Σελίδες

18 Ιουνίου 2010

«Ελεύθερες» οι απολύσεις στις Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις… Τυχαίο; Δεν νομίζω!!!

του Πάνου Γ. Πιπερόπουλου
Λέκτορα Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αποτελούν σήμερα την ραχοκοκαλιά του παραγωγικού ιστού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελληνικής Οικονομίας. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας ο κυρίαρχος τύπος επιχείρησης στη γηραιά ήπειρο είναι οι Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν μέχρι 9 άτομα, κάτι που ισχύει τόσο στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Αγοράς όσο και στην Ελλάδα.

Η ΜμΕ έχει περιορισμένα κεφάλαια και δυνατότητες χρηματοδότησης από πιστωτικούς οργανισμούς. Δεν διαθέτει συνήθως συγκεκριμένη οργανωσιακή δομή και τα χαρακτηριζόμενα ως δημιουργικά τμήματα έρευνας και ανάπτυξης. Στοχεύει σε συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς εφαρμόζοντας το αποκαλούμενο «focus strategy». Χαρακτηρίζεται, όμως, από δημιουργικότητα, καινοτομία, και ικανότητα να ελίσσεται και να αναπροσαρμόζεται στις απαιτήσεις του ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας η πολύ μικρή επιχείρηση (ΠΜΕ) σήμερα «αγωνίζεται για να επιβιώσει», σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες ΜΜΕ οι οποίες δίδουν περισσότερη έμφαση σε επιχειρηματικές πολιτικές όπως, «υψηλότερα κέρδη» και «καλύτερη ποιότητα των προσφερομένων αγαθών και υπηρεσιών». Αναγνωρίζεται ευρέως στους επιχειρηματικούς και επιστημονικούς κύκλους ότι οι ΜμΕ και ακόμη περισσότερο οι καινοτόμες ΜμΕ αποτελούν μια από τις σημαντικότερες πηγές δημιουργίας θέσεων εργασίας!

Ο τομέας των ΜμΕ στην Ελλάδα έχει μικρής κλίμακας δομή όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα. Το ποσοστό των πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Οι ελληνικές πολύ μικρές επιχειρήσεις απασχολούν περισσότερο προσωπικό (58%) από τη μέση ευρωπαϊκή πολύ μικρή επιχείρηση (29,7%). Κατά συνέπεια, η συμβολή όλων των ΜμΕ στην απασχόληση είναι υψηλότερη στην Ελλάδα (87 %) σε σχέση με την ΕΕ (67 %). Επιπλέον, η συμβολή των ΜμΕ στην προστιθέμενη αξία επίσης ξεπερνά τον μέσο όρο της ΕΕ (73 % έναντι 58 % αντίστοιχα) σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου για τις ΜμΕ το 2009.

ΜΜΕ στην Ελλάδα: βασικά αριθμητικά στοιχεία, εμπορική μη χρηματοοικονομική οικονομία, εκτιμήσεις 2008


Επιχειρήσεις Απασχόληση

Ελλάδα ΕΕ27 Ελλάδα ΕΕ27

Αριθμός Ποσοστό Ποσοστό Αριθμός Ποσοστό Ποσοστό
Πολύ Μικρές (0-9 άτομα) 820.021 96,5% 91,8% 1,538,632 58,0% 29,7%
Μικρές (10-49 άτομα) 25.789 3,0% 6,9% 459,784 17,3% 20,7%
Μεσσαίες (50-249 άτομα) 3.579 0,4% 1,1% 312,489 11,8% 17,0%
ΜΜΕ 849.389 99,9% 99,8% 2,310,905 87,0% 67,4%
Μεγάλες (250+) 431 0,1% 0,2% 343,810 13,0% 32,6%
Σύνολο 849.820 100,0% 100,0% 2,654,715 100,0% 100,0%

(πηγή: Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο ΜΜΕ: Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την SBA στην Ελλάδα ‘09)

Εδώ και 2 μέρες η πλειοψηφία των δημοσιογράφων στην χώρα μας αναλύει, σχολιάζει και επικρίνει τελικά το ‘περίφημο’ Προεδρικό Διάταγμα για τα εργασιακά όπως θα διαμορφωθούν μετά τις εντολές της Τρόικας. Δεν άκουσα από κανέναν δημοσιογράφο (και αναρωτιέμαι αν έγινε επίτηδες ή αν απλά δεν το πρόσεξαν) για τις ελεύθερες απολύσεις σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 20 εργαζομένους. Όπως φαίνεται ξεκάθαρα στον πίνακα οι επιχειρήσεις αυτές απασχολούν περισσότερο από το 97% των εργαζομένων στην χώρα μας! Γιατί λοιπόν οι δημοσιογράφοι και ο υπουργός εργασίας κ. Λοβέρδος ασχολούνται και σχολιάζουν αποκλειστικά σχεδόν την αύξηση του ποσοστού των απολύσεων από 2% σε 5% για τις επιχειρήσεις άνω των 150 εργαζομένων όταν αυτές δεν αποτελούν παρά μόνο το 1% της Ελληνικής Οικονομίας;

Τυχαίο; Δεν νομίζω!!!

Είναι άλλη μια σκόπιμη ενέργεια να αποπροσανατολιστούν οι εργαζόμενοι; Θα απευθύνω μέσα από τις γραμμές των blogs την έκκληση στους δημοσιογράφους των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ να μην «διαβάζουν» βιαστικά τα νομοσχέδια και τα προεδρικά διατάγματα που έρχονται και θα έρθουν στο φως της δημοσιότητας.

Για μένα ως Λέκτορα του Μάνατζμεντ, στην Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία οι ελεύθερες απολύσεις στις Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις αποτελούν την είδηση-βόμβα μεγατόνων για την Ελληνική Οικονομία και τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο που κατά την ταπεινή μου άποψη έχει ήδη πτωχεύσει ΑΤΥΠΑ (ή ανεπίσημα) και θα πτωχεύσει ΤΥΠΙΚΑ (και επίσημα) στο προσεχές μέλλον!!!

4 σχόλια:

  1. Η οικογενειοκρατία καλά κρατεί και στα πανεπιστήμια... Ο Μπαμπάς διορίζει το γιο, κ.ο.κ.
    Ακριβώς όπως γίνεται και στην πολιτική με τους γόνους οικογενειών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διορίσθηκα, ως Πτυχιούχος Μόνιμος Υπάλληλος, μετά από επιτυχία μου στον Πανελλήνιο Δημόσιο Διαγωνισμό σε Ν.Π.Δ.Δ.
    Σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να απολυθώ και να εξομοιωθώ, ξεκινώντας από την ίδια αφετηρία, με προσλήψεις που έγιναν, τα τελευταία 13 έτη, χωρίς διαγωνισμό, κάτω από το καθεστώς γενικευμένης οικογενειοκρατίας, που έχει κατακλύσει το Ν.Π.Δ.Δ., και ως εκ τούτου με ενδεχόμενες παράνομες προσλήψεις, διότι κάτι τέτοιο και άδικο θα ήταν (συγκρίνοντας εντελώς ανόμοιες περιπτώσεις) και σε κάθε περίπτωση αντισυνταγματικό. Σε αντίθετη περίπτωση θα νομιμοποιηθούν οι ενδεχόμενες παράνομες προσλήψεις και θα λειτουργήσει κάτι τέτοιο ως άλλη «κολυμβήθρα του Σιλωάμ».
    Το όποιο, τυχόν πλεονάζον προσωπικό, προήλθε τα τελευταία 13 έτη από αυτές τις γενικευμένες προσλήψεις, κάτω από το καθεστώς οικογενειοκρατίας (συγγενείς υπαλλήλων, καθηγητών κ.λπ. εν ενεργεία ή συνταξιούχων), χωρίς διαγωνισμό και οι οποίοι κυρίως είναι υπάλληλοι αορίστου χρόνου, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με μειωμένα προσόντα. Δεν είναι δυνατόν να θυσιαστώ, για να σωθεί η οικογενειοκρατία και ενδεχομένως οι κομματικοί στρατοί και οι ως εκ τούτου ενδεχόμενες παράνομες προσλήψεις.
    Φυσικό είναι τα μέλη της οικογενειοκρατίας και τα κόμματα που έκαναν αυτές τις προσλήψεις να χαρακτηρίζουν δήθεν ικανούς τα μέλη τους και τους εκτός οικογενειοκρατίας δήθεν ακατάλληλους.
    Ποιοι θα με αξιολογήσουν, για να απολυθώ; Τα μέλη της οικογενειοκρατίας; Τα υπηρεσιακά συμβούλια ή άλλα όργανα που βγαίνουν με τις ψήφους της οικογενειοκρατίας, αφού αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία; Οι «φαμίλιες»; Το κομματικό κράτος που επέτρεψε να προσληφθούν, με αυτόν τον τρόπο; Μήπως ιδιωτικές εταιρείες, με εργοδότη το κομματικό κράτος; Μήπως η όλη προσπάθεια είναι να σωθούν η οικογενειοκρατία, οι αορίστου χρόνου, κυρίως δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με μειωμένα προσόντα, που μπήκαν από το παράθυρο, χωρίς διαγωνισμό τα τελευταία 13 χρόνια;
    Θέλουν να απολύσουν με τεχνάσματα ικανούς υπαλλήλους, με εμπειρία, πτυχιούχους, οι οποίοι προσλήφθηκαν μετά από επιτυχία τους σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό, για να σωθούν οι ημέτεροι;
    Μήπως η οικογενειοκρατία οδηγεί και σε φαινόμενα διαφθοράς;
    Πρέπει να διαλυθεί η οικογενειοκρατία από τις Δημόσιες υπηρεσίες.
    Να διωχθούν οι επίορκοι αρμόδιοι, που προέβησαν σε αυτές τις προσλήψεις.
    Ναι στην εξυγίανση του Δημοσίου, αλλά με διαφάνεια και αξιοκρατία.
    Σε ένα καθεστώς οικογενειοκρατίας, οι έξω από αυτήν, δέχονται διαρκή ηθική παρενόχληση (mobbing) και έναν επαναλαμβανόμενο εκφοβισμό και συστηματική εργασιακή ψυχολογική κακομεταχείριση (bullying).
    Επομένως επιβάλλεται άμεσα η Νομοθετική ρύθμιση για την προστασία του εργαζόμενου από: Την ηθική παρενόχληση (mobbing) & τον εκφοβισμό και την εργασιακή ψυχολογική κακομεταχείριση (bullying), το οποίο ζητά και η Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει νομοθετηθεί σε άλλες Χώρες.
    Ανεξάρτητα από τα πιο πάνω, θα πρέπει άμεσα να γίνει νομοθετική ρύθμιση, για την προστασία των μαρτύρων για την διαφθορά. Τούτο εξάλλου ζητά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνον έτσι θα αποκαλυφθούν οι επίορκοι, ώστε να διωχθούν. Όλα τα άλλα είναι τεχνάσματα και μεθοδεύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διορίσθηκα, ως Πτυχιούχος Μόνιμος Υπάλληλος, ΝΠΔΔ, μετά από επιτυχία μου στον Πανελλήνιο Δημόσιο Διαγωνισμό

    Στο ΝΠΔΔ που υπηρετώ, τα τελευταία 13 έτη έγιναν εκατοντάδες προσλήψεις, χωρίς διαγωνισμό, κάτω από το απόλυτο καθεστώς γενικευμένης οικογενειοκρατίας και ως εκ τούτου με ενδεχόμενες παράνομες προσλήψεις και αποτελούν την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων.

    Σε ένα καθεστώς οικογενειοκρατίας, μια συνεχής και διαρκής ηθική παρενόχληση (mobbing) και ένας επαναλαμβανόμενος εκφοβισμός και συστηματική εργασιακή ψυχολογική κακομεταχείριση (bullying), είναι βέβαιον, ότι έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων-θυμάτων και κατ’ επέκταση, των οικογενειών τους. Φυσικό είναι τα μέλη της οικογενειοκρατίας να χαρακτηρίζουν δήθεν ικανούς τα μέλη τους και τους εκτός οικογενειοκρατίας δήθεν ακατάλληλους.

    Η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου, που ζητά το υπουργείο, σε ένα τέτοιο καθεστώς οικογενειοκρατίας, παράνομων προσλήψεων αορίστου χρόνου που μπήκαν από το παράθυρο, κλικών, κομματισμού, ημετέρων, ανομίας, διαπλοκής κ.λπ., εξυπακούεται ότι σε κάθε περίπτωση θα είναι αναξιόπιστο. Αυτό είναι ο νέος Καιάδας για να σώσουν την οικογενεικρατία, τους αορίστου χρόνου που μπήκαν από το παράθυρο, την διαπλοκή, την ανομία, τις "φαμίλιες",τους ημέτερους, τους κομματικούς στρατούς. Στο καθεστώς οικογενειοκρατίας, τους έξω από αυτήν, τους εξαναγκάζουν σε αδράνεια (στο ψυγείο). Τα μέλη της οικογενειοκρατίας αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία, εκλέγουν με την ψήφο τους υπηρεσιακά συμβούλια, διοικήσεις, συλογικά όργανα, τοποθετούνται αναξιοκρατικά προϊστάμενοι κ.λπ. Είναι αστείο να ζητά το υπουργείο συμλήρωση ερωτηματολογίου, για το τι κάνει υπάλληλος-θύμα των πιο πάνω και μάλιστα με την επιβεβαίωση των προϊσταμένων, δηλαδή της ίδιας της οικογενειοκρατίας κ.λπ.!!!!!!!!

    Μετά από προσωπική οδυνηρή εμπειρία μου, που λαμβάνει χώρα τα τελευταία περίπου 2,5 έτη, ως υπάλληλος, εκθέτω τις απόψεις μου για τα εξής:

    Επιβάλλεται άμεσα η Νομοθετική ρύθμιση για την προστασία του εργαζόμενου από: Την ηθική παρενόχληση (mobbing) & τον εκφοβισμό και την εργασιακή ψυχολογική κακομεταχείριση (bullying):

    Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ηθικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο. Στην Ελλάδα για να τεκμηριωθεί νομικά το mobbing είναι δύσκολο με την υπάρχουσα νομοθεσία!

    Και είναι επιτακτική ανάγκη η αντιμετώπιση της εργασιακής παρενόχλησης, καθώς επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες δείχνουν ότι έχει καταστροφικά αποτελέσματα για την σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων και κατ’ επέκταση, των οικογενειών τους.

    Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρχισαν να περιλαμβάνουν στις νομοθεσίες τους προβλέψεις για την ηθική παρενόχληση από το 1990 και ύστερα. Πολύ σημαντικό στοιχείο είναι πως σε κάποιες χώρες, αιτία για να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση αποτέλεσαν επιστημονικές έρευνες σχετικά με το φαινόμενο, οι οποίες έτυχαν μεγάλης απήχησης και ενδιαφέροντος π.χ., η Σουηδία, η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Γερμανία κ.λπ. Επίσης και σε άλλες χώρες υπάρχει νομοθεσία στην οποία μπορεί να καταφύγει ο εργαζόμενος που έγινε στόχος κακομεταχείρισης, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ κ.λπ.

    Ανεξάρτητα από τα πιο πάνω, θα πρέπει άμεσα να γίνει νομοθετική ρύθμιση, για την προστασία των μαρτύρων για την διαφθορά. Τούτο εξάλλου ζητά και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνον έτσι θα αποκαλυφθούν οι επίορκοι, ώστε να διωχθούν.

    Α. Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙΑΔΑΣ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. ΑΘΛΙΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΜΠΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ, ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΟΡΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ, ΤΙΣ ΚΛΙΚΕΣ, ΤΟΥΣ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ, ΤΙΣ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ, ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ!!!!! ΝΤΡΟΠΗ!!!!!



    Α. Π.


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.