Σελίδες

2 Ιουνίου 2010

Θρίλερ με 'Eλληνα ορειβάτη!!

Σε ένα θαύμα εναποτίθενται πλέον οι ελπίδες να βρεθεί ζωντανός ο 44χρονος ορειβάτης Χάρης Κυριακάκης ο οποίος αγνοείται από την περασμένη Παρασκευή σε υψόμετρο πάνω από 8.000 μέτρα στο όρος Μακάλου των Ιμαλαΐων.

Η μητέρα του έχει ζητήσει από την υποδιεύθυνση ασφαλείας Ρόδου την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, ώστε να εντοπιστεί το στίγμα του.

Ο αδελφός του βρίσκεται ήδη στο Νεπάλ προσπαθώντας να οργανώσει αποστολή διάσωσης αφού τα μέλη της ομάδας στην οποία συμμετείχε ο Ελληνας ορειβάτης εγκατέλειψαν τις προσπάθειες. Ολοι αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι οι πιθανότητες να έχει ευτυχή κατάληξη η ιστορία είναι πλέον μόνο θεωρητικές.

Ο Χάρης Κυριακάκης είχε αποκοπεί από την υπόλοιπη ομάδα τρεις μέρες νωρίτερα και αφού είχε ήδη ανέβει στην κορυφή του βουνού σε υψόμετρο 8.463 μέτρων. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, κατά τη διάρκεια της κατάβασης η ομάδα χωρίστηκε αφού ο αρχηγός της έμεινε λίγο πίσω για να βοηθήσει έναν ορειβάτη που είχε κολλήσει.

Οταν κάποια από τα μέλη έφτασαν στην προωθημένη κατασκήνωση, διαπίστωσαν ότι κάποιοι άλλοι είχαν ξεκινήσει ήδη την κάθοδο για την κατασκήνωση που βρισκόταν σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Κανένας, ωστόσο, δεν είχε νέα του Χάρη Κυριακάκη και του sherpa του, του ντόπιου οδηγού που συνοδεύει πάντα τους ορειβάτες που ανεβαίνουν στα Ιμαλάια.

Ο Ολλανδός αρχηγός της αποστολής Αρνολντ Κλόστερ διηγείται στο ηλεκτρονικό ημερολόγιό του: "Ελαβα από τον Χάρη ένα σήμα στον ασύρματο. Μου είπε ότι είχε χαθεί. Ο οδηγός του τον έψαχνε για ώρες αλλά αναγκάστηκε να πάει στην προωθημένη κατασκήνωση για να μην κινδυνεύσει και ο ίδιος. Μιλήσαμε με τον Χάρη και την επόμενη μέρα. Ηταν εξαντλημένος και από ό,τι καταλάβαμε προσπαθούσε να κατέβει αλλά ο καιρός και η ορατότητα είναι χάλια. Οι οδηγοί μας κάνουν ό,τι μπορούν για να τον εντοπίσουν".

Την επόμενη ημέρα το σκηνικό επαναλήφθηκε: "Το πρωί οι οδηγοί βγήκαν να ψάξουν για τέταρτη συνεχόμενη μέρα και ακόμα δεν έχουν βρει κάτι. Τις προηγούμενες μέρες η ορατότητα ήταν κακή, σήμερα είναι λίγο καλύτερα. Οπότε ελπίζουμε. Ο Χάρης μας είπε στον ασύρματο ότι ήταν κοντά στην προωθημένη κατασκήνωση, αλλά αν έχει βρει καταφύγιο σε κάποια σπηλιά ή κοιλότητα θα δυσκολευτούμε να τον δούμε. Του δώσαμε κουράγιο και του είπαμε να κατέβει μήπως εντοπίσουμε τον ίδιο ή τα ίχνη του".

Ο Αρνολντ Κλόστερ έδωσε τελικά εντολή να σταματήσουν οι προσπάθειες για τον εντοπισμό του 44χρονου γιατρού, καθώς, όπως λέει, φοβάται για την υγεία των υπόλοιπων μελών της ομάδας που έχουν αρχίσει να εμφανίζουν ακόμα και συμπτώματα πνευμονικού οιδήματος.

Δύσκολες οι συνθήκες
"Λυπάμαι που πρέπει να σας ενημερώσω ότι αποφάσισα να σταματήσω τις περαιτέρω προσπάθειες για τον εντοπισμό του Χάρη Κυριακίδη. Ο οδηγός μας πήγε ξανά κοντά στο μέρος που χάσαμε κάθε επαφή με τον ορειβάτη, αλλά δυστυχώς οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες που καθιστούν αδύνατο τον εντοπισμό οποιουδήποτε ίχνους.

Ο Χάρης είναι ήδη εκεί πάνω από πέντε μέρες, χωρίς τρόφιμα, οξυγόνο, καύσιμα, καταφύγιο, και πιστεύω ότι οι πιθανότητες να τον εντοπίσουμε ζωντανό είναι μηδαμινές. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, μια και καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι να χάνεις κάποιον δικό σου χωρίς ίχνη και πρέπει να δυσκολεύονται να κατανοήσουν τι έχει συμβεί.

Δυστυχώς, τα μέρη εδώ πάνω δεν είναι ιδανικά για να ζήσουν άνθρωποι".

Ποιες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης πάνω από τα 7.000 μέτρα

Ο πολύπειρος ορειβάτης Νίκος Μαγγίτσης, ο οποίος έχει ανέβει στις υψηλότερες κορυφές όλων των ηπείρων, επισημαίνει ότι σε υψόμετρο άνω των 7.000 μέτρων οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνονται πολύ όσο περνούν οι μέρες. "Αν ο ορειβάτης έχει μαζί του εξοπλισμό διανυκτέρευσης, δηλαδή υπνόσακο, γκαζάκι για να λιώνει το χιόνι και τροφή, υπάρχουν κάποιες μικρές πιθανότητες να επιβιώσει.

Επιπλέον, η καταπόνηση για τον οργανισμό είναι ήδη τεράστια λόγω του γεγονότος ότι πάνω από τα 6.500 μέτρα ο άνθρωπος νοσεί και ακόμα πιο ψηλά χρειάζεται οπωσδήποτε οξυγόνο. Συν τοις άλλοις, ο ορειβάτης έχει καταβάλει ήδη υπερπροσπάθεια για να φτάσει στην κορυφή και το κατέβασμα γίνεται πιο δύσκολο".

«Κρύβει παγίδες»
Το όρος Μακάλου δεν είναι από τα πιο δύσκολα των Ιμαλαΐων αλλά κρύβει κάποιες παγίδες τις οποίες πρέπει να προσέχουν οι ορειβάτες. "Από τεχνικής απόψεως δεν θεωρείται πολύ δύσκολο, αλλά στη διαδρομή που ακολουθούν οι ορειβάτες έχει κάποια εκτεθειμένα περάσματα τα οποία δεν παρέχουν κάλυψη στην περίπτωση που παρουσιαστούν δυσκολίες", εξηγεί ο κ. Μαγγίτσης.

πηγή έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.