Σύμφωνα με έκθεση της Εθνικής Τράπεζας, η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ανέρχεται πλέον σε 100 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό αντιστοιχεί στο 40% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ). [1], [2]
Το έλλειμμα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), αναθεωρήθηκε στα 24,2 δισ. ευρώ για το 2010, που αντιστοιχεί στο 10,5% του ΑΕΠ, μειωμένο από τα 15,4% του ΑΕΠ (36,3 δισ. ευρώ) που ήταν το '09. Το χρέος της Ελλάδας αυτή τη στιγμή είναι 328,6 δισ. ευρώ (142,8% επί του ΑΕΠ), ενώ αυξάνεται διαρκώς, κάθε φορά που δανειζόμαστε για να πληρώσουμε προηγούμενα δάνεια και τόκους. [3]
Η πάταξη της φοροδιαφυγής, και η είσπραξη των φόρων, είναι αναγκαίο να τεθεί ως η σημαντικότερη μας προτεραιότητα. Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να επαναπαυθούμε μόνο σε αυτό, και να αφήσουμε όλα τα υπόλοιπα πάλι στη "μοίρα" τους. Πρέπει να υπάρξει μεγάλη μείωση των δαπανών στο δημόσιο τομέα, αλλά με σωστό και ορθολογικό τρόπο.
Προτεραιότητα πρέπει να μπει και η αντιμετώπιση της τεράστιας διαφθοράς, από αλόγιστες υπερχρεώσεις έργων, προμηθειών, συμβάσεων κ.α.. Θα είναι απαραίτητο να ανοίξουν όλοι οι λογαριασμοί, δημοσίων υπαλλήλων, λειτουργών, γιατρών, εφοριακών, τελωνιακών, αστυνομικών, δικαστικών, εισαγγελέων, και φυσικά πολιτικών, ώστε να ελεγχθεί κάθε ύποπτη συναλλαγή, που μπορεί να προέρχεται από μίζες ή μαύρο χρήμα.
Παράλληλα πρέπει να γίνει σοβαρό έργο αναδιοργάνωσης του Δημόσιου τομέα, με στόχο να γίνει πιο αποδοτικός και παραγωγικός, και να γίνει προσπάθεια εξυγίανσης των Δημόσιων Επιχειρήσεων, με σκοπό να γίνουν κερδοφόρες, και να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες (όπως θα κάνει αν την αναλάβει ένας ιδιώτης).
Φυσικά και θα χρειαστεί να προβούμε σε κλείσιμο Οργανισμών, που δημιουργήθηκαν με μόνο σκοπό να εξυπηρετήσουν πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα λίγων και εκλεκτών, όχι όμως και αξιόλογων Ιδρυμάτων, όπως το ΙΓΜΕ, ΕΘΙΑΓΕ [4], ΕΛΚΕΘΕ [5], κ.α. που επιτελούν χρήσιμο ερευνητικό έργο, σε κρίσιμους τομείς, και πρόκειται να καταργηθούν.
Όταν υπάρξει σοβαρή προσπάθεια και πραγματικό έργο, για την υλοποίηση των παραπάνω, με πραγματικά στοιχεία και αποδείξεις, τότε θα μπορέσει να υπάρξει διάθεση από τον κόσμο να συζητήσει, αν χρειάζονται επιπλέον μέτρα, μειώσεις μισθών και συντάξεων, αυξήσεις φόρων, απολύσεις, και αποκρατικοποιήσεις.
Πιστεύω ότι χρειάζεται να γίνει πολύ, και σοβαρό έργο, από άτομα αξιόλογα και πραγματικά αδιάφθαρτα.
Μπορεί αυτή η έκφραση να έχει φθαρεί πλέον, αλλά λεφτά υπάρχουν, απλά δεν εισπράττονται.
Η είσπραξη των φόρων ήταν και είναι, η μοναδική πηγή εσόδων του κράτους μας.
Γιάννης Δερμούσης
Γιατί δεν μας εξηγεί ΚΑΝΕΝΑΣ πως μετράς κάτι που ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν γνωρίζουν ποιοι δεν πληρώνουν 100 δις γιατί δεν του πιάνουν;
Αν δεν γνωρίζουν ποιοι είναι πως μετράνε τα 100 δις;
Τα ανθρώπινα δικαιώματα εμποδίζουν την δολοφονία ανθρώπων με βάση την θρησκεία, φύλο και φυλή.
Αλλά επιτρέπουν την δολοφονία και απόσυρση όλων των δικαιωμάτων γιατί παραβίασες το νόμο, διαφεύγοντας 1 ευρώ.
Οι αποσύρσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μπορεί να γίνουν και για ολόκληρα κράτη, π.χ. Σερβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, πρέπει να προσέχουμε τι γράφουμε και ποιοι τα διαβάζουν, π.χ. άνοιγμα όλων των λογαριασμών=ολόκληρη χώρα αποτελείτε από εγκληματίες.