Σελίδες

29 Απριλίου 2009

Οι Ομηροι των Σκοπίων. Μια πολύ καλή παρουσίαση από το φιλικό μας ιστολόγιο Cummulus4.


Το 2008 κυκλοφόρησε απότην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (εδρεύει στην Θεσσαλονίκη), μιά μονογραφία με τίτλο "ΟΙ ΟΜΗΡΟΙ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ". Η μονογραφία βασίζεται σε αρχειακό υλικό της κεντρικής κυβέρνησης της Γιουγκοσλαβίας, της τοπικής κυβέρνησης των Σκοπίων αλλά και της Βουλγαρίας, και πραγματεύεται κυρίως την σύνθεση των προσφύγων, τις προσπάθειες κάποιων εξ' αυτών να επιστρέψουν, όπως και θέματα περιουσιών τους.
Παραθέτω ένα τμήμα από τον πρόλογο, που υπογράφει ο πρόεδρος της εταιρείας, κ. Ν. Μέρζος.
" Κατά τον κρίσιμο ιστορικό χρόνο 1944-1967, (...), οι ονομαζόμενοι <Αιγιάτες Μακεδόνες>, δεν αποτελούσαν καμία συμπαγή πληθυσμιακή ομάδα ούτε είχαν όλοι την ίδια εθνική ταυτότητα που σταδιακά, αργότερα προσέλαβαν ή, σε αρκετούς, άλλοι τους επέβαλλαν, Στό τότε ομόσπονδο κομμουνιστικό κράτος των Σκοπίων συναθροίστηκαν τελικά Ελληνες υπήκοοι και μικρά παιδιά.
ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.