Σελίδες

27 Οκτωβρίου 2009

Που βρίσκονται θαμμένα τα παλικάρια μας στην Βόρειο Ηπειρο; Το κράτος οφείλει να βρεί όσους μπορεί ακόμα και με την μέθοδο DNA. Κάλη αρχή από το ΓΕΣ.

8.000 Έλληνες πεσόντες δεν έχουν εντοπισθεί!

Ταυτοποίηση μέσω DNA των νεκρών του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου που έπεσαν στο μέτωπο της Αλβανίας, μελετάει να εφαρμόσει το Γενικό Επιτελείο Στρατού, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί η ιστορική πραγματικότητα, έστω και σχεδόν εβδομήντα χρόνια αργότερα.

Η Ελληνική πλευρά εκτιμά πως περίπου 8.000 είναι οι νεκροί στρατιώτες που δεν έχουν εντοπιστεί...

Οι σοροί των πεσόντων εντός αλβανικού εδάφους, οι οποίοι τώρα αναπαύονται στο έδαφος της Αλβανίας, θα ενταφιαστούν εκεί.
Η αναζήτηση, η εκταφή, ο προσδιορισμός της ταυτότητας και ο ενταφιασμός των σορών θα πραγματοποιηθεί από μια Μεικτή Επιτροπή Αλβανών και Ελλήνων Εμπειρογνωμόνων.
Η Επιτροπή αυτή θα εκπονήσει τον εσωτερικό κανονισμό των δραστηριοτήτων...

της κατά την πρώτη της συνεδρίαση, που αναμένεται τους προσεχείς μήνες.

ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ
Στους Βουλιαράτες την περίοδο 1940-1941 έγιναν δύο σημαντικά γεγονότα, γράφει ο Αγαθοκλής Παναγούλιας, ιστορικός ερευνητής. Το πρώτο, η φονική μάχη που έγινε με τους οπισθοχωρούντες Ιταλούς στο υπερκείμενο του χωριού ύψωμα Αγίου Αθανασίου, την 1η Δεκεμβρίου 1940. Οι απώλειες: 15 Ελληνες στρατιώτες νεκροί και 130 τραυματίες. Όλοι τους από τη Βόρεια Πελοπόννησο, Κορινθία και Αχαΐα.
Οκτώ από αυτούς τους πεσόντες φιλοξενεί η Βουλιαρατινή γη στα οστεοφυλάκια του νεκροταφείου.
Το δεύτερο γεγονός ήταν ότι στο χωριό αυτό λειτούργησε επί περίπου 3,5 μήνες το 1940-1941 υγειονομικός σχηματισμός, το Σ1 Πεδινό χειρουργείο δυναμικότητας 300 κλινών. Αυτό το χειρουργείο-νοσοκομείο περιέθαλπε τους τραυματίες Έλληνες στρατιώτες, που διακομίζονταν από διάφορα μέρη του μετώπου.
Όσοι από τους τραυματίες έχασαν τη μάχη για τη ζωή, οι κάτοικοι τους τίμησαν. Παραχώρησαν ένα χωράφι που είχε μέσα ένα εξωκλήσι (στον χώρο που είναι σήμερα) και το μετέτρεψαν σε πρόχειρο στρατιωτικό νεκροταφείο.
Έχασαν τη μάχη για τη ζωή 60 περίπου στρατιώτες. Ανάμεσα σε αυτούς και 12 Ηπειρώτες.
Οι κάτοικοι τοποθέτησαν ξύλινους σταυρούς με αριθμούς και κράτησαν έναν πρόχειρο κατάλογο των ονομάτων με αρκετές ελλείψεις.
Ένας κάτοικος, ο Δημήτρης Μπάκος, επί 32 ολόκληρα χρόνια συντηρούσε το νεκροταφείο, στερέωνε τους ξύλινους σταυρούς και όταν καταστρέφονταν, τους αντικαθιστούσε. Περίμενε την ημέρα για να παραδώσει στους συγγενείς και να δείξει τον τάφο του δικού τους ανθρώπου.

Όμως, άργησε η ημέρα αυτή. Αυτός έφυγε από τη ζωή, αφού είχε παραδώσει τον πρόχειρο κατάλογο στους συγγενείς του.
Ένας άλλος κάτοικος, ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου του χωριού Γεώργιος Καλυβόπουλος, ζήτησε και έλαβε από τις στρατιωτικές αρχές, πριν φύγουν από το χωριό, καταλόγους των απωλειών της μάχης του Αγίου Αθανασίου και του Σ1 Πεδινού Χειρουργείου.
Τους ήθελε για το ηρώο που επιθυμούσε να στηθεί στο χωριό του, τον τόπο τιμής των Ελλήνων πεσόντων. Το όραμά του έγινε πραγματικότητα ύστερα από 59 χρόνια, όταν είχε φύγει από τη ζωή.


Πηγή Πρωϊνός Λόγος.
από το Ηπειρος Ελλάς

1 σχόλιο:

  1. 1)Συγχαρητήρια για την προβολή της είδησης & της υπενθύμισης του θέματος

    2)Υπάρχουν ΧΙΛΙΑΔΕΣ άταφα κορμιά ηρώων.

    Στους Βουλιαράτες που χτίστηκε το επίσημο στρατιωτικό κοιμητήριο υπάρχουν ΜΟΝΟΝ 20-30 μνήματα.
    Κάποια λείψανα από οστά πολεμιστών υπάρχουν στους Αγ.Σαράντα σε λειψανοθήκες (προφανώς δεν μπορώ να αναφέρω το όνομα του χωριού).

    Η μεγάλη πλειοψηφία όμως βρίσκεται στα στενά της Κλεισούρας.
    Είναι θαμένοι σε ομαδικούς τάφους, ο ένας δίπλα στον άλλον, με σειρά ιεραρχίας (από τον ανώτερο προς τον κατώτερο αξιωματικό και έπονται οι στρατιώτες).
    Έτσι δεν είναι δύσκολο να εντοπιστούν.
    Υπάρχουν σχεδιαγράμματα με καταγεγραμμένες τις τοποθεσίες ταφής (προφανώς γινόταν σε πρόχειρα σημεία οι ταφές)και τα ονόματα των αξιωματικών και στρατιωτών που είναι θαμμένα.

    Άλλο περιστατικό:
    Υπήρχε ένα σημείο που λειτουργούσε στρατιωτικό νεκροταφείο στην περιοχή του Αργυροκάστρου. Το "νοσοκομείο" ήταν μέσα σε σπίτι. Στον κήπο του σπιτιού έθαψαν μερικούς τραυματίες που έχασαν τη ζωή τους.
    Βορειοηπειρώτες (η οικογένεια που είχε το σπίτι) πήγαινε κάθε Πάσχα στην αυλή του σπιτιού τους και άναβε καντήλια/κεριά κρυφά.
    Να υπενθυμίσω ότι στα χρόνια του Χότζα είχε απαγορευθεί κάθε θρησκευτική εκδήλωση (είχαν γκρεμιστεί ή μετατραπεί σε σταύλους οι εκκλησίες, αποσχιματιστεί ή εκτελεστεί οι ιερείς κλπ).

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ χρόνια τώρα ακόμη διαπραγματευόμαστε σε επιτροπές με τους αλβανούς για τα αυτονόητα.
    Τόσα εκατομμύρια Αλβανοί πέρασαν από την ελλάδα και εργάστηκαν.
    Η ανταπόδωση;
    ακόμη ΧΙΛΙΑΔΕΣ ήρωες παραμένουνε άταφοι.
    Οι Αλβανοί δεν θέλουνε ελληνικά νεκροταφεία σε περιοχές της Κορυτσάς.
    Όλες οι διαπραγματεύσεις καταλήγουν στη δημιουργία μόνον 1-2 στρατιωτικών κοιμητηρίων.

    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ αδιαφορία από την Ελληνική πολιτική ηγεσία.
    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.