ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.
Στην άρνηση των ισχυρότερων και κυρίως των πετρελαιοπαραγωγών χωρών προσέκρουσε η πρόταση του μικροσκοπικού νησιωτικού κράτους Τουβαλού στον Ειρηνικό να ληφθούν κατεπειγόντως αυστηρότατα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η αντιπροσωπεία του Τουβαλού στην Κοπεγχάγη ζήτησε αρχικά την προσωρινή διακοπή των εργασιών της Διάσκεψης, απαιτώντας «να διευκρινιστεί το αν οι (όποιες) αποφάσεις θα είναι δεσμευτικές για τα κράτη που μετέχουν». Μετά την απόρριψη της πρότασης επανήλθε με νέα, ώστε να τεθεί ως επιδίωξη ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 και όχι κατά 2 βαθμούς Κελσίου, όπως προέβλεπε το Πρωτόκολλο του Κιότο. Ωστόσο ούτε αυτή η πρόταση έγινε δεκτή. Το Τουβαλού βρίσκεται στον Κεντρικό Ειρηνικό και είναι το τρίτο μικρότερο κράτος στον κόσμο με πληθυσμό μόλις 10.000 κατοίκους. Πρόκειται για μία από τις πλέον ευάλωτες περιοχές του πλανήτη καθώς το υψηλότερο σημείο του νησιωτικού συμπλέγματος βρίσκεται στα μόλις 5 μέτρα και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλεί αυτό το μικρό αρχιπέλαγος με πλήρη εξαφάνιση.
Σήμερα το πρωί ξύπνησα με δάκρυα στα μάτια δήλωσε ο πρόεδρος του Τουβαλού. Η χώρα μου πρόκειται να εξαφανιστεί......
"Η Κοπεγχάγη υπήρξε μια αξιοθρήνητη αποτυχία. Δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη", δήλωσε ο επικεφαλής της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης Φίλοι της Γης. Σκληρή κριτική άσκησαν η Greenpeace και η WWF: "Η έκβαση της διάσκεψης της Κοπεγχάγης έχει τόσο μεγάλες τρύπες, ώστε θα μπορούσε να τις διασχίσει κανείς με το Air Force One", παρατήρησε ο νοτιοαφρικανός επικεφαλής της Greenpeace Κούμι Ναϊντού. Υπερασπιζόμενοι τη συμφωνία της Κοπεγχάγης αμερικανικοί πολιτικοί κύκλοι επανέλαβαν τη δήλωση του Ομπάμα ότι η συμφωνία έκανε αποδεκτή την έκκληση του επιστημονικού κόσμου να διατηrηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη στο ανώτατο επίπεδο των 2 βαθμών Κελσίου πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα. Υπογράμμισαν επίσης ότι η συμφωνία προσφέρει στις φτωχές χώρες γύρω στα 30 δισ. δολάρια ως το 2012 και ως 100 δισ. δολάρια ετησίως ως το 2020 για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, διατηρώντας παράλληλα τη δυναμική των διεθνών διαβουλεύσεων έως την επόμενη διάσκεψη κορυφής που θα γίνεί στο Μεξικό το 2010.
Τα νερά της θάλασσας έχουν μπεί ήδη στις αυλές πολλών σπιτιών στο Tubalu.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύθηκαν να χορηγήσουν 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια προς τις πιο ευπαθείς χώρες από τώρα έως το 2012, προκειμένου να βοηθηθούν να προσαρμοσθούν στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με το σχέδιο διακήρυξης που υιοθετήθηκε απόψε, του οποίου αντίγραφο εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
"Η συλλογική δέσμευση των βιομηχανικών χωρών είναι να φέρουν νέους και επιπλέον πόρους" (στη βοήθεια στην ανάπτυξη) ενός συνολικού ποσού 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, διευκρινίζεται στο κείμενο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δεσμευθεί να χορηγήσει 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια για τα έτη 2010, 2011 και 2012 και η Ιαπωνία ανακοίνωσε στην Κοπεγχάγη ότι θα χορηγήσει 11 δισεκατομμύρια δολάρια για αυτά τα τρία χρόνια.
Η πλειονότητα των αναπτυσσόμενων χωρών απέρριψε τη συμφωνία. Μεταξύ αυτών βρίσκονται η Βενεζουέλα, η Κούβα, η Νικαράγουα και το μικροσκοπικό Τούβαλου, το οποίο "βιώνει" στον πιο ακραίο βαθμό τις συνέπεις της κλιματικής αναγκής. Το μικρό νησιωτικό κράτος στον Ειρηνικό κινδυνεύει να βυθιστεί από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.Η σημαία του υπό εξαφάνιση κρατιδίου.
"Μετά λύπης μου σας πληροφορώ ότι το Τουβαλού δεν μπορεί να αποδεχθεί αυτό το κείμενο" δήλωσε ο Ίαν Φράι, εκπρόσωπος του Τούβαλου. Ο Φράι επισήμανε ότι ο στόχος που περιγράφεται στο κείμενο για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους δυο βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή είναι πολύ χαλαρός και θα σημάνει "το τέλος του Τουβαλού".
Υπενθυμίζεται ότι για να καταστεί η συμφωνία διεθνής συνθήκη με έγκριση του ΟΗΕ θα χρειαστεί η ομόφωνη ψήφισή του και από τις 193 χώρες που λαμβάνουν μέρος στις συνομιλίες. Εάν εναντιωθούν κάποιες, θα υιοθετηθεί μόνον από όσες την υποστηρίξουν. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ήδη χώρες που είναι υπεύθυνες για το 50% και πλέον των εκπομπών ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
πηγές Το ΒΗΜΑ και Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.