Σελίδες

27 Ιουνίου 2011

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος του ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι και λοιπών αξιωματούχων.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος του ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, του γιου του Σάιφ αλ Ισλάμ και του επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών της χώρας, Αμπντάλα αλ Σενούσι, με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.

Είναι η πρώτη φορά που εκδίδει εντάλματα σύλληψης κατά την διάρκεια μιας ένοπλης σύρραξης. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αποτελεί το μοναδικό ανεξάρτητο, μόνιμο δικαστήριο με δικαιοδοσία εκδίκασης υποθέσεων γενοκτονίας, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου. Το Δικαστήριο ασκεί αρμοδιότητα επί ατόμων και όχι κρατών. Η αρμοδιότητα του Δικαστηρίου διέπεται από την αρχή της συμπληρωματικότητας. Τούτο σημαίνει ότι το Δικαστήριο θα επιλαμβάνεται συγκεκριμένων υποθέσεων, μόνον εφόσον τα Κράτη που έχουν δικαιοδοσία είτε δεν το επιθυμούν είτε δεν είναι σε θέση να το πράξουν είτε δεν παρέχουν τις αναγκαίες εγγυήσεις για την εκδίκαση τέτοιων εγκλημάτων.

Η δικαιοδοσία του ενεργοποιείται με παραπομπή μιας υπόθεσης από ένα κράτος μέρος στο καταστατικό του, με παραπομπή από το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ ή, τέλος, με πρωτοβουλία του ίδιου του Εισαγγελέα. Ο Εισαγγελέας μπορεί να διερευνήσει εγκλήματα που διαπράχθηκαν είτε στο έδαφος ενός Κράτους Μέρους στο Καταστατικό του ΔΠΔ είτε από υπήκοο ενός Κράτους Μέρους σε αυτό. Επίσης, μπορεί να διερευνήσει εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο έδαφος Κράτους που δεν είναι συμβαλλόμενο Μέρος στο Καταστατικό ή από υπηκόους του τελευταίου, εφόσον το Κράτος αυτό αποδεχθεί με δήλωσή του τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου.

Μέχρι σήμερα, 116 κράτη έχουν επικυρώσει ή προσχωρήσει στο Καταστατικό του ΔΠΔ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Τριάντα ένα εξ αυτών ανήκουν στην αφρικανική ήπειρο. Το Δικαστήριο εδρεύει στη Χάγη και άρχισε να λειτουργεί το 2003. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ιδρύθηκε με διεθνή συνθήκη που εγκρίθηκε στη Ρώμη στις 17 Ιουλίου 1998 με σκοπό να εξασφαλιστεί ότι οι δράστες ιδιαίτερα ειδεχθών εγκλημάτων δεν μένουν ατιμώρητοι και τους επιβάλλεται η δέουσα ποινή.

Πρόεδρος του Δικαστηρίου είναι ο Νοτιοκορεάτης Σανγκ Χιουν Σονγκ και επικεφαλής εισαγγελέας ο Αργεντινός, Λουίς Μορένο Οκάμπο. Στην περίπτωση της Λιβύης, η οποία δεν έχει συνυπογράψει το Καταστατικό του ΔΠΔ, η δίωξη βασίζεται σε αίτημα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εκτός της Λιβύης, το ΔΠΔ έχει ασκήσει διώξεις για υποθέσεις σε πέντε χώρες, όλες στην Αφρική: Κονγκό, Σουδάν, Δημοκρατία Κ. Αφρικής, Ουγκάντα και Κένυα. Έχει εκδώσει εντάλματα για 13 άτομα. Εφτακόσιοι άνθρωποι απασχολούνται σε αυτό, προερχόμενοι από 90 χώρες ενώ ο προϋπολογισμός του για το 2011 αγγίζει τα 104.000.000 δολάρια.

Η επίσημη ιστοσελίδα του Δικαστηρίου www.icc-cpi.int

πηγή Καθημερινή

ΣΧΟΛΙΟ
Να τονίσουμε πως ποτέ δεν εχει παραπεμφθεί Αμερικανός στρατιωτικός καθώς οι ΗΠΑ αρνούνται.....
Ο νοών νοείτο.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.