Σελίδες

12 Μαΐου 2009

Προτάσεις αυτοκτονίας στο facebook.

30χρονος δημιούργησε ομάδα στο Ιντερνετ, καλώντας τα μέλη της να θέσουν τέλος στη ζωή τους.

Ομάδα στη δημοφιλή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης «Facebook» με τίτλο «για όσους βαρέθηκαν τη ζωή τους και θέλουν κάτι διαφορετικό» και αντικείμενο την αυτοκτονία είχε δημιουργήσει 30χρονος κάτοικος Κορίνθου. Η ομάδα αριθμούσε 64 μέλη, τα οποία ο 30χρονος προέτρεπε να προτείνουν τρόπους αυτοκτονίας. Οι απαντήσεις εμπλούτιζαν το περιεχόμενο της σελίδας, ενώ ο διαχειριστής της καλούσε τα μέλη της να προχωρήσουν, όλοι μαζί, σε αυτοκτονία. Αστυνομικοί του Tμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχώρησαν το προηγούμενο διάστημα σε άρση απορρήτου, εντόπισαν τον δημιουργό της ομάδας και απενεργοποίησαν το δικτυακό «προφίλ» της.

Σε απόγνωση

Όπως ανακοινώθηκε από την Ασφάλεια, κλιμάκιο αστυνομικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνοδεία ψυχολόγων της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αλληλεγγύη» μετέβησαν στο σπίτι του ατόμου που είχε δημιουργήσει το γκρουπ και ενημέρωσαν σχετικά τη μητέρα του.

Πρόκειται για υπάλληλο εστιατορίου ο οποίος βρισκόταν σε απόγνωση λόγω σοβαρών γεγονότων που είχαν συμβεί στη ζωή του τον τελευταίο καιρό. Σύμφωνα με πηγές από την Ασφάλεια Αττικής, η ομάδα είχε δημιουργηθεί πριν από περίπου έξι μήνες, διάστημα κατά το οποίο ο δημιουργός του ζητούσε από τα μέλη να του προτείνουν ανώδυνους τρόπους προκειμένου να θέσει τέρμα στη ζωή του κατά τη διάρκεια του ύπνου. Για την υπόθεση ενημερώθηκε και ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών κ. Γιάννης Σακελάκος, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία η οποία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών.

Ποινική δίωξη

Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο άσκησης ποινικής δίωξης για πρόκληση για συμμετοχή σε ομαδική αυτοκτονία εις βάρος του δημιουργού της ομάδας. Θεωρείται επιπλέον πιθανό το επόμενο διάστημα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εντοπιστούν και οι υπόλοιποι χρήστες του Διαδικτύου που είχαν γίνει μέλη του επίμαχου γκρουπ.

Παρόμοια υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Οι αρχές, ενεργοποιώντας τη διαδικασία άρσης απορρήτου, εντόπισαν 28χρονο Κύπριο φοιτητή στο Σικάγο ο οποίος είχε δημιουργήσει παρόμοιου περιεχομένου ομάδα στο Facebook. Ο νεαρός, ωστόσο, ισχυρίσθηκε πως ήταν απλή φάρσα και ότι δεν είχε σκοπό την προτροπή των χρηστών σε αυτοκτονία.

πηγή kathimerini

Απίστευτο και αυτό. Πολύ σοβαρό θέμα και πιστεύω οι Αρχές να πράξουν αναλόγως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.