Σελίδες

14 Δεκεμβρίου 2009

Τι ζητούσε ο Αμερικανός Πρόξενος στην Θράκη;

Λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου κ. Μπαράκ Ομπάμα μετον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν και τη δήλωση του δεύτερου για «130.000Τούρκους που υποφέρουν στην ελληνική Θράκη», οι Αμερικανοί έκαναν την εμφάνισή τους στη Δυτική Θράκη.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» την περασμένη εβδομάδα, κλιμάκιο του αμερικανικού προξενείου της Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον πρόξενο κ. Ρόμπερτ Κινγκ, περιόδευσε στα μειονοτικά χωριά της Θράκης.

Ο πρώτος σταθμός της διπλωματικής αποστολής ήταν το μειονοτικό χωριό Τοξότες,το τζαμί του οποίου είχαν αποπειραθεί προεκλογικά ...άγνωστοι (προβοκάτορες) να το κάψουν. Στη συνέχεια, ο Αμερικανός πρόξενος συναντήθηκε με τον μουφτή Ξάνθης κ. Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου, καθώς ένα από τα «προβλήματα» που έθεσε ο κ. Ερντογάν στον Αμερικανό πρόεδρο ήταν και αυτό του διορισμού του θρησκευτικού ηγέτη της μουσουλμανικής μειονότητας.

Ο κ. Κινγκ όμως δεν έχασε την ευκαιρία να συναντηθεί και με τους εγκάθετους του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής. Ο Αμερικανός διπλωμάτης, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είχε πολύωρη συζήτηση με τον νομικό εκπρόσωπο της παράνομης -σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου- «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» κ. Ορχάν Χατζή Ιμπράμ, ο οποίος, όπως έχει δηλώσει στο «ΘΕΜΑ», είναι «Τούρκος» και θα αγωνιστεί «για την αναγνώριση της μειονότητας με τον όρο ‘‘τουρκική’’».

Οι Αμερικανοί, συνεχίζει το δημοσίευμα της εφημερίδας ,οι οποίοι εκδηλώνουν έμπρακτο ενδιαφέρον για τα θέματα που αφορούν στη Θράκη, συζήτησαν και με το προεδρείο του «Συλλόγου επιστημόνων Δυτικής Θράκης», και ιδιαίτερα με την κυρία Περβίν Χαϊρουλά, η οποία με τη βοήθεια της Άγκυρας εργάζεται για την ίδρυση τουρκικού πανεπιστημίου στην Κομοτηνή,

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης έδειξε έντονο ενδιαφέρον για τις προθέσεις των ηγετών της μειονότητας να ηγηθούν αυτόνομων κινήσεων σε περίπτωση αλλαγής του εκλογικού νόμου με κατάργηση του 3%.
Για τον λόγο αυτό, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν έφτασε στην Κομοτηνή ο Αμερικανός πρόξενος επισκέφθηκε το γραφείο του παραιτηθέντος ( μετά τις εσωκομματικές εκλογές) βουλευτή της Ν.Δ. κ.Αχμέτ Ιλχάν.

Σημειώνεται ότι η πρακτική του επίσημου αμερικανικού κράτους να αναγνωρίζει δήθεν «εθνικές μειονότητες» που κατοικούν στην Ελλάδα είναι μακροχρόνια. Συγκεκριμένα:

-Εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο το 2007 και το 2008 (παρομοίως και σχεδόν όλες τις προηγούμενες χρονιές): «(Στην Ελλάδα τίθενται) περιορισμοί στην ικανότητα αυτοπροσδιορισμού των εθνικών μειονοτήτων και (υπάρχουν) δυσμενείς διακρίσεις και κοινωνικός αποκλεισμός σε βάρος εθνικών μειονοτήτων...».

-Δήλωση του πρώην Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ σε συνέντευξη Τύπου στις 7 Απριλίου 2008: «Η μακεδονική γλώσσα υπάρχει. Ο μακεδονικός λαός υφίσταται. Το θέμα της (μακεδονικής) εθνότητας, ξέρετε, είναι απλώς γεγονός σε σχέση με όσα μπορώ να διακρίνω».

-Από δήλωση του κ. Τόμας Κάντριμαν στον ελληνικό Τύπο, Νο 2 της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, το 2006: «(...) η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης (...), η αλβανική μειονότητα στην Ελλάδα».

- Επίσημη κατάθεση της επικεφαλής της αποστολής των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, κυρίας Φελίς Γκάερ, 29 Σεπτεμβρίου 2005: «Η κακή μεταχείριση εκ μέρους της Ελλάδας των εθνικών τουρκικών, αλβανικών και μακεδονικών μειονοτήτων της παραμένει λόγος ανησυχίας των ΗΠΑ...».

Εύλογο είναι το ερώτημα υπό πoια ιδιότητα το αμερικανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης ενεργεί εν είδει χωροφύλακα-τοποπαρατηρητή στην Βόρειο Ελλάδα;
Απ` ότι γνωρίζω στην Θράκη δεν υπάρχουν θύλακες Αμερικανών πολιτών που να δικαιολογούσαν την συχνή παρουσία του Προξένου στην περιοχή.
Τι γυρεύει λοιπόν τόσο συχνά η αλεπού στο παζάρι;

από το politis-gr

ΣΧΟΛΙΟ
Κάπως έτσι ένα όμορφο πρωινό εμφανίστηκε Αμερικανικό διπλωματικό κλιμάκιο στην Πρίστινα του Κοσσόβου πριν από λίγα χρόνια. Την συνέχεια την ξέρετε......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.