Σελίδες

28 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ''ΑΝΕΒΑΖΕΙ'' ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ.

Η Βρετανική Βιβλιοθήκη στο Λονδίνο ανέβασε στο Ίντερνετ πάνω από το ένα τέταρτο των ελληνικών χειρογράφων που διαθέτει, τα οποία αντιστοιχούν σε περισσότερους από 280 τόμους, στο πιο πρόσφατο βήμα που γίνεται για την ψηφιοποίηση σημαντικών αρχαίων εγγράφων.

Τα χειρόγραφα, τα οποία.....
.. διατίθενται δωρεάν στην ιστοσελίδα www.bl.uk/manuscripts ανήκουν σε μία, σύμφωνα με τη βιβλιοθήκη, από τις πιο σημαντικές συλλογές που υπάρχουν εκτός Ελλάδος για τη μελέτη των περισσότερων από 2.000 ετών του ελληνικού πολιτισμού.
Η βιβλιοθήκη έχει ένα σύνολο άνω των 1.000 ελληνικών χειρογράφων, άνω των 3.000 ελληνικών παπύρων και μια πλούσια συλλογή της πρώιμης ελληνικής τυπογραφίας.
Τα χειρόγραφα αυτά περιέχουν πληροφορίες για λόγιους που εργάστηκαν πάνω στη λογοτεχνία, την ιστορία, την επιστήμη, τη θρησκεία, τη φιλοσοφία και την τέχνη της Ανατολικής Μεσογείου κατά την Κλασική και τη Βυζαντινή Περίοδο.

"Αυτό είναι ακριβώς ό,τι προσδοκούμε όλοι από τη νέα τεχνολογία, αλλά τόσο σπάνια παίρνουμε", δήλωσε η Μέρι Μπερντ, καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

"Ανοίγει μια πολύτιμη πηγή πληροφοριών σε όλους - από τους ειδικούς έως αυτούς που έχουν μια περιέργεια - οπουδήποτε στον κόσμο, δωρεάν", προσέθεσε.
Πρόκειται για την πιο πρόσφατη πρωτοβουλία της βιβλιοθήκης για να αποκτήσει πρόσβαση το ευρύτερο κοινό σε αρχαία και σπάνια έγγραφα.


πηγή Κατοχικά Νέα
από το Αντι-νέα τάξη πραγμάτων

(ευχαριστώ τον φίλο Ποσειδώνα)

1 σχόλιο:

  1. Ιδού πεδίο δόξας λαμπρό και,ταυτοχρόνως,πηγή και ιδέα έμπνευσης και προβληματισμού για τους ξένους αλλά ψιλά γράμματα για το Ψευδορωμαίικό μας,για τη μίζερη Ψωροκώσταινά μας όπου το κομματικό κράτος ή,μάλλον,το κόμμα-κράτος με όλα τα παρεπόμενά του αντιτίθενται στον ελληνικό πολιτισμό,τον εχθρεύονται και τον φοβούνται καθώς εξυπηρετούν αλλογενή συμφέροντα και άλλες δυνάμεις.....


    Τα μαθήματα των Άγγλων καιρός να γίνουν 'δικά μας κτήματα πια και τα παθήματά μας ευτυχές να μην επαναληφθούν στον αιώνα ποτέ,πουθενά και σε κανέναν άλλο.

    Μια τέτοια σκέψη αξιοποίησης από όλες τις απόψεις και τις πλευρές των Αρχαιοτήτων μ α ς από τον Οικουμενικό Απανταχού Ελληνισμό ζήτημα θεμελιώδες Πανεθνικής αξιοπρέπειας και τιμής,εκκρεμές και ανικανοποίητο,απαιτητό και ζητητέο από τη σύγχρονη Ελληνική Δημοκρατία μ α ς,πελώριο και τιτάνιο ως προς την υλοποίησή του.Α π ο λ ύ τ ω ς αναγκαίο,ό μ ω ς,για την ιστορική κατάδειξη και προβολή,διεθνώς,της προσφοράς του ελληνικού πνεύματος και στοιχείου καθώς και των ιστορικών αδικαίωτων έως κ α ι της σήμερον και ανολοκλήρωτων αγώνων του κατέναντι του φθόνου και της επιβουλής των διαχρονικά αναλλοίωτων και απαράλλακτων φιλέχθρως διακειμένων του!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.