Σελίδες

17 Ιουνίου 2010

Ασφυξία από τη ζέστη και τη σκόνη.

Ενα αποπνικτικό κοκτέιλ ζέστης και σκόνης από τη Σαχάρα αντιμετώπισαν χθες οι Αθηναίοι που βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης. Η θερμοκρασία που πλησίασε τους 40 βαθμούς Κελσίου και σε συνδυασμό με την αφρικανική σκόνη που σκέπασε για ακόμα μία φορά τον ουρανό της Αθήνας προκάλεσε συνθήκες ασφυξίας στους πολίτες.


Χθες, ωστόσο, οι τιμές του όζοντος δεν ανέβηκαν στα επίπεδα της Τρίτης, καθώς η σκόνη δεν επέτρεψε στην ηλιακή ακτινοβολία να δημιουργήσει τις συνθήκες για μεγάλη αύξησή του.

Η χθεσινή μέρα ήταν η χειρότερη του πρώτου καύσωνα του καλοκαιριού με θερμοκρασίες που πλησίασαν ή έφτασαν τους 40 βαθμούς σε αρκετές περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, σαραντάρια είχαμε στη Σπάρτη, τη Νεμέα, την Πυργέλα Αργους, και τη Μακρακώμη, ενώ ο υδράργυρος έδειξε 39 βαθμούς στην Αθήνα, την Ιεράπετρα, τη Λαμία και τη Λάρισα.

Αυτό το πρώτο κύμα καύσωνα, πάντως, φαίνεται ότι τελειώνει σήμερα, αφού η θερμοκρασία αρχίζει σιγά σιγά να πέφτει, ενώ οι μετεωρολόγοι προβλέπουν μεγαλύτερη πτώση του υδράργυρου από αύριο. Σήμερα αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα ηπειρωτικά η οποία θα οφείλεται στην ενίσχυση των βορείων ανέμων.

Και σήμερα, ωστόσο, θα έχουμε θερμοκρασίες κοντά στους 40 βαθμούς στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Ανατολική Πελοπόννησο, την Εύβοια και την Κρήτη.

Αύριο η θερμοκρασία θα πέσει περίπου 3-4 βαθμούς Κελσίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ αναμένονται βροχοπτώσεις στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία.

Το Σάββατο οι βροχές θα περιοριστούν στα ορεινά των περιοχών αυτών, ενώ για την Κυριακή προβλέπονται βροχές στα δυτικά, τα κεντρικά, τα βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση.

ΔΕΗ
Σε... διακριτική ετοιμότητα για την αυξημένη ζήτηση

Τα 9.750 MW (μεγαβάτ) αναμένεται να φτάσει η αιχμή της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, στις 2 το μεσημέρι. Ο καύσωνας, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει έως και τους 40 βαθμούς Κελσίου, οδηγεί σε γενικευμένη χρήση των κλιματιστικών μηχανημάτων στην αναζήτηση της πολυπόθητης δροσιάς.

Η ΔΕΗ βρίσκεται, όπως πληροφορούμαστε, σε... διακριτική ετοιμότητα, αν και οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν πως το σύστημα ηλεκτροδότησης είναι σε θέση να ανταποκριθεί, καθώς η καθαρά διαθέσιμη ισχύς του φτάνει τα 10.720 MW.

Ολοι, βέβαια, απεύχονται να παρουσιαστεί αυτές τις κρίσιμες -λόγω καύσωνα- ημέρες αστοχία σε κάποιο υλικό ή ανθρώπινο σφάλμα, που θα κλόνιζε το σύστημα και θα οδηγούσε σε ένα μπλακ - άουτ. Χθες η αιχμή κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις 2 μ.μ. ήταν 9.550 MW.

πηγή Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.