Ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου προβάλλει συστηματικά, σε όλα τα διεθνή βήματα, την εικόνα μιας Τουρκίας, η οποία επιθυμεί διακαώς ειρήνη με τα γειτονικά της κράτη και αναπτύσσει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή. Εντάσσει τις πρωτοβουλίες της κάτω από την παραπλανητική ομπρέλα μιας νέας εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, υπό τον εύηχο τίτλο «Μηδενικά Προβλήματα».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, που ενεργεί κατ' εντολήν των ισχυρών της γης, απένειμε τα εύσημα στον ειρηνοποιό Νταβούτογλου και την Τουρκία, που εξαπέλυσε διπλωματική επίθεση ειρήνης προς τους γείτονές της, όπως Συρία, Αρμενία, Ιράκ, Ελλάδα.
Ποια είναι η ουσία και ο στόχος αυτής της πολιτικής, που δεν προβάλλεται, αλλά υποκρύπτεται επιμελώς;
Η απάντηση είναι απλή και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Η Τουρκία προωθεί την ειρηνική συνύπαρξη, υπό την προϋπόθεση της υποταγής των γειτόνων της στον επικυρίαρχo ρόλο της, ως του επίδοξου ηγεμόνα της περιοχής. Η προϋπόθεση αυτή δεν διακηρύσσεται από την Τουρκία, αλλά αποκαλύπτεται από τις δράσεις της στους τομείς της οικονομίας, της διπλωματικής στρατηγικής και της προβολής της στρατιωτικής ισχύος.
Η προώθηση της νέας στρατηγικής της Τουρκίας υποβοηθείται από την ανατροπή προς όφελός της, της ισορροπίας γεωπολιτικού δυναμικού με τις γειτονικές της χώρες, και την ενίσχυση του γεωπολιτικού βάρους της για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα μηδενικών προβλημάτων και τουρκικής ειρήνης θα αποτελούσε η Κύπρος, αν υιοθετείτο το Σχέδιο Ανάν. Ο Ελληνισμός της Κύπρου θα ζούσε υπό το καθεστώς μιας κατ' επίφασιν ειρήνης, υπό το κράτος φοβικού συνδρόμου, υποταγής και καθεστώτος φινλανδοποίησης (συνεχείς υποχωρήσεις σε όλους τους τομείς και σε κάθε αδιέξοδο που θα εδημιουργείτο, λόγω του φόβου του ισχυρού), αφού η Τουρκία θα είχε το στρατηγικό έλεγχο του νησιού. Συγκεκριμένα:
• Η Τουρκία θα διατηρούσε επεμβατικά δικαιώματα και στρατεύματα στο νησί (διατήρηση των συνθηκών Εγγυήσεως και Συμμαχίας 1960).
• Η Κύπρος θα ήταν αφοπλισμένη και δεν θα είχε καμία δυνατότητα άσκησης αμυντικής πολιτικής, που ήταν αρμοδιότητα του Κεντρικού Κράτους. Δεν θα είχε ένοπλες δυνάμεις ούτε όργανα για τον πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο των ξένων στρατιωτικών αποσπασμάτων, που θα ελάμβαναν απ' ευθείας εντολές από τις χώρες τους και θα διατηρούσαν 12 στρατόπεδα και 6 πεδία ασκήσεων απροσδιορίστου εκτάσεως.
• Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στη Θάλασσα και τον αέρα θα υφίσταντο περιορισμούς, προς όφελος της Τουρκίας, που αποκτούσε και το δικαίωμα να έχει αεροναυτικές δυνάμεις στο νησί χωρίς την έγκριση του κυπριακού κράτους (ενσωμάτωση στο σχέδιο 3 συμφωνιών της Τουρκίας με το Ψευδοκράτος για την έρευνα - διάσωση και ασφάλεια ακτών).
• Η Κύπρος υποχρεούτο να υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, να μη διαθέτει το έδαφός της για διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις χωρίς την έγκριση της Τουρκίας και της Ελλάδος, και να συμμετέχει στην ΚΕΠΠΑ μόνο στο βαθμό που δεν θα επηρεάζοντο διατάξεις των συνθηκών εγγυήσεως και Συμμαχίας.
• Θα υπήρχε συνεχής ροή Τούρκων εποίκων.
Η πιο πάνω εικόνα της Κύπρου, αν είχε υιοθετηθεί το σχέδιο Ανάν, εντάσσεται στη λογική και τους οραματισμούς του Νταβούτογλου, για μηδενικά προβλήματα και τουρκική ειρήνη στον περίγυρο της Τουρκίας. Ο Νταβούτογλου θεωρεί την Κύπρο ζωτικό χώρο για τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας και αναλύει σε βάθος το θέμα αυτό στο βιβλίο του «Το Στρατηγικό Βάθος», που παρουσιάστηκε πρόσφατα και κυκλοφόρησε σε ελληνική μετάφραση στην Κύπρο.
Η μελέτη τού εν λόγω βιβλίου, από τους αρμόδιους οι οποίοι χειρίζονται το θέμα της ασφάλειας στις συνομιλίες του Κυπριακού, δυνατόν να συμβάλει στην αναθεώρηση της θέσης της δικής μας πλευράς, για αποστρατιωτικοποίηση του κυπριακού κράτους, που αφήνει την Κύπρο απροστάτευτη στους κόλπους της Τουρκίας, χωρίς δυνατότητα αυτονομίας, όπως συνέβαινε και στο σχέδιο Ανάν. Συμβάλλει ακόμα στην κατανόηση της αναγκαιότητας του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.
Ο Νταβούτογλου, ακαδημαϊκός με σπουδές στις οικονομικές και πολιτικές επιστήμες, καθώς και στις διεθνείς σχέσεις, υπήρξε σύμβουλος του Τούρκου Πρωθυπουργού για μακρό χρονικό διάστημα (περιλαμβανομένης της περιόδου του σχεδίου Ανάν) σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, της οποίας ηγείται σήμερα ως ΥΠΕΞ. Η ανάλυση για την Κύπρο και το Αιγαίο, την οποία παρουσιάζει στο βιβλίο του (κεφάλαιο 6), εμπεριέχει τα πλέον πειστικά επιχειρήματα, για να αναθεωρήσει η πλευρά μας τη θέση για αποστρατιωτικοποίηση. Ήδη τα περισσότερα κόμματα το έπραξαν.
Φοίβος Κλόκκαρης
Αντιστράτηγος ε.α.
από το Σύνδεσμος 71
ΣΧΟΛΙΟ
Η ανάλυση του στρατηγού είναι αξιοσημείωτη και μας δείχνει μια πλευρά του Σχεδίου Ανάν με την οποία λίγο έχουν ασχοληθεί οι διάφοροι αναλυτές. Μας δείχνει την στρατιωτική πλευρά του σχεδίου και τα προβλήματα που θα προέκυπταν για την ασφάλεια της Κύπρου αν είχε εφαρμοσθεί.
Φαίνεται καθαρά ο ύπουλος ανθελληνικός ρόλος του Ανάν που υπονόμευε το Κυπριακό κράτος. Μέσα από την ανάλυση του στρατηγού καταλαβαίνουμε γιατί οι Τουρκοκύπριοι με την υποστήριξη της Τουρκίας επιθυμούσαν διακαώς την εφαρμογή του σχεδίου και μάλιστα ψήφισαν ΝΑΙ με συντριπτική πλειοψηφία....
Μπορείτε να δείτε μια παλαιότερη ανάρτηση του ιστολογίου μας πατώντας ΕΔΩ στην οποία θα βρείτε ποιοι Ελληνες (!) υποστήριξαν και ψήφισαν υπέρ του κατάπτυστου ανθελληνικού Σχεδίου Ανάν μαζί με τους Τούρκους και τους Αμερικανούς πιέζοντας αφόρητα τον Κυπριακό Ελληνισμό να πει το ΝΑΙ. Ευτυχώς οι Ελληνες αδερφοί μας της Κύπρου είπαν συντριπτικά ένα δυνατό ΟΧΙ και κράτησαν ψηλά το λάβαρο της ελευθερίας τους.
Φυσικά οι απειλές για καταστροφή της Κύπρου από τα Τουρκικά και Αμερικανικά στόματα αλλά και τα ελληνικά προδοτικά στόματα των εφιαλτών που ξεστομίθηκαν έπεσαν στο κενό και η Κύπρος σήμερα έιναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενω οι λιμοκτονούντες Τουρκοκύπριοι ψάχνουν ακόμα δουλειές και ψωμί στις ελεύθερες νότιες ελληνικές περιοχές.....
Να θυμήσουμε ότι ο σημερινός πρωθυπουργός της Ελλάδος ήταν φανατικός υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν και πίεσε αφόρητα τον αείμνηστο τότε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να πεί ΝΑΙ στην προδοσία.
Ευτυχώς για όλους μας ο Τάσσος Παπαδόπουλος στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δεν ενέδωσε στις ασφυκτικές πιέσεις Αμερικανών, Τούρκων, Ευρωπαίων και προδοτών Ελλήνων....και είπε ένα περήφανο ΟΧΙ που θύμισε το ΟΧΙ του Μεταξά το 1940.
Αξιομνημόνευτη έχει μείνει για πάντα χαραγμένη στην μνήμη μου η φράση του Παπαδόπουλου "Παρέλαβα κράτος δεν θα παραδώσω κοινότητα". Ετσι απέδειξε ότι όσο μικρό κι αν είναι το κράτος που εκπροσωπείς όταν φερθείς σαν Ελληνας μπορείς να σηκώσεις το ανάστημα σου και να βρεις τον ελληνικό λαό μαζί σου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.