Σελίδες

23 Ιουνίου 2011

Ερχονται μέτρα-μαμούθ με ψήφο εξπρές!

Ένας τόμος εφαρμοστικών μέτρων για τα νέα έσοδα, τις αποκρατικοποιήσεις και το δάνειο παρουσιάζεται στο υπουργικό συμβούλιο.

Υπό την πίεση της τρόικας για έγκριση μέσα στον Ιούνιο του μεσοπρόθεσμου αλλά και των εφαρμοστικών του μέτρων, αναγκάζει την κυβέρνηση να ενσωματώσει σε έναν νόμο που θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος ένα… κατεβατό μέτρων, αλλά και πολύ κρίσιμες διαδικασίες και διασφαλίσεις για τη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων, τη σύσταση του νέου παντοδύναμου Ταμείου μέσω του οποίου θα γίνουν οι πωλήσεις και τους όρους δανεισμού της χώρας.

Τα μέτρα τελούν υπό την έγκριση της τρόικας. Κανονικά το κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών, που χθες είχε επαφές με το υπουργείο Οικονομικών, θα έπρεπε να ολοκληρώσει το έργο του σήμερα. Δεν αποκλείεται όμως – αναφέρουν στελέχη από την Κομισιόν– να παραμείνει στην Αθήνα ή ακόμη και να έρθει η τριανδρία της τρόικας αν υπάρξει ασυμφωνία στα μέτρα του εφαρμοστικού νόμου.

Σήμερα το μεσημέρι αναμένεται να παρουσιαστούν στην Κυβερνητική Επιτροπή, εν συνεχεία στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο καλείται να τα εγκρίνει. Αύριο –λίγο πριν αναχωρήσει ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος για τη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθούν στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας του ΠαΣοΚ για θέματα Οικονομίας. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ο εφαρμοστικός νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, το νέο οικονομικό επιτελείο αναζητούσε κοινωνικό μανδύα για να περάσει τα μέτρα. Δεν έχει διευκρινιστεί αν θα υπάρχει αναφορά για θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος το οποίο αναφέρθηκε χθες και στη Βουλή ή αν το μέτρο θα συνοδεύει το αναπτυξιακό πακέτο που διαπραγματεύεται η Ελλάδα με τις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του νέου δανείου.

Στο μέτωπο των εισπρακτικών μέτρων των 28,3 δισ. ευρώ φαίνεται ότι η κυβέρνηση κάνει πίσω στην εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης – κίνησης αυξάνοντας όμως τον ειδικό φόρο, διευρύνει τα εισοδηματικά κλιμάκια για την επιβολή της εισφοράς αλληλεγγύης, κάνει πίσω στην επιβολή τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ αλλά εξετάζει ως αντιστάθμισμα κεφαλικό φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες. Για το μείγμα των μέτρων σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα για ένα μικρό περιθώριο «απόκλισης» φέτος λόγω της μεγάλης ύφεσης που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Τα άλλα δύο μέτωπα του εφαρμοστικού νόμου είναι οι αποκρατικοποιήσεις των 50 δισ. ευρώ και οι δανειακοί όροι. Πρέπει να καθοριστούν οι όροι πώλησης ΔΕΚΟ και ακινήτων, η εποπτεία του νέου Ταμείου αξιοποίησης, το οποίο όπως χθες ανέφερε ο κος Βενιζέλος θα εποπτεύεται από τη Βουλή και το Ελεγκτικό Συνέδριο με την τεχνική μόνο παρουσία ξένων.

Κυρίως πρέπει να καθοριστεί τι θα γίνουν τα ακίνητα – ΔΕΚΟ που θα μείνουν στο… ράφι. Η Τρόικα ζητά ανά τρίμηνο σαφή στόχο (50 δισ. ευρώ εντός του 2011) και σε δική της έκθεση πρόσφατα ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει σε ρευστοποίηση. Στο μέτωπο του δανείου των 110 δισ. ευρώ του οποίου ο χρόνος αποπληρωμής επιμηκύνεται, έχουν γίνει προσαρμογές στη σύμβαση.

Πηγή:www.capital.gr

από το Geopolitics & Daily News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.