Σελίδες

22 Απριλίου 2009

Καραμανλής - Χριστόφιας. Πήγε για καλό ο Πρωθυπουργός και έβαλε ταφόπλακα στις εκλογές. Αντί για εθνικές θέσεις, υιοθέτησε αυτές του Χριστόφια.

Σύμφωνος με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, υπό συγκεκριμένες όμως προϋποθέσεις, δήλωσε από τη Λευκωσία ο Κ. Καραμανλής ο οποίος επισκέπτεται επίσημα την Κύπρο. "Δεν έχουν σημειώσει την προσδοκώμενη πρόοδο οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό" σημείωσε ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η ΕΕ αποτελεί την αποτελεσματικότερη εγγύηση για την ασφάλεια της Κύπρου και για αυτό είναι περιττό και αναχρονιστικό το υπάρχον σύστημα εγγυήσεων.

Σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Καραμανλής είπε πως "υποστηρίζουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας γιατί πιστεύουμε ότι μια Τουρκία η οποία θα υιοθετήσει ευρωπαϊκούς κανόνες συμπεριφοράς" θα είναι μια Τουρκία η οποία θα είναι πολύ καλύτερη για τους πολίτες της, για ολόκληρη την ΕΕ και για τους γείτονές της.

Υπογράμμισε ωστόσο πως η θέση αυτή στηρίζεται στο αξίωμα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και μάλιστα η ένταξή της προϋποθέτει την υιοθέτηση από την πλευρά της των προϋποθέσεων του να είναι κανένας μέλος της ΕΕ.

Αναφερόμενος στις απευθείας διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε εξ άλλου πως "συμφωνούμε με τον πρόεδρο Χριστόφια ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι να βρεθεί λύση", προσθέτοντας πως η συμφωνία που θα προκύψει θα πρέπει να έχει τη σφραγίδα των δυο κοινοτήτων χωρίς παρεμβάσεις τρίτων και τεχνητά χρονοδιαγράμματα.

ΣΧΟΛΙΟ

Κύριε Πρωθυπουργέ γνώμη μου είναι ότι πρέπει να προσέχετε παρόμοιες δηλώσεις.
Εχετε ενημερωθεί από τον κ. Χριστόφια για τους όρους των διαπραγματεύσεων που έγιναν με τον Ταλάτ;
Για δείτε μερικούς όρους όπως τους κατέγραψε ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος και λίγα σχόλιά του :
(Αν θέλετε να δείτε όλο το άρθρο μπορείτε εδώ)

......Αλλά οι ελληνικές, όχι οι τουρκικές προτάσεις, που κατετέθησαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της Λευκωσίας, και τις οποίες δημοσιεύσαμε αυτούσιες στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή» (14.3.09), προβλέπουν ένα κράτος που πότε θα έχει πότε ‘Ελληνα Πρόεδρο, πότε Τούρκο Πρόεδρο και πότε ξένο δικαστή να παίρνει τις αποφάσεις. Είναι αυτά σοβαρά πράγματα? ‘Εχουν εφαρμοσθεί σε καμμιά άλλη χώρα του κόσμου, όπου συνυπάρχουν εθνικές κοινότητες? Είναι συμβατά με την αρχή της δημοκρατίας?

Σχεδόν σε όλα τα κρατικά αξιώματα θα «ντουμπλάρονται» ‘Ελληνες και Τούρκοι αξιωματούχοι, με ένα δαιδαλώδες σύστημα, που όχι μόνο κινδυνεύει να παραλύσει το κράτος, αλλά και θα τροφοδοτεί αιωνίως, από τη μια τη δυσφορία της πλειοψηφούσης κοινότητας προς την μειοψηφούσα, αφετέρου την τάση της μειοψηφίας να χρησιμοποιεί τα όποια προνόμιά της για να πετυχαίνει επιδιώξεις που δεν μπορεί να πετύχει αλλοιώς.

Αντί δηλαδή να «συμφιλιώσει» Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους, να σφυρηλατήσει τη συνείδηση πολιτών ενός κράτους, θα εξασφαλίσει την αιώνια εχθρότητά τους και το αγκίστρωμα αμφοτέρων στις κοινότητές τους και τα «συνιστώντα κράτη» τους. Το νέο αυτό «κράτος» θα αποτελείται από δύο κράτη με δικές τους αστυνομίες και δεν θα διαθέτει, όπως όλα τα άλλα κράτη στον κόσμο, το δικαίωμα της αυτοάμυνας και το μέσο της, τις ένοπλες δυνάμεις. Η Κύπρος θα είναι «αποστρατιωτικοποιημένη», λέει η κυπριακή κυβέρνηση, δηλαδή θα σταθμεύει ελεύθερα στο έδαφός της ο … βρετανικός στρατός!

Θα έχουμε δηλαδή διχοτόμηση ντε φάκτο του νησιού συν κατάλυση της σημερινής Δημοκρατίας υπό γενική βρετανική επιστασία. Μα είναι δυνατόν να ονομάζονται τέτοια σχήματα λύση του κυπριακού, προς αποφυγή μάλιστα της διχοτόμησης (που, ειρήσθω εν παρόδω, συντελέστηκε πριν από 35 χρόνια!).

‘Όχι μία, χίλιες φορές καλύτερη, ασφαλέστερη και εντιμότερη λύση είναι η αποδοχή της διχοτόμησης από μια παρόμοια λύση, σαφώς χειρότερη από τις συνθήκες Ζυρίχης και Λονδίνου, που κινδυνεύει να έχει ακόμα χειρότερες συνέπειες από εκείνες, πολύ περισσότερο σε ένα τόσο αβέβαιο διεθνές περιβάλλον. Αφήνει ουσιαστικά τους Ελληνοκυπρίους χωρίς την προστασία του κράτους που διαθέτουν σήμερα, εγκυμονώντας τον κίνδυνο εθνοτικών διαμαχών, ενδοελληνικών διαμαχών, αλλά και συνεπειών στο σύνολο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.


Προσέχετε λοιπόν τις γκάφες. Ερχονται εκλογές. Αφήστε επιτέλους την ατυχή (για να μην πω τίποτα χειρότερο) θέση ότι είμαστε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Αφού δεν θέλουν να μπούν οι ίδιοι οι Τούρκοι, έσεις τι ρόλο παίζεται με την επίμονή σας;

Είναι πρωτοφανές και παράδοξο.........

Καλά για τον κ. Χριστόφια είναι περιττό να πούμε οτιδήποτε, ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του για τον ρόλο και τις θέσεις του......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.