Σελίδες

7 Απριλίου 2009

Τα προβλήματα των Δημοσίων Σχολείων. Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα στον Πειραιά.


Τι παιδεία έχουμε και τι παιδεία θα θέλαμε να έχουμε;
Τα σχολεία της χώρας μας στενάζουν κάτω από τις πολιτικές αποφάσεις την πολιτική σκοπιμότητα και την αδιαφορία των υπευθύνων.

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε για την κατάσταση που επικρατεί σε ένα από τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το Ναυτικό Λύκειο του Πειραιά. Ενα εξειδικευμένο Λύκειο που εδώ και δεκαετίες παραδίδει άξια στελέχη στο Εμπορικό και Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας αλλά και σε όλες τις παραγωγικές στρατιωτικές σχολές, στεγάζεται σε ένα τραγικό οίκημα. Οι μαθητές αναγκάζονται να φοιτούν σε κτίριο που έχει χαρακτηριστεί από την Πολεοδομία ως αποθήκη. Οι μαθητές και οι καθηγητές αναρωτιούνται καθημερινά πώς έχει δοθεί σε αυτή την αποθήκη να λειτουργεί σαν σχολείο, όταν απαγορεύεται η λειτουργία κυλικείου επειδή ακριβώς θεωρείται αποθήκη!

Το σχολείο λειτουργεί σε οκτώ διαφορετικά επίπεδα και υπάρχει μόνον ένας ανελκυστήρας, που για λόγους ασφαλείας απαγορεύεται να χρησιμοποιηθεί από τους μαθητές. Δεν υπάρχει προαύλιο, ούτε χώρος για αθλοπαιδιές, παρά ένας μικρός ημιυπαίθριος που έχει διαμορφωθεί υποτυπωδώς για να δέχεται ανθρώπους. Οι μαθητές αναγκάζονται όταν και αν, έχει καλό καιρό, να γυμνάζονται σε παρακείμενη παιδική χαρά !!! η οποία είναι γεμάτη ακαθαρσίες ζώων και σκουπίδια. Επιπλέον βρίσκεται δίπλα σε χαβούζα η οποία σκάφτηκε για την ανέγερση κτιρίου και έκτοτε παραμένει ανοιχτή και γεμάτη όμβρια ύδατα εξελισσόμενη σε βρωμερό έλος. Πολλές φορές οι αίθουσες του σχολείου γεμίζουν με "μεταλλαγμένα" κουνούπια τα οποία οι καθηγητές και οι μαθητές προσπαθούν να τα καταπολεμήσουν με εντομοκτόνα.

Η πυροπροστασία είναι ελλιπής, καθώς οι πυροσβεστικές φωλιές δεν είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο. Το σχολείο δε διαθέτει ούτε βεβαίωση πυροπροστασίας καθώς η πυροσβεστική έχει απορρίψει σχετικό αίτημα, αφού δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Ως προσωρινή λύση έχουν τοποθετηθεί φορητοί πυροσβεστήρες.


Επίσης, στο υποτιθέμενο προαύλιο, υπάρχει πηγάδι, το οποίο πολλές φορές λόγω των βροχοπτώσεων πλημμυρίζει και τα νερά φτάνουν μέχρι τα υπόγεια εργαστήρια, δημιουργώντας κίνδυνο ηλεκτροπληξίας! Κάθε φορά που το υπόγειο όπου βρίσκονται τα εργαστήρια της ειδικότητας των μηχανικών, πλημμυρίζει, χτυπάει σειρήνα υποχρεώνοντας τους μαθητές να βγουν αμέσως έξω. Νερά τρέχουν διαρκώς από προβληματικές σωληνώσεις μέσα στο χώρο αλλά το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο το χειμώνα όπου με τις βροχές πλημμυρίζει και το πηγάδι που βρίσκεται στην υποτιθέμενη αυλή του σχολείου.


Οι σκάλες αποτελούν παγίδα κινδύνου ιδιαίτερα σε περίπτωση εκκένωσης του κτιρίου και στη σκάλα για το υπόγειο έχει τοποθετηθεί στο επάνω μέρος αφρολέξ ως προστατευτικό για τα... κεφάλια των μαθητών.


Αυτό ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί σε εκατοντάδες Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της πατρίδας μας.
Ας ελπίσουμε ότι θα εισακουστεί η έκκληση μαθητών, γονέων και καθηγητών αλλά και όλων μας προς τον νεό Υπουργό Εθνικής Παιδείας (άραγε πόσο Εθνικής;) κ. Σπηλιωτόπουλο, για πιο ανθρώπινα σχολεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.