Σελίδες

3 Νοεμβρίου 2009

Αναμένονται εξέλίξεις στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Αυστηρή προειδοποίηση στον γερμανικό όμιλο Thyssen Group ότι δεν δέχεται τετελεσμένα για την πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά απηύθυνε χθες η κυβέρνηση μέσω των συναρμόδιων υπουργών Λ. Κατσέλη και Ευ. Βενιζέλο.

Άμεση ήταν η αντίδραση των δύο παραπάνω υπουργών στη δημοσιευθείσα πληροφορία ότι ο γερμανικό όμιλος προχώρησε νύχτα στην υπογραφή προσύμφωνου για τη μεταβίβαση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε εταιρεία συμφερόντων του κ. Σ. Εμμανουήλ, που κατά το παρελθόν είχε διατελέσει στέλεχος του ίδιου ναυπηγείου!

Η Λ. Κατσέλη διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους του σωματείου «Τρίαινα» ότι ουδέποτε έχει συναντηθεί με τους κ. Εμμανουήλ και Χάτσιο, που φέρονται να έχουν υπογράψει συμφωνία με την Thyssen Group για τη μεταβίβαση μετοχών του ναυπηγείου!

Η υπουργός Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι «οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταθέσει πρόταση που να διασφαλίζει τη θεσμική και οικονομική φερεγγυότητα του σχήματος και να εγγυάται την οικονομική βιωσιμότητα του όλους εγχειρήματος».

Πολύ πιο σκληρός από τη Λ. Κατσέλη εμφανίστηκε ο Ευ. Βενιζέλος, που ως βασικός πελάτης των ναυπηγείων προειδοποίησε τους Γερμανούς: «Δεν νοείται να δημιουργούνται τετελεσμένα γεγονότα από την Thyssen Group πριν ενημερωθεί η κυβέρνηση και πριν διασφαλιστεί ότι γίνονται σεβαστοί τόσο οι όροι της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης των ναυπηγείων όσο και οι όροι και οι σκοποί των συμβάσεων κατασκευής και εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων».

Ο υπουργός Άμυνας υπογράμμισε επίσης χθες ότι στις 20 Οκτωβρίου του 2009, μετά τη συνάντησή του με τον εκτελεστικό πρόεδρο της Thyssen Group, Hans Cristof Atzpodien, για το ζήτημα των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού είχα δηλώσει ότι διαφάνηκε η δυνατότητα να οδηγηθούμε σε κοινά αποδεκτή λύση.

Είχα, όμως, υπογραμμίσει ότι το ζήτημα των υποβρυχίων συνδέεται εκ των πραγμάτων με το ευρύτερο ζήτημα του μέλλοντος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και όλου του ναυπηγικού κλάδου. Παράλληλα είχα τονίσει προς τη γερμανική πλευρά ότι για το μέλλον των ναυπηγείων μπορεί να γίνει αποδεκτή μόνο μία λύση που παρέχει εγγυήσεις επιχειρηματικού και χρηματοοικονομικού βάθους, σοβαρότητας και προοπτικής.

Οι εργαζόμενοι
Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο μεταβίβασης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε επιχειρηματικό σχήμα που θα ηγείται ο Σ. Εμμανουήλ εξέφρασε με ανακοίνωσή του και το σωματείο εργαζομένων «Τρίαινα» τονίζοντας: «Είναι η χειρότερη δυνατή εξέλιξη για τη βιωσιμότητα και την προοπτική του ναυπηγείου.

Ο κ. Εμμανουήλ, ως παλιός γνώριμος των ελληνικών ναυπηγείων και όχι μόνο, θεωρείται ο πιο ακατάλληλος για την αγορά του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας το οποίο διαχειρίζεται δημόσιο πλούτο».

Τόσο η Λ. Κατσέλη όσο και ο Ευ. Βενιζέλος τόνισαν χθες ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία, τις θέσεις εργασίας και τις εξοπλιστικές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

πηγή έθνος

Η κατάσταση στα Ναυπηγεία έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι εργαζόμενοι στο τροχαίο υλικό (τραίνα), είναι απλήρωτοι τόσους μήνες, ενώ συνάδελφοί τους στα υποβρύχια δεν ξέρουν τι τους ξημερώνει το αύριο. Κάποιος επιτέλους πρέπει να δώσει ένα τέλος σε αυτή την ιστορία γιατί η υπομονή του κοσμάκι έχει φτάσει στο απροχώτητο. Φτάνουν πια τα λόγια και οι υποσχέσεις. Καιρός λοιπόν για έργα και πράξεις υπέρ των εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.