Ολονύκτιο σφυροκόπημα των λιβυκών ακτών από αέρος και θαλάσσης πραγματοποιύν αμερικανικά, γαλλικά και βρετανικά αεροπλάνα και πλοία, στη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση μετά το Ιράκ, με την επωνυμία, «Αυγή της Οδύσσειας».
Τουλάχιστον 110 πύραυλοι έπληξαν 20 στόχους. Για καίριο πλήγμα κατά των στυστημάτων αεράμυνας του Καντάφι κάνει λόγο η Ουάσιγκτον και προειδοποιεί πως πρόκειται μόνο για την αρχή.Ο Καντάφι δηλώνει πως θα δώσει όπλα στο λαό και προειδοποιεί ότι άρχισε πόλεμος στη Μεσόγειο, με τα δυτικά συμφέροντα να βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο.Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα του Σαββάτου, γαλλικά αεροσκάφη εγκαινίασαν την συμμαχική επέμβαση με στόχο την επιβολή ζώνης εναέριου αποκλεισμού της Λιβύης, ώστε να σταματήσει η κυβερνητικήεπέλαση κατά της Βεγγάζης - επέλαση που συνεχίστηκε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των λιβυκών αρχών, το μεσημέρι της Παρασκευής, ότι συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και κηρύσσουν κατάπαυση πυρός.
Γαλλικά αεροσκάφη έριξαν τα πρώτα πυρά κατά λιβυκών στόχων - στρατιωτικών οχημάτων και αρμάτων μάχης κοντά στη Βεγγάζη. Λίγο αργότερα, με τη συνδρομή αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων, άρχισε το σφυροκόπημα από αέρος και θαλάσσης.
Περισσότεροι από 110 πύραυλοι Τόμαχοκ εκτοξεύθηκαν από αμερικανικά, γαλλικά και βρετανικά πλοία, αεροπλάνα και υποβρύχια εναντίον των συστημάτων αεράμυνας της Λιβύης σε περιοχές γύρω από την Τρίπολη, τη δυτική πόλη Μισράτα και, κατά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, κατά της Σίρτης - γενέτειρας του Καντάφι.
Εκπρόσωπος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ανακοινώνοντας τις επιχειρήσεις και τα αποτελέσματά τους, δήλωσε πως η επιχείρηση ονομάζεται «Αυγή της Οδύσσειας» και σ' αυτή συμμετέχουν αμερικανικές, βρετανικές, γαλλικές, καναδικές και ιταλικές δυνάμεις. Ο αντιναύαρχος Μπιλ Γκόρντνεϊ, δήλωσε πως οι πυραυλικές επιθέσεις «είναι η πρώτη φάση μιας πολυφασικής επιχείρησης», την συνέχεια της οποίας αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ανώνυμη πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης,λίγες ώρες αργότερα δήλωνε πως τα συστήματα αεράμυνας της Λιβύης υπέστησαν «καίριο πλήγμα»,
Ανώνυμη πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης,λίγες ώρες αργότερα δήλωνε πως τα συστήματα αεράμυνας της Λιβύης υπέστησαν «καίριο πλήγμα»,
Στο μεταξύ, κοντά στα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ο Μουαμάρ Καντάφι, με τηλεοπτικό του διάγγελμα κατήγγειλε την επιχείρηση αποκαλώντας την «αποικιοκρατική σταυροφορία», δηλώνοντας ότι «πλέον η Μεσόγειος είναι πεδίο πολέμου» στο οποίο «τα συμφέροντα της Δύσης κινδυνεύουν» και τονίζοντας ότι θα δώσει όπλα στο λαό για να υπερασπιστεί «την ανεξαρτησία και την τιμή της Λιβύης».
Η λιβυκή τηλεόραση μετέδωσε ότι από τις επιθέσεις επλήγησαν κατοικημένες περιοχές στην Τρίπολη και δεξαμενές καυσίμων που τροφοδοτούν την πόλη Μισράτα.
Κάτοικοι της Μισράτα δήλωναν πως οι αεροπορικές επιδρομές στόχευαν αεροπορική βάση στην πόλη, ενώ κάτοικοι της Τρίπολης έκαναν λόγο για μεγάλη έκρηξη στην συνοικία Ταγιούρα, στα ανατολικά της λιβυκής πρωτεύουσας.
Η προετοιμασία της επιχείρησης έγινε στο Παρίσι, όπου το μεσημέρι συνεδρίασαν εκτάκτως ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Αφρικανικής Ενωσης, των Αραβικών χωρών και των ΗΠΑ.
«Οι μετέχοντες συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν όλα τα αναγκαία μέσα, ειδικά δε τα στρατιωτικά, προκειμένου να επιβάλλουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου του ΟΗΕ» δήλωσε ο οικοδεσπότης της συνάντησης, πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.
«Οι μετέχοντες συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν όλα τα αναγκαία μέσα, ειδικά δε τα στρατιωτικά, προκειμένου να επιβάλλουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου του ΟΗΕ» δήλωσε ο οικοδεσπότης της συνάντησης, πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.
«Ο καντάφι το προκάλεσε αυτό. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την συνέχιση του σφαγιασμού αμάχων» δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.
Η επιχείρηση είχε ήδη ξεκινήσει. Μαζική φυγή αμάχων σημειώνονταν στη Βεγγάζη και προς τα αιγυπτιακά σύνορα. Γαλλικά αεροσκάφη είχαν αρχίσει αναγνωριστικές πτήσεις. Σε λίγα λεπτά, άρχιζαν οι επιθέσεις.
από το Σύνδεσμος 71
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.