Σελίδες

21 Φεβρουαρίου 2011

Εκρυθμη η κατάσταση στην Λιβύη. "Σφαγές" στις μεγάλες πόλεις....

Σε ολόκληρη τη Λιβύη επεκτάθηκαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας δείχνουν οργανωμένες πορείες από υποστηρικτές του Μ.Καντάφι, ωστόσο η κατάσταση που περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες είναι διαφορετική, καθώς μιλούν για χάος και βία στους δρόμους πολλών πόλεων, με κυβερνητικά κτίρια να έχουν τυλιχτεί στις φλόγες. Ένωση μουσουλμάνων της Λιβύης ζητά από τους υποστηρικτές της να εξεγερθούν. Η Λιβύη θα βυθιστεί στον εμφύλιο πόλεμο, προειδοποιεί σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο γιός του Μουαμάρ Καντάφι, Σαίφ αλ-Ισλάμ Καντάφι. Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν ξεσπάσει στην πόλη Ρας Λάνουφ, όπου βρίσκεται διυλιστήριο πετρελαίου και πετροχημικές εγκαταστάσεις, μετέδωσε η εφημερίδα Quryna στην ιστοσελίδα της. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το προσωπικό προσπαθεί να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις.

Φωτιά ξέσπασε στην Αίθουσα του Λαού, κυβερνητικό κτίριο στην πρωτεύουσα Τρίπολη και πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να τη θέσουν υπό έλεγχο τους. Στις φλόγες τυλίχθηκε και ένα αστυνομικό τμήμα στο προάστιο της Τρίπολης, Σουκ Αλ Τζάμα.
Η πληροφόρηση από τη χώρα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, μιας και η κυβέρνηση έχει υπό τον έλεγχό της τις επικοινωνίες. Ωστόσο, φαίνεται πως η κατάσταση στην πρωτεύουσα είναι σχετικά ήρεμη, μετά τη βίαιη καταστολή -την οποία αυτόπτες μάρτυρες αποκαλούν «σφαγή»- των διαδηλωτών.
Άνδρες των Δυνάμεων Ασφαλείας περιπολούν στην Πράσινη Πλατεία.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν με άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας στην πρωτεύουσα, με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση δακρυγόνων και πυρομαχικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια αυτών των συγκρούσεων σκοτώθηκαν δεκάδες άτομα.

Σποραδικά πυρά συνεχίζουν, πάντως, και ακούγονται σε ολόκληρη τη Λιβύη, ενώ τα θύματα των συγκρούσεων των τελευταίων ημερών είναι περισσότερα από 233, σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Βεγγάζη, «πρωταγωνίστρια» των διαδηλώσεων τις τελευταίες ημέρες, φαίνεται πως βρίσκεται τώρα σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο των διαδηλωτών.

Εν τω μεταξύ, η Ένωση των Μουσουλμάνων Ουλεμά της Λιβύης εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία λέει σε όλους τους μουσουλμάνους ότι είναι «καθήκον» τους να εξεγερθούν κατά της ηγεσίας της χώρας.

από το Σύνδεσμος 71

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.