Σελίδες

25 Ιουνίου 2011

Τι πρέπει να ξέρετε για τα Special Olympics.

1 Αφορούν άτομα με διανοητική αναπηρία, ωστόσο ορισμένοι αθλητές μπορεί να έχουν και κινητικό πρόβλημα, πράγμα που σημαίνει ότι χρησιμοποιούν αναπηρικό καρότσι ή άλλο βοήθημα.

2 Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετάσχει ένας αθλητής στα Special Olympics, πρέπει να έχει συμπληρώσει το όγδοο έτος της ηλικίας του και να του έχουν διαγνωσθεί από κάποιο επίσημο φορέα ή επαγγελματία οι εξής παθήσεις: διανοητική αναπηρία ή σοβαρές μαθησιακές ή λεκτικές δυσκολίες εξαιτίας νοητικής υστέρησης, που απαιτεί ειδικά σχεδιασμένη εκπαίδευση.

3 Οι αθλητές χωρίζονται σε επίπεδα ικανότητας (divisioning), ανά κατηγορία με παρεμφερείς δυνατότητες, ώστε να διασφαλίζεται ο δίκαιος ανταγωνισμός. Σ' όλους δίνονται ίσες ευκαιρίες. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί, ώστε κάθε αθλητής ή αθλήτρια να δώσει τον καλύτερο εαυτό του/της και να αποκτήσει ουσιαστική εμπειρία σ' ένα περιβάλλον σεβασμού και αποδοχής.

4 Οι Παγκόσμιοι Αγώνες πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια, εναλλασσόμενοι σε θερινούς και χειμερινούς (όπως και στους Ολυμπιακούς), ενώ περισσότερες από 30.000 τοπικές αναμετρήσεις πραγματοποιούνται, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε διάφορες πόλεις ανά την Υφήλιο.

5 Στόχος από την ενασχόληση με τον αθλητισμό είναι η απόκτηση δεξιοτήτων, οι οποίες βοηθούν τα παιδιά στην καθημερινότητα και στην ευκολότερη ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Μέσα από ενδεχόμενες διακρίσεις τους αποκτούν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, μπορούν να ζήσουν ανεξάρτητα και να είναι ενεργοί πολίτες μέσα στις κοινότητές τους. Οι παραστάσεις και εμπειρίες στους αθλητικούς χώρους τούς βοηθούν να ζήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια.

6 Τα Special Olympics και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή είναι δύο διαφορετικοί Οργανισμοί. Ανάμεσά τους όμως έχει υπογραφεί ένα πρωτόκολλο συνεργασίας. Τα Special Olympics είναι η μόνη οργάνωση που χρησιμοποιεί νόμιμα, κατόπιν ειδικής άδειας από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, τη λέξη «Olympics» στον τίτλο της.

7 Τα Special Olympics και οι Παραολυμπιακοί είναι δύο διαφορετικές οργανώσεις, που έχουν αναγνωριστεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Στα Special Olympics συμμετέχουν αθλητές με διανοητική αναπηρία και βραβεύονται όλοι (εν είδει επαίνου) ανεξαρτήτως σειράς κατάταξης, αφού σημασία έχει πρωτίστως η συμμετοχή. Αποτελέσματα όπως συμβαίνει σε όλα τα σπορ, ομαδικά και ατομικά, δεν υπάρχουν. Αντιθέτως, στους Παραολυμπιακούς, που διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια παράλληλα με τους Ολυμπιακούς, μετέχουν αθλητές έξι κατηγοριών σωματικής αναπηρίας, που διαγωνίζονται σε ανώτατο αθλητικό επίπεδο για τα μετάλλια (χρυσό-αργυρό-χάλκινο).

πηγή Enet

Ενημέρωση

Από τις 25 Ιουνίου η Αθήνα φιλοξενεί το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον κόσμο, τους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics 2011.

Έως και τις 4 Ιουλίου του 2011 στην Αθήνα, 7.500 αθλητές Special Olympics από 185 χώρες θα λάβουν μέρος σε 22 Ολυμπιακού τύπου αθλήματα.

Οι Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics αποτελούν το κορυφαίο γεγονός στην πολύχρονη πορεία ενός παγκόσμιου κινήματος που ιδρύθηκε το 1968 από μια σπουδαία γυναίκα, την Eunice Kennedy Shriver, η οποία αφιέρωσε τη ζωή της στην υλοποίηση ενός οράματος παγκόσμιας εμβέλειας. Τη δημιουργία μιας κοινωνίας που δεν θα ορίζεται από αυτούς που αποκλείονται, αλλά από αυτούς που εντάσσονται.

Ειδικότερα όμως οι Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics 2011 που θα διεξαχθούν στην Αθήνα φέρουν ξεχωριστούς συμβολισμούς. Θα λάβουν χώρα, χωρίς την παρουσία της ιδρύτριάς τους, δύο μόλις χρόνια μετά το θάνατό της, στην πατρίδα του «ευ αγωνίζεσθαι».

Εκεί, όπου γεννήθηκαν οι αληθινές αξίες του αγωνιστικού πνεύματος. Εκεί, όπου το ταλέντο των αθλητών Special Olympics θα μας θυμίσει τι σημαίνει αθλητισμός.

Τελετή Eναρξης Special Olympics Αθήνα 2011
Σάββατο 25 Ιουνίου 2011
Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο
Ώρα προσέλευσης θεατών 17:30

Τελετή Λήξης Special Olympics Αθήνα 2011
Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011
Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο
Ώρα προσέλευσης θεατών 17:30

πηγή ΑΘΗΝΑ 9.84

Δείτε το πρόγραμμα των αγώνων καθώς και άλλες πληροφορίες για τους αγώνες ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.