επίσης έναντι του ΕΒΡΟΥ με πυροβόλα FIRTINA αντίστοιχων δυνατοτήτων με τα γερμανικά ΠΑΝΤΣΕΡ όμως σε διπλάσιο αριθμό από τα αντίστοιχα Ελληνικά PANZER 2000.
ε. Κατήργησαν τα ενδιάμεσα στρατηγεία (Μεραρχίες) μεταξύ των Σωμάτων Στρατού και των Ταξιαρχιών ώστε η μεταβίβαση των διαταγών να είναι άμεση από τα Σώματα Στρατού προς τις Ταξιαρχίες (μονάδες ελιγμού). Με αυτόν τον τρόπο απόκτησαν ευέλικτη διοίκηση. Εξαίρεση αποτελούν μόνο, η 52 Τεθωρακισμένη Μεραρχία (ΤΘΜ) η οποία απαλλάχτηκε από την αποστολή της φύλαξης της ΚΩΝ/ΠΟΛΗΣ και τέθηκε πια ξεκάθαρα ως στρατηγική εφεδρεία της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ, και επίσης η νεοδημιουργηθείσα 23 Μηχανοποιημένη Μεραρχία Πεζικού η οποία ανέλαβε την ασφάλεια της Πόλης.
στ. Ενίσχυσαν τις Ταξιαρχίες τους με μία (1) επιπλέον μονάδα ελιγμού και μία Μοίρα Πυροβολικού με αποτέλεσμα να υπερέχουν αριθμητικά σε μέσα και προσωπικό έναντι των αντιστοίχων Ελληνικών. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα Μηχανοκίνητα Τάγματα Πεζικού και τα Βαρέα Όπλα Πεζικού (ΒΟΠ). Παράλληλα τα Τεθωρακισμένα τους παρότι μειώθηκαν κατά 351, αντικαταστάθηκαν πλήρως με τελευταίας γενιάς και αναβαθμισμένα άρματα
ζ. Όλες οι Ταξιαρχίες που καταργήθηκαν, το υλικό τους μεταφέρθηκε σε νέους Σχηματισμούς που δημιουργήθηκαν, όχι μόνο με το ρόλο της εκπαίδευσης αλλά και αυτού της εσωτερικής ασφαλείας. Για πρώτη φορά Η ΤΟΥΡΚΙΑ στην διαμάχη της με την ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ. ΠΡΙΝ ΤΟ 2004 ΕΙΧΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΟΧΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΞΑΓΑΓΕΙ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΗΝ 52η ΤΘΜ ΓΙΑ ΤΗΝ 1η ΣΤΡΑΤΙΑ και το 4ο ΣΩΜΑ ΣΤΡΑΤΟΥ (ΣΣ) για την ΣΤΡΑΤΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ. Το 4ο ΣΣ πριν το 2004 είχε ρόλο εσωτερικής ασφαλείας. Καθώς όμως δημιουργήθηκε ένας νέος σχηματισμός αυτό έγινε καθαρή Στρατηγική εφεδρεία του ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΓΕΕΘΑ που πιθανόν να ενεργήσει υπέρ της ΣΤΡΑΤΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ.
η. Στην ΣΤΡΑΤΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ οι ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ ΠΕΖΙΚΟΥ έχουν αναδιοργανωθεί από απλές ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ ΠΕΖΙΚΟΥ σε μηχανοποιημένες ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ ΠΕΖΙΚΟΥ οι οποίες εκπαιδεύονται εξ’ ολοκλήρου και αποκλειστικά σε αποβατικές επιχειρήσεις. Επίσης οι ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ είναι προσανατολισμένες στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και όχι νότια. Δεν αποκλείεται όμως με αναδιάταξη της ναυτικής δυνάμεως να υπάρξει χτύπημα στο καστελόριζο.
θ. Στο Πυροβολικό εκτός από το Οργανικό Πυροβολικό των Ταξιαρχιών (δύο μοίρες πυροβολικού δηλ 36 πυροβόλα) στα σώματα στρατού της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ υπάρχουν Συντάγματα Πυροβολικού τα οποία έχουν 2 Μοίρες Πυροβόλων και μια Μοίρα Πυραύλων MLRS (με βεληνεκές από 40 χλμ έως 80 χλμ και έκταση καταστροφής περίπου 40 στρεμμάτων). Για την ΣΤΡΑΤΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ υπάρχει ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΠΒ ανάλογης σύνθεσης και για το 4ο ΣΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ ΠΒ ΠΥΡΑΥΛΩΝ.
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ
Η ΤΟΥΡΚΙΑ μετά τα ΙΜΙΑ είχε τακτικό μειονέκτημα έναντι της ΕΛΛΑΔΟΣ στο ΑΙΓΑΙΟ λόγω των θέσεων που είχαν οι βάσεις της. Έτσι εξόπλισε την βάση στην ΣΜΥΡΝΗ (IZMIR) με ταχέα σκάφη (τορπιλάκατους, πυραυλάκατους) με πιθανότερο σκοπό σε μια κρίση με την ΕΛΛΑΔΑ να μπλοκάρει τις μεγάλες μονάδες επιφανείας του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ που βρίσκονται στην ΣΑΛΑΜΙΝΑ και θα εξέλθουν από εκεί με κατεύθυνση το βορειοανατολικό αιγαίο μέσα στο σύμπλεγμα των ΒΟΡΕΙΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ. Σε αυτό το σύμπλεγμα Νησιών πιθανόν τα ταχέα Σκάφη του ΤΠΝ να αποδειχτούν περισσότερο αποτελεσματικά από τις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΙΝΗΤΕΣ ΣΤΟ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑ. Επίσης εξόπλισε την Ναυτική Βάση AKSAZ με μεγάλες μονάδες επιφανείας (φρεγάτες υποβρύχια) με πιθανότερο σκοπό να μπλοκάρει τις Ελληνικές Μονάδες που θα ξεκινήσουν από την ΚΡΗΤΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΚΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ αλλά και Ταχέα Σκάφη τα οποία μάλλον θα χρησιμοποιηθούν στο σύμπλεγμα των Νότιων Κυκλάδων. Με αυτόν τον τρόπο οι βαριές μονάδες του ΤΠΝ οι οποίες θα εξέλθουν από τα στενά θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για ναυτικό αποκλεισμό του στόχου που θα έχουν βάλει και επιπλέον για παρενόχληση του 4ου Σώματος Στρατού στην ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ. Το πλεονέκτημα του Ελληνικού ΠΝ έναντι του ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ έχει πιθανόν πλέον χαθεί.
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ
Η ΤΠΑ είναι διατεταγμένη ώστε να αμύνεται μαζικά από Βορρά και να επιτίθεται κατά κύματα στα δυτικά. Επιθετικά είναι προσανατολισμένη σε τρείς άξονες:
α. Στον Βόρειο άξονα ο οποίος προσανατολίζεται στον ΕΒΡΟ.
β. Στον Κεντρικό άξονα, που είναι και το μεγαλύτερο μέρος της δύναμής της, ο οποίος προσανατολίζεται στο βορειοανατολικό ΑΙΓΑΙΟ.
γ. και στον Νότιο άξονα στον οποίο δεν έχει ουσιαστική απειλή.
Είναι διατεταγμένη επιθετικά με τέτοιο τρόπο ώστε:
α. Να επιτύχει αεροπορική υπεροχή στην ΔΥΤΙΚΗ ΘΡΑΚΗ.
β. Αεροπορική Κυριαρχία στο Βορειοανατολικό ΑΙΓΑΙΟ.
γ. Υποστήριξη των ναυτικών επιχειρήσεων στο ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ.
3. ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Από το 2008, μόλις άρχισε να διαφαίνεται το οικονομικό πρόβλημα της ΕΛΛΑΔΑΣ άρχισαν και οι μετακινήσεις επιθετικών μονάδων στον ΕΒΡΟ. Η τελευταία μετακίνηση αφορά ΤΘΤ που έγινε το καλοκαίρι του 2010 και αφορά την 1η ΤΘΤ. Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ έχει λάβει καθαρά επιθετική (όχι πολεμική) διάταξη και έχει άμεσα διαθέσιμες εφεδρείες. Μπορεί να μεταπέσει σε πολεμική διάταξη (χώροι διασποράς, χώροι τελικού προορισμού) μέσα σε 24 έως 48 ώρες. Δηλαδή η ΤΟΥΡΚΙΑ έχει πλέον την δυνατότητα αν ένα θερμό επεισόδιο που δεν θα εξελιχτεί θετικά για αυτήν σε διπλωματικό επίπεδο να το μεταβάλλει σε ολιγοήμερη πολεμική σύρραξη με προφανές πλέον το τακτικό πλεονέκτημα διακλαδικά.
Για τον λόγο αυτό έχει ενισχύσει την εθνική διαπαιδαγώγηση στην μουσουλμανική μειονότητα με επισκέψεις συνεχώς Τούρκων Πολιτικών αλλά και με τις συνεχείς επισκέψεις διπλωματών στα ΣΚΟΠΙΑ και την ΑΛΒΑΝΙΑ οι οποίες και αυτές με την σειρά τους πυροδοτούν εθνικές μειονότητες όπως οι Τσάμηδες και η υποτιθέμενη μακεδονική μειονότητα (αυτά αναφέρονται καθημερινά στα δελτία πληροφοριών της 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ). Ταυτόχρονα ο Τούρκος Πρωθυπουργός τείνει χείρα φιλίας και προτείνει επιχειρηματική συνεργασία, με το προφίλ όμως του ισχυρού πλέον και με το ιδιαίτερο προσωπικό χαρακτηριστικό που δείχνει ότι, όταν νιώθει ισχυρός παραβιάζει τις συμφωνίες που υπογράφει.
4. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Μια από τις αρχές του πολέμου είναι το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Σύμφωνα με την αρχή αυτή, το να έχει ο εχθρός πλήρη άγνοια των όσων πρόκειται να συμβούν δεν είναι τόσο ουσιώδες, όσο είναι ν’ αντιληφθεί την ενέργεια τόσο αργά, ώστε να μη διαθέτει το χρόνο για αποτελεσματική αντίδραση. Εκτιμάται ότι η ΤΟΥΡΚΙΑ εφαρμόζει σε πλήρη έκταση αυτήν την αρχή του πολέμου καθόσον:
α. Η ΤΟΥΡΚΙΑ διέβλεψε το οικονομικό πρόβλημα της ΕΛΛΑΔΑΣ πολύ νωρίς και προσπάθησε να το ενισχύσει μέσω των λαθρομεταναστών, καθώς προωθούσε και προωθεί συνεχώς λαθρομετανάστες οι οποίοι επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό της ΕΛΛΑΔΑΣ. Η ίδια όμως εισπράττει για τον κάθε λαθρομετανάστη από 1000 έως 1500 δολάρια.
β. Αύξησε τους εξοπλισμούς, ενέταξε αυτούς σε μονάδες που βρίσκονται έναντι της ΕΛΛΑΔΑΣ και αναδιάταξε της μονάδες αυτές επιθετικά όταν στην ΕΛΛΑΔΑ άρχισε να διαφαίνεται η οικονομική κρίση.
γ. Αμφισβητεί διεθνώς την αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης στην περιοχή ενώ διαφημίζει την δική της αποτελεσματικότητα προσπαθώντας να έχει το προφίλ του ισχυρού.
δ. Με τις συνεχείς παραβιάσεις και παραβάσεις στο ΑΙΓΑΙΟ προσπαθεί, εκτός από το να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία, να επιβαρύνει και τον Ελληνικό Κρατικό προϋπολογισμό με μεγάλα ποσά που χρειάζεται για την συντήρηση της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ εντείνοντας έτσι το οικονομικό πρόβλημα της ΕΛΛΑΔΑΣ την ίδια ώρα που η ΤΟΥΡΚΙΑ παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη με γοργούς ρυθμούς.
ε. Παρ’ όλα τα παραπάνω η ΤΟΥΡΚΙΑ δείχνει ότι τείνει χείρα φιλίας προς την ΕΛΛΑΔΑ έχοντας πάντα όμως το προφίλ του ισχυρού, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύει τις διπλωματικές σχέσεις της ΕΛΛΑΔΟΣ με τις υπόλοιπες γειτονικές χώρες βάζοντάς τες να εγείρουν θέματα μειονοτήτων. Αυτές οι χώρες αποκαλούν την ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΗΤΕΡΑ ΠΑΤΡΙΔΑ (ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΑΜ ΣΚΟΠΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ).
Από τα προαναφερθέντα προκύπτει ότι η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΠΡΟΕΒΛΕΨΕ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ, ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΤΟ ΕΝΤΕΙΝΕΙ, ΟΤΑΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΑΥΤΟ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΑΝΑΔΙΑΤΑΣΕΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΤΗΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΕΦΕΔΡΕΙΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΠΡΙΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΧΟΝΤΑΣ ΥΠ’ ΟΨΙΝ ΤΗΣ ΟΤΙ ΜΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ (ΜΕΡΙΚΗ ή ΟΛΙΚΗ) ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ ΘΑ ΤΗΣ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΝΔΕΙΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΛΑΒΕΙ ΥΠΟΨΗ ΣΑΣ ή ΔΕΝ ΤΟ ΛΟΓΙΖΕΤΕ ΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ.
ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΧΟΥΝ ΣΥΝΝΑΨΕΙ ΜΥΣΤΙΚΗ ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ. ΑΝ ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑΤΕ ΠΟΥ ΕΔΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΤΟΥΣ, Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ.
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΡΑ ΩΣ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ ΠΛΕΟΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΚΤΕΛΕΙ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΣΙΝΩΝ.
Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΧΘΕΙ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΔΙΑΜΕΛΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.
ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΗ Κε ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ. ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΕΤΕ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΤΟ ΤΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΒΛΕΨΕΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ
Ωστε θα γινει πολεμος? και δε χαιρεστε? Δουλεια σας ειναι!! Καταλαβες ιλαρχε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαίρετο άρθρο. Μπράβο σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέχασες να πεις ότι η Ελλάδα μπήκε στη μέση και πήρε το μέρος του Ισραήλ σε πρόβλημα που αφορούσε τους δυο. Αυτό έγινε με το σύμφωνο Ελλάδας - Ισραήλ
ΑπάντησηΔιαγραφή(GREECE, ISRAEL SIGN PACT ON SECURITY COOPERATION
ΑπάντησηΔιαγραφήSEPTEMBER 5, 2011
HTTP://WWW.JTA.ORG/NEWS/ARTICLE/2011/09/05/3089230/GREECE-ISRAEL-SIGN-SECURITY-COOPERATION-AGREEMENT
ATHENS (JTA) -- GREECE AND ISRAEL SIGNED A SECURITY COOPERATION AGREEMENT AMID DECLINING ISRAELI RELATIONS WITH NEIGHBORING TURKEY.
GREEK DEFENSE MINISTER PANOS BEGLITIS, MAKING THE FIRST OFFICIAL VISIT BY A GREEK DEFENSE MINISTER TO ISRAEL, AND HIS ISRAELI COUNTERPART, EHUD BARAK, SIGNED A COOPERATION MEMORANDUM ON SECURITY IN JERUSALEM ON SUNDAY DURING THE FIRST DAY OF BEGLITIS' THREE-DAY TRIP……BEGLITIS WAS SCHEDULED TO MEET MONDAY WITH NETANYAHU AND PRESIDENT SHIMON PERES, AND ALSO WILL HAVE A PRIVATE MEETING WITH FOREIGN MINISTER AVIGDOR LIEBERMAN. HE MET PREVIOUSLY WITH THE CHIEF OF ISRAEL'S MILITARY, LT.-GEN. BENNY GANTZ ….... )
Κύριε Παπαβασιλείου
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο άρθρο σας είναι εμπεριστατωμένο και με πολλά στοιχεία που φυσικά εγώ δεν μπορώ να αρνηθώ την αξιοπιστία τους.
Ένα μόνο ερώτημα ίσως σύνθετο μου γεννάται.
Ποιο θα είναι το κέρδος για την επιτιθέμενη Τουρκία, όταν αυτομάτως θα ανοίξουν εσωτερικά της μέτωπα;; Και ποια θα είναι η στάση ολόκληρης της διεθνούς κοινότητος μπροστά σε μια τέτοια διεθνή παρανομία;;;
Και φυσικά θα μπορούσα να σας αναφέρω και σειρά άλλων τλετοιων ερωτημάτων που θα μπορούσαν να προβληματίσουν πως οι Τούρκοι ιθύνοντες νόες είναι πολύ πιο έξυπνοι να τολμήσουν μια τέτοια κατάτην άποψή μου ανοησία και μόνον εάν θα διακυβεύονταν η συνοχή της κρατικής τους οντότητας ίσως να επιχειρήσουν (που και αυτό θα το θεωρούσα εξίσου ανόητο)
Παύλος Γ. Φωτίου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΑΝΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΕΞΥΠΝΑΔΑ. ΑΛΛΑ ΑΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΛΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ. ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΔΕΙΞΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΤΥΦΛΗ ΥΠΑΚΟΗ ΜΑΣ. ΤΙ ΕΝΟΟΩ:
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ. ΟΤΑΝ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΕΝΩ ΑΝ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ. ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ. ΕΓΩ ΣΑΝ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΠΩΣ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ Η ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ;
2. ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΑΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΟΜΩΣ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ ΚΑΙ Η ΚΕΜΑΛΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΙΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΙΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ. ΜΗΠΩΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ ΩΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΦΘΕΙΡΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΡΙΞΟΥΝ;
3. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΧΕΙ ΦΑΕΙ ΠΟΛΛΑ ΧΑΣΤΟΥΚΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ. ΜΗΠΩΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΝΙΚΗ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΕΝΟΟΩΝΤΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΟΛΙΓΟΗΜΕΡΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ 2 ΕΩΣ 3 ΗΜΕΡΩΝ, ΩΣΤΕ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΤΟΥΣ;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κύριε Παπαβασιλείου οι παράγραφοί σας 3 και 4 στον σχολιασμό χρειάζονται κα΄ποια περισσότερη ανάλυση, αλλά για να μην γίνεται κουραστική η ανταλλαγή απόψεων θα επισημάνω ότι τελευταία οι Τούρκοι έχουν πάρει από ΗΠΑ και δια στόματος Κίσσινγκερ, διαβεβαιώσεις πως θα συνεχιστεί ο σημαντικός τους περιφερειακός ρόλος φτάνει να μην τα χαλάσουν με το Ισραήλ απόλυτα και να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Νομίζω λοιπόν πως και οι δύο αυτές προδιαγραφές πολιτικής διπλωματίας είναι ευκρινές πως εμπεριέχουν και την Ελλάδα στις παραμέτρους σταθερότητας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι τέλος, δεν είναι άξιο απορίας και το γεγονός ότι οι Τούρκοι πολιτικοί ιθύνοντες, ενώ εξακολουθούν να ξεδοντιάζουν τους σκληροπυρηνικούς στρατιωτικούς, χωρίς καμία αντίσταση από μέρους τους, που σε άλλες εποχές θα είχαν προβεί άμεσα σε πραξικόπημα;;; ώστε να είναι πασιφανές ότι οι πολιτικοί έχουν κατισχύσει πλέον και άρα και από την σκοπιά αυτή, οι στρατιωτικοί δεν μπορούν να δράσουν αυτόνομα κατά της Ελλάδος (βαριοπούλα κλπ).
Παύλος Γ. Φωτίου