Σελίδες

30 Απριλίου 2010

Γερουσία Αρίστων. Ενα δίδαγμα από το βιβλίο του καθηγητή κ. Χρίστου Γούδη "Η Αλήθεια για τον Μακεδονικό Αγώνα" για την σημερινή κρίση.

Σε συνέχεια προηγούμενης ανάρτησής μας που μπορείτε να δείτε ΕΔΩ με θέμα την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Χρίστου Γούδη "Η Αλήθεια για τον Μακεδονικό Αγώνα"
μας εστάλει από τον κ. καθηγητή το παρακάτω κείμενο:

Παρουσίαση του βιβλίου του Καθηγητή Χρίστου Γούδη

Η ΑΛΗΘΕΙΑ

για τον Μακεδονικό Αγώνα 1904-1908

… και τα διδάγματά του

για την ελληνική κρίση σήμερα

Το πέρας του Μακεδονικού Αγώνα (1904-1908) απετέλεσε την απαρχή της αναγέννησης της Νεώτερης Ελλάδας με το κίνημα στο Γουδή μετά από ένα χρόνο, την επανάσταση δηλαδή του 1909, η οποία ανέδειξε μια νέα γενιά πολιτικών, που με το έπος των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-1913 διπλασίασε την Ελλάδα.

Σήμερα η κατάσταση στην πατρίδα μας απαιτεί και πάλι την άμεση αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, μετά από την συνεχιζόμενη δομική ανεπάρκεια και λαϊκή απαξίωση των δύο κομμάτων εξουσίας.

Ίσως η ιδέα του Ίωνα Δραγούμη περί αναγκαιότητας να συγκροτηθεί, παράλληλα με το ελληνικό κοινοβούλιο, μια

Γερουσία Αρίστων

με αυξημένες παρεμβατικές ικανότητες στο κοινωνικό γίγνεσθαι, να αποτελεί την μοναδική λύση εξόδου από την κρίση, μέσα από μία διαδικασία πολιτικής συνέχειας.

Σε αντίθετη περίπτωση, μια λαϊκή επανάσταση, με ότι μια τέτοια κοινωνική ασυνέχεια συνε- πάγεται, φοβούμαι ότι θα ακολουθήσει νομοτελειακά.

29 Απριλίου 2010

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου "Ιων Δραγούμης"

image

Χρίστος Γούδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.