Σελίδες

28 Απριλίου 2009

Κρούσματα σε σχολείο με Ελληνόπουλα στις ΗΠΑ. Λίγες βασικές οδηγίες και συμβουλές.

Πανικός επικρατεί στην ελληνική κοινότητα της Νέας Υόρκης, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετά παιδιά ελληνικής καταγωγής πηγαίνουν σχολείο στο Σεντ Φράνσις της Νέας Υόρκης, όπου παρουσιάστηκαν οκτώ κρούσματα της γρίπης των χοίρων.

Το σχολείο βρίσκεται στην περιοχή Φλάσινγκ του Κουίνς και απέχει ελάχιστα από τη μεγαλύτερη ελληνορθόδοξη κοινότητα της Νέας Υόρκης «Άγιος Νικόλαος».
Όπως έγινε γνωστό, μέχρι στιγμής δεν έχει προσβληθεί από τον ιό κανένα παιδί ελληνικής καταγωγής, ενώ το σχολείο παραμένει κλειστό από την Πέμπτη.
Παρόλα αυτά, οι γονείς αλλά και τα ίδια τα παιδιά εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία γιατί με το πρώτο δείγμα πυρετού ή αδιαθεσίας δημιουργείται η εντύπωση ότι πιθανό να έχουν μολυνθεί από το συγκεκριμένο ιό.
Στο σχολείο, στο οποίο φοιτούν παιδιά ηλικίας από 13 μέχρι 18 ετών, λειτουργεί τμήμα ελληνικής γλώσσας καθώς και ελληνικός μαθητικός σύλλογος.

Οι τρόποι μετάδοσης, τα συμπτώματα και τα μέτρα πρόληψης

1. Τι είναι γρίπη των χοίρων;

Είναι μια άκρως μεταδοτική, οξεία αναπνευστική νόσος που προσβάλλει τους χοίρους. Προκαλείται από στελέχη του ιού της γρίπης τύπου Α και παρότι έχει υψηλή μεταδοτικότητα, η θνησιμότητα στα ζώα δεν ξεπερνά το 4%. Σπάνια μεταδίδεται στον άνθρωπο και κατά κύριο λόγο προσβάλλει όσους βρίσκονται σε επαφή με άρρωστα ζώα. Οι χοίροι, όμως, προσβάλλονται ταυτόχρονα από στελέχη ιών της γρίπης των πτηνών, αυτών που πλήττουν τον άνθρωπο και τους δικούς τους. Όταν οι ιοί συνυπάρχουν στον οργανισμό του ζώου, γίνεται ανταλλαγή γονιδίων με αποτέλεσμα να εμφανίζονται νέα στελέχη. Κάτι τέτοιο ίσως συνέβη και με τον πρωτοεμφανιζόμενο ιό Η1Ν1, που προκάλεσε πρόσφατα τους θανάτους στο Μεξικό. Το συγκεκριμένο στέλεχος μεταδίδεται απευθείας από άνθρωπο σε άνθρωπο.

2. Πώς μεταδίδεται η γρίπη των χοίρων μεταξύ ανθρώπων;

Ακριβώς όπως η εποχική γρίπη, δηλαδή με σταγονίδια που απελευθερώνονται όταν βήχει ή φτερνίζεται κάποιος ασθενής και στη συνέχεια εισπνέονται από τους πλησίον του.

3. Τι συμπτώματα έχει;

Ξαφνική εμφάνιση πυρετού πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου, βήχα, πονοκέφαλο, πόνους στις αρθρώσεις, βουλωμένη μύτη, κόπωση και ανορεξία. Κάποιοι ασθενείς παρουσιάζουν συνάχι, πονόλαιμο, ναυτία, εμετούς και διάρροια.

4. Γιατί ανησυχούμε τόσο από την εμφάνιση της γρίπης στο Μεξικό;

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας πιστεύει ότι ο ιός της γρίπης των χοίρων που εμφανίστηκε εκεί, καθώς μεταδίδεται απευθείας μεταξύ ανθρώπων, μπορεί να προκαλέσει πανδημία. Τον περασμένο αιώνα, ιοί που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά, προκάλεσαν πολλά εκατομμύρια θανάτους.

5. Yπάρχουν θεραπευτικά μέσα κατά της γρίπης των χοίρων;

Ναι. Το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης των ΗΠΑ συνιστά τα αντιιικά Tamiflu και Relenza, καθώς δεν επιτρέπουν την αναπαραγωγή του ιού. Πάντως, στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι ασθενείς ανάρρωσαν πλήρως χωρίς ιατρική παρακολούθηση και χωρίς αντιιικά φάρμακα. Δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο εναντίον αυτού του στελέχους.

6. Τι προληπτικά μέτρα μπορούμε να λάβουμε;

Οι αρχές δημόσιας υγείας σε πολλά κράτη αρκούνται στα συμβατικά μέτρα, όπως οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου στη χώρα και η επιβολή καραντίνας σε όποιον αρρωσταίνει. Καλό είναι να αποφεύγονται οι χειραψίες, τα φιλιά, να φοράμε μάσκα να πλένουμε τα χέρια μας και να καθαρίζουμε σχολαστικά επιφάνειες όπως τηλέφωνα, πόμολα, κουμπιά του ασανσέρ.

7. Μπορούμε να φάμε χοιρινό κρέας;

Ναι. Ο ιός της γρίπης δεν μεταδίδεται από την κατανάλωση κρέατος μολυσμένου ζώου. Πρέπει, όμως να είναι καλοψημένο.

8. Τι μέτρα λαμβάνονται στην Ελλάδα;

Γίνεται ενημέρωση στα αεροδρόμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης των ταξιδιωτών προς και από χώρες όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα της νόσου, ενώ σε εγρήγορση είναι και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

9. Υπάρχει επάρκεια αντιιικών φαρμάκων στη χώρα μας;

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το απόθεμα της χώρας μας σε αντιιικά φάρμακα επαρκεί για να καλύψει το 12% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, όπως συστήνουν οι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί.

ΠΗΓΗ καθημερινη & ημερίσια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.