Σελίδες
▼
10 Μαΐου 2009
"Εφυγε" ο Ευγένιος Σπαθάρης. Ομως η πολιτιστική κληρονομιά που μας άφησε θα μείνει για πάντα μέσα μας.
Μια από τις πιό ευγενικές μορφές της Ελληνικής πολιτιστικής παράδοσης έσβησε.
Ο Ευγένιος Σπαθάρης μετά από μια σύντομη νοσηλεία στο νοσοκομείο ΚΑΤ, ύστερα από μοιραία πτώση κατά την διάρκεια εκδήλωσης στο Ινστιτούτο Γκαίτε, "έφυγε" για πάντα από κοντά μας σε ηλικία 85 ετών.
Ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με την αγαπημένη φυσιογνωμία του Καραγκιόζη και γενικά του λαϊκού θεάτρου σκιών, ένας άνθρωπος πολυτάλαντος καθώς αγαπούσε την ζωγραφική αλλά και την αρχιτεκτονική και γενικά τις τέχνες και τον πολιτισμό, "κοιμήθηκε" πλήρης ημερών.
Γεννήθηκε στην Κηφισιά το 1924 και ήταν γιός του Σωτήρη Σπαθάρη μεγάλου Καραγκιοζοπαίχτη και ενός από τους σημαντικότερους εκφραστές του Θεάτρου σκιών.
Ο Ευγένιος από μικρός έδειξε την αδυναμία του στην τέχνη του πατέρα του και αναδείχθηκε σαν ένας από τους πιο αγαπημένους καραγκιοζοπαίχτες της σύγχρονης Ελλάδας.
Η τέχνη του είχε εθνικό περιεχόμενο και στήριξε ψυχαγωγόντας δεκάδες γενιές Ελλήνων ακόμα και κατά την διάρκεια της Κατοχής 1941-1944.
Υπήρξε γνήσιος εκφραστής της Ελληνικής λαϊκής παράδοσης, ταπεινός όμως και απλός με σπάνια χαρίσματα και πάνω από όλα άνθρωπος και πραγματικός πατριώτης.
Ο Ευγένιος Σπαθάρης υπήρξε μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Ινστιτούτου Παγκοσμίου Θεάτρου (της ΟΥΝΕΣΚΟ). Είχε κάνει περιοδείες σε πολλές χώρες λαμβάνοντας μέρος σε διάφορα φεστιβάλ και συνέδρια όπως: Παρίσι, Λιέγη, Ρώμη, Κάϊρο, Λονδίνο Κοπεγχάγη. Αλλά και ως ζωγράφος έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις ατομικές και ομαδικές στην Αθήνα, Ζυρίχη, Παρίσι και Ν. Υόρκη.
Τιμήθηκε με το Βραβείο Ρώμης (1962), με το Α' Μετάλλιο του Πρίγκιπα του Μοντ, Α' Βραβείο Πολωνίας (1978), Α' Μετάλλιο Τοσκανίνι (Ιταλία) το 1978 κ.α. Τέλος το 2007 τιμήθηκε ιδιαίτερα από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού για την μεγάλη του προσφορά στο καλλιτεχνικό αυτό είδος για το οποίο του αναγνωρίστηκε ο τίτλος του μεγάλου δασκάλου.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.
Εμείς ώς Ελληνες και γονείς οφείλουμε να περάσουμε την κληρονομιά που μας άφησε στα παιδιά μας και να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε ζωντανές τις ελληνικές αξίες που σήμερα δέχονται ισχυρά πλήγματα από την παγκοσμιοποιημένη, ψυχρή κουλτούρα του "προηγμένου" δυτικού κόσμου που προσπαθεί με κάθε τρόπο να εξαφανίση κάθε ίχνος ελληνικότητας από τις ψυχές είδικά των νέων Ελλήνων και των παιδιών μας, με συμπαραστάτη ενίοτε το κράτος αλλά και εμάς τους ίδιους.......
Δείτε την ιστοσελίδα του Σπαθάρειου Μουσείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).
Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.
Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.