"Απολάυστε το":
"Ο πόλεμος τελείωσε...Και είμαστε ηττημένοι". Του ΑΝΤΩΝΗ Ξ.ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ
Φρεγάτες η Κορβέτες φαίνεται να είναι ο νέος προβληματισμός του Υπουργείου Άμυνας και του Πολ.Ναυτικού. Προσωπικά και με τις σημερινές οικονομικές συγκυρίες, θεωρώ ρητορικό το δίλημμα, χωρίς ιδιαίτερη ουσιαστική σημασία.
Είναι γνωστό ότι γενικώς τα οπλικά συστήματα πρωτίστως χρησιμοποιούνται για την αποτροπή και συνεπακόλουθα εφόσον γίνει αναπόφευκτος, για την διεξαγωγή του πολέμου.
Ο δε πόλεμος μεταξύ των πολλών δεινών, έχει ως κυρίαρχη επίπτωση την οικονομική εξαθλίωση και χρεοκοπία του ηττημένου, το οποίο είναι και το τελικό ζητούμενο, προκειμένου να υποκύψει στις απαιτήσεις του νικητή.
Στην Ελλάδα έχω την εντύπωση ότι από όλους όσους σήμερα αναλίσκονται σε στρατηγικές αναλύσεις (είτε τα ΜΜΕ, είτε η Βουλή, είτε τα καφενεία ) ελάχιστοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος, με την προοπτική του οποίου έχουν γαλουχηθεί πολλές γενεές νεοελλήνων, έχει τελειώσει και ότι είμαστε αναμφισβήτητα οι ηττημένοι. Το ότι ακόμα δεν έχουμε παραχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα οφείλεται σε ευνοϊκή για εμάς, επί του παρόντος, διεθνή πολιτικό-οικονομική συγκυρία των εμπλεκομένων ισχυρών οικονομικά Χωρών και Οργανισμών, του ΔΝΤ και της ΕΕ καθώς και των όποιων προθέσεων τους για την στήριξη η μη του ευρώ στην "μάχη" του έναντι του δολαρίου.
Εάν δεν αντιληφθούμε έγκαιρα ότι το ουσιαστικό αμυντικό μας οπλοστάσιο δεν είναι οι ναύσταθμοι, τα αεροδρόμια και τα στρατόπεδα, αλλά οι δείκτες της οικονομικής μας ευμάρειας και ανάπτυξης και όσο η Ελλάδα παραμείνει καθηλωμένη σε πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αντιλήψεις τριτοκοσμικών χωρών, τότε φοβάμαι ότι επίκειται να χαθεί και ο Ελληνοαλβανικός και ο Ελληνοβουλγαρικός και γιατί όχι και ο Ελληνοσκοπιανός πόλεμος.
Πρέπει επιτέλους να ανοίξουμε τα μάτια μας στον 21 αιώνα και να αντιληφθούμε ότι η διεθνής υπόσταση και το ειδικό βάρος μιας χώρας δεν καθορίζεται με νικηφόρες ναυμαχίες και στρατιωτικές επελάσεις, αλλά παίζεται στα διεθνή χρηματιστήρια.
Γνωρίζω πολύ καλά ότι έχουμε γυρίσει την πλάτη στις Ελληνιστικές μας καταβολές και παιδεία, χάριν του Ελληνοχριστιανικού μορφώματος. Εάν όμως επιχειρούσαμε μια αναψηλάφηση στους Έλληνες κλασσικούς θα διαπιστώναμε ότι ο Σοφοκλής προφητικά συμβούλευε ότι "με τους διπλανούς μας πρέπει να έχουμε ειρήνη,....πόλεμο πρέπει να έχουμε με τα λάθη μας". Ας τον ακούσουμε, έστω και κατόπιν εορτής, γιατί και διαχρονικά ατελείωτα είναι τα λάθη μας και επιτακτική ανάγκη από ειρηνική συνύπαρξη έχουμε.
Τούτων όλων δοθέντων, παραμένει βέβαια ο προβληματισμός Φρεγάτες η Κορβέτες ; Ως πρώην Αρχηγός του Πολ.Ναυτικού και έχοντας υπάρξει ένθερμος υποστηρικτής της ανάγκης ανανέωσης του γερασμένου Στόλου μας με καινούργιες μονάδες, θεωρώ ότι μοναδικό κριτήριο επιλογής θα πρέπει να είναι η πιο οικονομικά συμφέρουσα λύση και αυτή η οποία θα μας εξασφαλίσει τα ισχυρότερα διεθνή πολιτικά και φυσικά οικονομικά ερείσματα στον αγώνα μας για οικονομική ανάκαμψη και συνεπακόλουθη εθνική επιβίωση.
Αντεγκλήσεις σχετικά με το μέγεθος ή τις τεχνικές προδιαγραφές του σκάφους και τις δυνατότητες των οπλικών συστημάτων, αποτελούν κατά την γνώμη μου, ενδεχομένως καλοπροαίρετες, ανερμάτιστες όμως απόψεις περιθωριοποιημένων αντιλήψεων, μοναδικός στόχος των οποίων ,έστω και ακούσιος, καταλήγει να είναι η συσσώρευση μαύρου χρήματος στα ταμεία των μεσαζόντων και φυσικά των πολιτικών κομμάτων.
Ο πόλεμος τελείωσε, ας μαζέψουμε τα όποια συντρίμμια μας.
πηγή Geopolitics & Daily News
Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από χείλη εξίσου επίσημα...
Την δινει ο Αντιπτέραρχος Ευάγγελος Γεωργούσης.
"Ο Πόλεμος δεν χάθηκε". Απάντηση Πτέραρχου στον επίτιμο Α/ΓΕΝ. του Ευαγγέλου Γεωργούση
“...η βαρύτητα μίας χώρας στην εξίσωση της ισχύος προκύπτει από τον προσδιορισμό των σταθερών και μεταβλητών δεδομένων με τους πολλαπλασιαστές του στρατηγικού σχεδιασμού και της πολιτικής βούλησης. Ένας στρατηγικός σχεδιασμός και η δημιουργία πολιτικής βούλησης συμβάλλουν, ώστε τα σταθερά και μεταβλητά δεδομένα μίας αδύναμης χώρας να σχηματίσουν μία ισχύ κατά πολύ ανώτερη από τις δυνατότητες της ενώ ένας ασυνήθης πολιτικός σχεδιασμός και μία ανίσχυρη πολιτική βούληση μπορεί να γίνουν αιτία ώστε η εξίσωση ισχύος μίας χώρας... να κυμαίνεται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα της κλίμακας της.”
“...η βασικότερη στρατηγική ισχύς μίας χώρας είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Είναι αδύνατο να αλλάξει κανείς τη γεωγραφία και την ιστορία που είναι σταθερά στρατηγικά στοιχεία αλλά το στοιχείο του καλλιεργημένου ανθρώπου είναι σε θέση να δώσει έννοιες, ικανές να ανοίξουν νέους ορίζοντες σε αυτή την γεωγραφία και την ιστορία.” Αχμέτ Νταβούτογλου “Το Στρατηγικό Βάθος”
Στο εν λόγο έργο του τούρκου ΥΠΕΞ για αρκετά μπορεί να διαφωνεί κανείς, αλλά... θα ήταν φανερά κακόπιστος και ανώριμος εάν έκανε μία γενική απόρριψη. Εξάλλου είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, που ως ΥΠΕΞ της χώρας του εφαρμόζει στην εξωτερική πολιτική αυτής το σύνολο σχεδόν των θεωριών και απόψεων που ο ίδιος έχει διατυπώσει ως ακαδημαϊκός και θεωρητικός της γεωστρατηγικής. Το τμήμα που παραθέτω παραπάνω από την σελίδα 75 του βιβλίου του, πιστεύω ότι μας δίνει δύο απαντήσεις σε αντίστοιχες ερωτήσεις, σχετικά με την κατάσταση της χώρας μας. Η πρώτη παράγραφος απαντά στο τι έφταιξε και φτάσαμε εδώ και η δεύτερη στο που πρέπει να βασιστούμε για να βγούμε από την κρίση με τις ελάχιστες επιπτώσεις.
Είναι βέβαιο ότι η κρίση που περνάμε δεν είναι μόνο οικονομική. Η οικονομία μας είναι η κορυφή του παγόβουνου στο οποίο έχει προσαράξει το πλοίο της ελληνικής κοινωνίας. Για την λάθος πορεία του πλοίου μας κατά το ταξίδι του τα τελευταία 35 χρόνια έχουμε ευθύνες όλοι. Πλοιοκτήτες, καπεταναίοι και πλήρωμα. Στα πλοία αυτά κανείς δεν μπορεί να το παίξει ανεύθυνος διότι σε αυτά δεν υπάρχουν επιβάτες. Η συνολική ευθύνη λοιπόν επιμερίζεται αναλογικά στο σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού αυτής της χώρας.
Για να έχουμε τις μικρότερες επιπτώσεις από την κρίση αυτή στο σημαντικό τομέα της εθνικής στρατιωτικής ισχύος φαίνεται ότι δεν υπάρχουν πολλές επιλογές. Μόνο το σύνολο στο ανθρώπινου δυναμικού του ΥΠΕΘΑ μπορεί να πετύχει την μέγιστη απόδοση της εγκατεστημένης αμυντικής υποδομής της χώρας.
Εκ των οικονομικών δεδομένων φαίνεται πως οι ανάγκες για αγορά νέων οπλικών συστημάτων δεν θα καλυφθούν σύντομα. Όποτε όμως και να γίνουν σημασία έχει αυτοί (ανθρώπινο δυναμικό) που θα αποφασίσουν να έχουν τις γνώσεις και την θέληση για να πάρουν τις σωστές αποφάσεις. Κάλλιστη αμυντική επένδυση είναι αυτή που με δεδομένη δαπάνη προσθέτει τη μεγαλύτερη αποτρεπτική ισχύ στην ήδη υπάρχουσα των Ενόπλων Δυνάμεων. Κλαδικές ισορροπίες και εξασφάλιση διεθνών πολιτικών και οικονομιών ερεισμάτων σε βάρος των κάλλιστων εξοπλιστικών επιλογών στέρησαν τη χώρα από σοβαρό ποσοστό αμυντικής ισχύος, αφενός και αφετέρου, βοήθησαν να βρεθούμε στην σημερινή οικονομική κατάσταση. Διότι οι επιλογές με αυτά τα κριτήρια θα λύσουν ίσως το πρόβλημα για μικρό χρονικό διάστημα μόνο. Η χώρα θα βρίσκεται στην ίδια αφετηρία προσπαθώντας να αποσπάσει την εύνοια κάθε νέας κυβέρνηση των ισχυρών της “φίλων”.
Την παρούσα περίοδο το πρόβλημα της στρατιωτικής αμυντικής ισχύος της χώρας δεν νομίζω ότι είναι νέες φρεγάτες ή κορβέτες. Το πρόβλημα, εκτιμώ ότι εστιάζεται στην μέγιστη και κάλλιστη αξιοποίηση του υφιστάμενου αμυντικού εξοπλισμού και την διατήρηση υψηλού ηθικού στο ανθρώπινο δυναμικό του ΥΠΕΘΑ. Αυτές είναι και οι βασικές ευθύνες Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας.
Αν διαθέτουμε όπλα ακριβείας πανάκριβα στην αγορά, και από λάθη μας δεν διαθέτουμε το πολύ μικρότερου κόστους σύστημα εξασφάλισης των δεδομένων για την επίτευξη της μέγιστης επίδοσης στην ακρίβεια, τότε μόνοι μας πετάξαμε τα χρήματα μας.
Έτσι θα συμφωνήσω με τον αξιότιμο πρώην Α/ΓΕΝ κ. Α. Αντωνιάδη ότι καλό είναι να ανατρέξουμε στους κλασσικούς μας όπως τον Σοφοκλή που μας συμβουλεύει ότι “Με τους διπλανούς μας πρέπει να έχουμε ειρήνη” με μία μικρή επισήμανση, όχι δική μου, αλλά του σύγχρονου του Σοφοκλή, επίσης κλασσικού Θουκυδίδη, ο οποίος επισημαίνει ότι για να συμβεί αυτό, δηλαδή η ειρήνη, πρέπει να το θέλει και ο “διπλανός”.
Επίσης μας διδάσκει ότι “το να επικαλούνται οι λιγότερο ισχυροί τις ηθικές αρχές ή τη θεία Νέμεση εναντίων του κυνικού υλισμού των ισχυρών είναι τουλάχιστον αφέλεια και αυταπάτη”.
Έτσι εγώ πιστεύω πως τίποτα δεν έχει τελειώσει και οπωσδήποτε δεν έχουμε πουθενά ηττηθεί. Το ΥΠΕΘΑ έχει ικανή και έξυπνη Πολιτική Ηγεσία με βούληση και σθένος για εφαρμογή και υποστήριξη της κατάλληλης για τις περιστάσεις εθνικής αμυντικής πολιτικής. Διαθέτει επίσης Στρατιωτική Ηγεσία ικανή να εμπνεύσει, να σχεδιάσει και να επιδείξει υψηλή στρατιωτική αποτελεσματικότητα.
Αυτός ο “πόλεμος” κ. Ναύαρχε θα έχει διάρκεια και πολλές μάχες. Εύκολος δεν θα είναι, συμφωνώ. Όχι όμως και “...ας μαζέψουμε τα όποια συντρίμμια μας”.
Ελπίζω πως το ΠΝ έχει άλλη αποστολή να κάνει στο Αιγαίο και να μην έρθει μαζί σας στην περισυλλογή. Πάντως οι αεροπόροι που νομίζω ότι τους ξέρω, έχουν άλλες “εμπλοκές” στον ουρανό του Αιγαίου γι’ αυτό μην τους περιμένετε. Εξάλλου εμείς οι αεροπόροι από τη φύση μας πιστεύουμε στην άποψη του κόμη Φον Ζέπελιν: “Πρώτα ονειρεύεσαι, έπειτα πιστεύεις Εσύ ο ίδιος στο όνειρο Σου και ύστερα αυτό γίνεται πραγματικότητα”.
*Ευάγγελος Γεωργούσης
Αντιπτέραρχος (Ι) ε.α.
από το Ηπειρος Ελλάς
ΣΧΟΛΙΟ (Απάντηση στον Αντωνιάδη από έναν απλό Ελληνα πολίτη-οπλίτη)
Θα σας παραθέσω το σχόλιο που δημοσίευσα στο φιλικό μου ιστολόγιο Geopolitics & Daily News....
Αλλη μια γελοία και προδοτική τοποθέτηση του εν λόγω κυρίου ο οποίος ατυχώς διετέλεσε αρχηγός του Π.Ν.!!!!!
Φυσικά δεν θα περίμενα κάτι διαφορετικό από τον άνθρωπο που αποκάλεσε την Παναγία “καλλίγραμμη νεαρή μητέρα” της οποίας οι εικόνες “εξέπεμπαν μια θηλυκή ομορφιά που με έθελγε” τα Ιερά Ευαγγέλια κείμενα “απίστευτης απλοικότητας και αφέλειας” και αυτα που πιστεύει ο λαός μας για τον Αγιο Νικόλαο (προστάτη του Ναυτικού μας) “σαχλαμάρες”…
Τώρα θα μου πεις ότι θα πρέπει να δουμε τα λεγόμενα του πέρα από τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις και με την ιδιότητα του ως πρώην ανώτατου στρατιωτικού.
Κι αυτο είναι σωστό. Αλλα ο άνθρωπος αυτός δεν έπαψε ποτέ με τα λεγόμενά του να προσβάλει την ιστορία και το φρόνημα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού…
Εχω κάνει σχετική αναρτηση:
http://koukfamily.blogspot.com/2008/10/blog-post_7955.html
Ας ασχοληθούμε λοιπόν μονο με τα λεγόμενα του πάνω στο συγκεκριμένο θέμα (αν και ακομα και σε αυτο, δηλαδή ενα άσχετο με θρησκευτικές θέσεις, αφήνει τα εχθρικά του υπονοούμενα αναφέροντας τον Ελληνοχριστιανισμό ως μόρφωμα!!!!)
Λοιπόν τι μας λέει ο Αντωνιάδης; Οτι χάσαμε τον πόλεμο με την Τουρκία διότι οι σημερινοί πόλεμοι είναι οικονομικοί και εφόσον σχεδόν πτωχεύσαμε άρα έχουμε κιόλας ηττηθεί….
Ομως κ. Αντωνιάδη δεν θυμάμαι πότε εκλήθη ο ελληνικός λαός εις τα όπλα…. Εκτός να θεωρείται ότι τον πόλεμο τον διεξάγουν οι πολιτικοί και οι πλούσιοι προδότες…. με τα χρηματιστήρια…
Γιατι αν αυτο θεωρείτε τότε λυπάμαι αλλά το ανύπαρκτο οικονομικά βιετνάμ θα έπρεπε σήμερα να εχει σβήσει από τον χάρτη…..
Επίσης εντύπωση μου προκαλεί και η δήλωση πολλών ανώτατων αξιωματικών του ΝΑΤΟ ότι η δύση πλέον πρέπει να το παραδεχθεί ότι έχασε στο Αφγανιστάν!!!!!! Ενταξει ξέρω ότι το χρηματιστήριο του Αφγανισταν είναι ένα από τα ισχυρότερα στον κόσμο αλλά λέμε τωρα….
Και φυσικά επιχειρώντας να ανεβάσει με περηφάνια και σθένος το φρόνημα των Ελλήνων πολιτών και στρατιωτικών που θα διαβάσουν το κειμενό του αναφέρει πως επίκειται να ηττηθούμε και στον Ελληνοαλβανικό, ελληνοβουλγαρικο και ελληνοσκοπιανό πόλεμο!!!!!
Μπράβο Αντωνιάδη. Πραγματικά “ηθικό ακμαιότατον”. Καημένε απορώ γιατί αναφέρεις και φέρνεις ως παράδειγμα τους ενδόξους αρχαίους προγόνους μας. Οι οποίοι είχαν παραπάνω από ακμαίο ηθικό…είχαν αίσθημα υπεροχής κατά παντώς αντιπάλου…..
Αλλά ξέχασα η οικονομία τους ήταν πολύ καλύτερη και ισχυρότερη από του Μεγάλου Βασιλιά της Περσικής Αυτοκρατορίας!!!!
Ηταν μάλιστα τέτοια η διαφορά πλουτου των δύο αντιπάλων που όταν τελείωσε η Μάχη των Πλαταιών ο Αρχιστράτηγος των Ελλήνων Σπαρτιάτης Παυσανίας όταν κατέλαβε το περσικό στρατόπεδο, κάλεσε τους Σπαρτιάτες να του φτιάξουν ένα γεύμα όπως ακριβώς το έτρωγαν στην Σπάρτη…. Ετσι του ετοίμασαν ένα πιάτο με μέλαν ζωμό και του έβαλαν δίπλα ένα ξεροκόμματο και μια κούπα κρασί.
Κατόπιν κάλεσε τους Πέρσες μαγείρους που είχε αιχμαλωτίσει στο στρατόπεδο να του κάνουν ένα γεύμα όπως αυτά που έτρωγε ο Μεγάλος Βασιλιάς… Εκείνοι γέμισαν ένα τεράστιο τραπέζι με κάθε λογής φαγητα και λιχουδιές, κρέατα, γλυκά, φρούτα και κρασια από δεκάδες μέρη κλπ μέσα σε χρυσά σκέυη….
Οταν όλοι οι Ελληνες θαύμασαν τον πλούτο γυρισε και τους είπε: “Καταλαβαίνετε τώρα πόσο ανόητοι είναι οι βάρβαροι; Κοιταχτε τι είχαν” είπε δείχνοντας το πλούσιο γεύμα “και τι ήρθαν να μας πάρουν” δείχνωντας το λιτό σπαρτιατικο τραπεζάκι….
Φυσικά ο Παυσανίας δεν γνωριζε ακόμα τις απόψεις του Αντωνιάδη και δεν ξέρω αν του τις ανέπτυσσε αν θα προλάβαινε να τελειώσει τις φράσεις του…
Αντωνιάδη θα περίμενα τουλάχιστον να ακούσω από σενα μια σωστη άποψη δηλαδή ότι το Πολεμικό μας Ναυτικό πρέπει να προμηθευτεί το καλύτερο οπλικό σύστημα. Κι όχι το φτηνότερο που όπως λέει κι ο λαός μας “το φθηνο το κρέας το τρώνε οι σκύλοι”…
Η απειλη από τον Τούρκο είναι καθαρή και στρατιωτική και με λύπη τονίζω ότι σε ενδεχόμενη μικρή ή μεγάλη σύρραξη τα παιδιά μας που υπηρετούν ή θά υπηρετούν τότε κι όχι έσυ θα σκοτώνονται πάνω στα φθηνιάρικά και άχρηστα πολεμικά πλοία που έσυ προτείνεις με προδοτική και ραγιαδίστικη διάθεση….
Κι όταν ο Σοφοκλης κύριε μιλούσε για ειρήνη με τον διπλάνό μας εννούσε τον διπλανό συνέλληνα…. κι όχι τον εχθρό της πατρίδας!!!
Κι ολα αυτα φυσικα δεν τα λέω γιατί θεωρώ ότι η οικονομία μας δεν πρέπει να είναι πανίσχυρη…. Απλά ας είχαμε πατριώτες πολιτικούς και παλικάρια στρατιωτικούς και εναν ευτυχισμένο και ενωμένο λαό και ας είμασταν μια φτωχή χώρα…Τίποτα δεν θα φοβόμασταν….
Και για να πω την αλήθεια με τις 3 προηγουμενες προϋποθέσεις μάλλον θα είμασταν και μια πάμπλουτη χωρα….
Κρίμα Αντωνιάδη.
"Ο πόλεμος τελείωσε;" Τι λέει ρε το άτομο. ΘΑ μας τρελλάνει; Πως δεν τον πήρανε χαμπάρι οι ομοιδεάτες του παγανιστές που το παίζουν και πολύ ..Ελληνες;
ΑπάντησηΔιαγραφή