Ο λόγος για τα ιδρύματα «ΔΙΑΚΟΝΙΑ», «ΚΕ.Σ.Ο.» («Κέντρο Στήριξης Οικογένειας») και «Ι.Π.Ε.» («Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως»).
Το ίδρυμα «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» δραστηριοποιείται στην πρωτογενή πρόληψη και πραγματοποιεί σεμινάρια και ομιλίες σε γονείς, εκπαιδευτικούς, κληρικούς και κατηχητές. Πολλές από τις ομιλίες από τους ψυχολόγους του ιδρύματος «ΔΙΑΚΟΝΙΑ» έχουν θέμα την «αξία της αυτοεκτίμησης» και την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του παιδιού. Στην ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής, στα κείμενα που έχει αναρτήσει η «ΔΙΑΚΟΝΙΑ», διαβάζουμε συμβουλές των ψυχολόγων προς τους νέους και τους κατηχητές : «Αγαπώ τον εαυτό μου…Ανακαλύπτω τις δυνάμεις που κρύβω μέσα μου, εκτιμώ τα επιτεύγματά μου, νιώθω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου. Αγαπώ τον εαυτό μου, είναι μοναδικός!!!».[1] Η Ιερά Αρχιεπισκοπή φιλοξενεί, επίσης, κείμενο ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή[2], ο οποίος διεξάγει «ομάδες αυτογνωσίας» και «βιωματικά εργαστήρια προσωπικής ανάπτυξης», ενώ μέσα από διάφορες ιστοσελίδες και έντυπα συμβουλεύει ότι για το στρες «μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά ο διαλογισμός και η ψυχοθεραπεία»[3].
Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του εν λόγω ψυχοθεραπευτή τα κάτωθι τα οποία, τουλάχιστον στους ειδικούς μελετητές, αποκαλύπτουν ξεκάθαρα βουδιστικό υπόβαθρο: «Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα σε σένα και τον Θεό. Όπως ακριβώς και σε μια λίμνη, μετά από την ανατάραξη του λασπώδους βυθού της, τα νερά γίνονται πάλι διάφανα. Δεν υπάρχει τίποτα που χρειάζεται να κάνεις. Μόνο να είσαι. Για να θρέψεις την ψυχή σου πρέπει να αφεθείς, να εμπιστευτείς την ύπαρξή σου. Όταν όμως αναφέρομαι στην τροφή της ψυχής, οι άνθρωποι ρωτούν “πώς γίνεται αυτό; Με διαλογισμό; Με τον χορό, με την προσφορά στους άλλους ανθρώπους;“ Η απάντηση είναι ναι, αν όλα αυτά τρέφουν το πνεύμα σας»[4].
Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε στην ιστοσελίδα της Αρχιεπισκοπής την προτεινόμενη βιβλιογραφία που έχει αναρτήσει το ίδρυμα «ΔΙΑΚΟΝΙΑ». Αρκετά από τα βιβλία, τα οποία -να σημειωθεί ότι- προτείνονται σε χριστιανούς, έχουν έναν κοσμικό, «ψυχοθεραπευτικό» προσανατολισμό ή ασχολούνται με την οικογενειακή «ψυχοθεραπεία». Μεταξύ άλλων, μέσα από τις σελίδες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, προτείνεται και βιβλίο των γνωστών εκδόσεων «Δυναμική της Επιτυχίας»[5], οι οποίες εκδίδουν βιβλία εσωτερισμού. Η συγγραφέας του εν λόγω -αντίθετου προς το χριστιανισμό- βιβλίου[6] προέρχεται από το χώρο του Υπερβατικού Διαλογισμού, υπήρξε μαθήτρια του γκουρού Μαχαρίσι, διδάσκει τη «θετική σκέψη» και το διαλογισμό και είναι εκδότρια βιβλίων γνωστών γκουρού και «αγγελοθεραπευτών». Επιτρέπονται όλα αυτά; Οι αρμόδιοι πού βρίσκονται; Επιτρέπεται να ακούμε στο σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος καλεσμένη ψυχολόγο να μας λέει ότι «για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης υπάρχουν και οι εναλλακτικές θεραπείες, οι ενεργειακές θεραπείες, υπάρχουν και οι διαλογισμοί.»[7]; Και η παρουσιάστρια να συμφωνεί και να δηλώνει ότι, για να αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη λόγω οικονομικής κρίσης, θα πρέπει να προσφεύγουμε στους ειδικούς ψυχικής υγείας;
Επιτρέπεται, στο ίδρυμα «ΚΕ.Σ.Ο.» της Αρχιεπισκοπής και παρά τις διαμαρτυρίες επί σειρά ετών, να παραμένει στα σεμινάρια[8] η κυρία Ιωάννα Μαρή, πρόεδρος της «Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής», η οποία, ως γνωστόν, έχει χαρακτηριστεί από Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη «ασυμβίβαστη με την ορθόδοξη πίστη»; Να υπενθυμίσουμε ότι το 2008 η κ. Ιωάννα Μαρή διαφήμιζε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» το μέντιουμ Edgar Cayce και το πνευματιστικό κέντρο «Edgar Cayce», του οποίου τις διδασκαλίες και επικαλείτο. Επίσης, συνιστούσε στους γονείς «να διαλογίζονται» κατά τη διάρκεια της κυοφορίας, για «να δημιουργούν ένα διανοητικό περιβάλλον, στο οποίο να μπορούν να προσελκυσθούν ανώτερες ψυχές»[9]!
Το «Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως» της Αρχιεπισκοπής («Ι.Π.Ε.») ξεκινά από τον Οκτώβριο επιμορφωτικά σεμινάρια για κληρικούς και λαϊκά στελέχη, ένα μεγάλο μέρος των οποίων φαίνονται ενδιαφέροντα και σημαντικά. Ο Αρχιεπίσκοπός μας δείχνει ευαισθησία στην «ποιμαντική των ποιμένων», η οποία αποτελεί και το κύριο έργο του «Ι.Π.Ε.».
Προβληματισμό ωστόσο δημιουργούν κάποια από τα σεμινάρια του «Ι.Π.Ε.» που έχουν χαρακτήρα «ψυχοθεραπευτικό», με την έννοια ότι προσιδιάζουν σε χώρους εξω-εκκλησιαστικούς, όπου απουσιάζει η θεραπευτική της Εκκλησίας και κυριαρχούν οι ανθρώπινες, πεπερασμένες προσπάθειες και ερμηνείες. Πέραν τούτου, στους ομιλητές των σεμιναρίων που απευθύνονται στους κληρικούς έχει εισχωρήσει και ψυχολόγος, η οποία αρθρογραφεί στο αποκρυφιστικό περιοδικό “REIKI TIME”, καταθέτοντας σαφώς εξωχριστιανικές θέσεις. Άλλη ψυχολόγος στο πρόγραμμα ποιμαντικής επιμορφώσεως είναι ψυχοθεραπεύτρια της Νεοποχίτικης ψυχοθεραπείας Γκεστάλτ[10] και ιδρύτρια Κέντρου Γκεστάλτ και, από όσο γνωρίζουμε, ανήκε παλαιότερα σε χώρο που συνδύαζε την αντλεριανή ψυχολογία με πρακτικές ανατολικο-θρησκευτικού τύπου.
Στις 19 Σεπτεμβρίου 2010 στο αφιέρωμα που είχε η τηλεοπτική εκπομπή «Αρχονταρίκι» σε Σύλλογο καρκινοπαθών, εμφανίστηκαν εκπρόσωποι του Συλλόγου, οι οποίοι διαφήμισαν εκτενώς Κέντρο Ψυχοθεραπείας Γκεστάλτ, όπου εκπαιδεύονται οι εθελοντές του Συλλόγου καρκινοπαθών. Ο Σεβασμιώτατος Δημητριάδος δήλωσε ότι το Κέντρο Ψυχοθεραπείας Γκεστάλτ θα πρέπει να αναλάβει συστηματικά την επιμόρφωση των εθελοντών.
Έχουν γνώση οι φύλακες; Αναμένουμε απαντήσεις και διορθωτικές κινήσεις. «Οι καιροί ου μενετοί».
Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΟΨΕΩΣ
Παραπομπές
ΣΧΟΛΙΟ
Ελπίζουμε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ο Αρχιεπίσκοπος ώστε να αποκατασταθεί ο Ορθόδοξος λόγος και η έξωθεν καλή μαρτυρία των ιδρυμάτων.
Αυτό όμως πρέπει να το διαβάσουν και οι υπεύθυνοι της εκκλησίας, καθώς και να ενημερωθούν ότι έχει δημοσιευτεί και ότι ο κόσμος το διάβασε (έχει ενημερωθεί επί των παρατράγουδων της εκκλησίας). Το να ενημερωνόμαστε μεταξύ μας είναι άκρως απαραίτητο, όμως δεν αρκεί. Πρέπει να δημιουργηθεί μεγαλύτερος ντόρος. Στείλτε το παντού, καλέστε και για συνέντευξη κάποιο κληρικό, και ανεβάστε το βίντεο της συνέντευξης στο youtube! Αν αρθηθούν τη συνέντευξη, δημοσιοποιείστε την άρνησή τους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ δημοσιοποίηση αδερφέ μου μας αφορά όλους. Και τον ντόρο πρέπει να τον κάνουμε όλοι μαζί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπο πλεύρας μας ότι μπορούσαμε το καναμε.....
Ας επλίσουμε πως θα εχουμε κάποια υγιή αντίδραση από την Ιεραρχία.