Σελίδες

10 Απριλίου 2009

Γεννηθέντες πρίν το 1985. Εμείς πώς μεγαλώσαμε;

H αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε. 

Ήμαστε μια γενιά σε αναμονή. Περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας. Έπρεπε να περιμένουμε δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, δύο ώρες μεσημεριανό ύπνο για να ξεκουραστούμε και τις Κυριακές έπρεπε να μείνουμε νηστικοί όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε. Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με την αναμονή.

Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί. Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και αερόσακους. Κάναμε ταξίδια 10 και 12 ωρών, πέντε άτομα σε ένα Φιατάκι και δεν υποφέραμε από το «σύνδρομο της τουριστικής θέσης». Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια και μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας για τα παιδιά.

Ανεβαίναμε στα ποδήλατα χωρίς κράνη και προστατευτικά, κάναμε ωτο-στοπ, καβαλάγαμε μοτοσικλέτες χωρίς δίπλωμα. Οι κούνιες ήταν φτιαγμένα από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες.

Ακόμα και τα παιχνίδια μας ήταν βίαια. Περνάγαμε ώρες κατασκευάζοντας αυτοσχέδια αυτοκίνητα για να κάνουμε κόντρες κατρακυλώντας σε κάποια κατηφόρα και μόνο τότε ανακαλύπταμε ότι είχαμε ξεχάσει να βάλουμε φρένα. Παίζαμε «μακριά γαιδούρα» και κανείς μας δεν έπαθε κήλη ή εξάρθρωση.

Βγαίναμε από το σπίτι τρέχοντας το πρωί, παίζαμε όλη τη μέρα και δεν γυρνούσαμε στο σπίτι παρά μόνο αφού είχαν ανάψει τα φώτα στους δρόμους. Κανείς δεν μπορούσε να μάς βρει. Τότε δεν υπήρχαν κινητά. Σπάγαμε τα κόκκαλα και τα δόντια μας και δεν υπήρχε κανένας νόμος για να τιμωρήσει τους «υπεύθυνους». Ανοίγανε κεφάλια όταν παίζαμε πόλεμο με πέτρες και ξύλα και δεν έτρεχε τίποτα. Ήταν κάτι συνηθισμένο για παιδιά και όλα θεραπεύονταν με λίγο ιώδιο ή μερικά ράμματα. Δεν υπήρχε κάποιος να κατηγορήσεις παρά μόνο ο εαυτός σου. Είχαμε καυγάδες και κάναμε καζούρα ο ένας στον άλλο και μάθαμε να το ξεπερνάμε.

Τρώγαμε γλυκά και πίναμε αναψυκτικά, αλλά δεν ήμασταν παχύσαρκοι. Ίσως κάποιος από εμάς να ήταν χοντρός και αυτό ήταν όλο. Μοιραζόμασταν μπουκάλια νερό ή αναψυκτικά ή οποιοδήποτε ποτό και κανένας μας δεν έπαθε τίποτα. Καμιά φορά κολλάγαμε ψείρες στο σχολείο και οι μητέρες μας το αντιμετώπιζαν πλένοντάς μας το κεφάλι με ζεστό ξύδι. Δεν είχαμε Playstations, Nintendo 64, 99 τηλεοπτικά κανάλια, βιντεοταινίες με ήχο surround, υπολογιστές ή Ιnternet. Εμείς είχαμε φίλους. Κανονίζαμε να βγούμε μαζί τους και βγαίναμε.

Καμιά φορά δεν κανονίζαμε τίποτα, απλά βγαίναμε στο δρόμο και εκεί συναντιόμασταν για να παίξουμε κυνηγητό, κρυφτό, αμπάριζα... μέχρι εκεί έφτανε η τεχνολογία. Περνούσαμε τη μέρα μας έξω, τρέχοντας και παίζοντας. Φτιάχναμε παιχνίδια μόνοι μας από ξύλα. Χάσαμε χιλιάδες μπάλες ποδοσφαίρου. Πίναμε νερό κατευθείαν από τη βρύση, όχι εμφιαλωμένο, και κάποιοι έβαζαν τα χείλη τους πάνω στη βρύση. Κυνηγούσαμε σαύρες και πουλιά με αεροβόλα στην εξοχή, παρά το ότι ήμασταν ανήλικοι και δεν υπήρχαν ενήλικοι για να μας επιβλέπουν. Θεέ μου! Πηγαίναμε με το ποδήλατο ή περπατώντας μέχρι τα σπίτια των φίλων και τους φωνάζαμε από την πόρτα.

Φανταστείτε το! Χωρίς να ζητήσουμε άδεια από τους γονείς μας, ολομόναχοι εκεί έξω στο σκληρό αυτό κόσμο! Χωρίς κανέναν υπεύθυνο! Πώς τα καταφέραμε; Στα σχολικά παιχνίδια συμμετείχαν όλοι και όσοι δεν έπαιρναν μέρος έπρεπε να συμβιβαστούν με την απογοήτευση. Κάποιοι δεν ήταν τόσο καλοί μαθητές όσο άλλοι και έπρεπε να μείνουν στην ίδια τάξη. Δεν υπήρχαν ειδικά τεστ για να περάσουν όλοι. Τι φρίκη! Κάναμε διακοπές τρεις μήνες τα καλοκαίρια και περνούσαμε ατέλειωτες ώρες στην παραλία χωρίς αντιηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 και χωρίς μαθήματα ιστιοπλοΐας, τένις ή γκολφ. Φτιάχναμε όμως φανταστικά κάστρα στην άμμο και ψαρεύαμε με ένα αγκίστρι και μια πετονιά.

Ρίχναμε τα κορίτσια κυνηγώντας τα για να τους βάλουμε χέρι, όχι πιάνοντας κουβέντα σε κάποιο chat room.

Είχαμε ελευθερία, αποτυχία, επιτυχία και υπευθυνότητα και μέσα από όλα αυτά μάθαμε και ωριμάσαμε. Δεν θα πρέπει να μάς παραξενεύει που τα σημερινά παιδιά είναι κακομαθημένα και χαζοχαρούμενα. Αν εσύ είσαι από τους «παλιούς»... συγχαρητήρια! Είχες την τύχη να μεγαλώσεις σαν παιδί...

3 σχόλια:

  1. Kαλημέρες.
    Ναι κάπως έτσι μεγαλώσαμε. Περισσότερο ανθρώπινα αν θες; Περισσότερο. Και λοιπόν; Ποιόν κόσμο δημιουργήσαμε; Είμαστε πραγματικά περισσότερο "υπεύθυνοι"; Τα μεγαλύτερα λάθη για το σήμερα ανήκουν στους πριν ή τους μετά γεννηθέντες;
    Όπως κι αν μεγαλώσαμε, μάλλον αποτύχαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν και έχεις εν μερη δίκιο καθώς έχουμε κι εμεις το μερίδιο ευθυνης μας για την σημερινή κατάσταση, εν τουτοις φίλε μου ανώνυμε 12:55 θα μου επιτρέψεις 2 παρατηρησούλες.
    Πρώτον το αρθρο δεν μιλαει για επίδοση ευθυνών αλλά για τις συνθήκες που ζήσαμε οι παλαιότεροι σε σχέση με τα σημερινά παιδιά.
    Δευτερον οι ευθύνες που αναφέρεις κατα την γνώμη μου, βαρύνουν περισσότερο από όλες τις γενιές των τελευταίων 50 ετών, την γενιά της νεολαίας του 1960-1970, δηλαδή τα παιδιά των κατοχικων παπούδων μας.
    Αυτή η γενιά αν και παρουσιαστηκε να αγωνίζεται με κορύφωση το Μαιο του 1968, έφερε την παρακμιακή κουλτούρα των προοδευτικοκουλτουριάρηδων. Η γενια των λουλουδιών, της σεξουαλικής απελευθέρωσης, της ανατροπής, της αθείας κλπ.
    Αυτοί οταν έγιναν γονείς έφεραν στην κυριολεξια την πλήρη διάλυση οικογενειας και κοινωνίας, προιόν της οποίας βλέπουμε σήμερα.
    Εγκληματικότητα, διαζύγια, εκτρώσεις, ασεβεια και διαφθορά των πάντων με αποκορύφωμα τις εκρήξεις πλεόν ανεξέλεκτης βίας, κουκουλοφόροι κλπ, επί δικαίων και αδίκων.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να στε καλα παιδια... με ταξιδεψατε ορισμενα χρονια πισω, με πολυ ζωντανες εικονες. Χρονια αξεχαστα και θεωρω τον εαυτο μου τυχερο που α) εζησε τα παιδικα χρονια εκεινη την εποχη και β) εζησε τα παιδικα χρονια στην επαρχια που ηταν εντελως ελευθερα και ασφαλη τα πραγματα.

    Νομιζω πως η ελευθερια αυτη επετρεψε να διαμορφωσουμε χαρακτηρα. Να ξερουμε απο μονοι μας τι ειναι καλο και τι κακο. Να ξερουμε τι θελουμε ποτε το θελουμε και πως να εχουμε πραγματικους ΦΙΛΟΥΣ. Δυστυχως τα πραγματα εχουν αλλαξει αρδην, και το βλεπω και απο τα ανήψια μου τωρα. Γεματο το σπιτι βιντεοπαιχνιδια (και εμεις ειχαμε θρυλικες κονσολες, και θρυλικα pc όπως Amiga, Amstrad... αλλα δεν ηταν το παν!)... Δεν υπαρχουν πλεον παιδια στο δρομο. Ολα μαντρωμενα σε 4 τοιχους ειναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε τα σχολιά σας να ειναι σχετικά με το θέμα, περιεκτικά και ευπρεπή. Για την καλύτερη επικοινωνία δώστε κάποιο όνομα ή ψευδώνυμο. Διαφημιστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται.
Επειδή δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης του σχολίου σας παρακαλούμε μετά την τελική σύνταξή του να ελέγχεται. Προτιμάτε την ελληνική γραφή κι όχι την λατινική (κοινώς greeklish).

Πολύ σημαντικό είναι να κρατάτε προσωρινό αντίγραφο του σχολίου σας ειδικά όταν είναι εκτενές διότι ενδέχεται να μην γίνει δεκτό από την Google (λόγω μεγέθους) και θα παραστεί η ανάγκη να το σπάσετε σε δύο ή περισσότερα.

Το σχόλιό σας θα δημοσιευθεί, το αργότερο, μέσα σε λίγες ώρες, μετά από έγκριση του διαχειριστή του ιστολογίου, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει όλα τα σχόλια που δεν παραβαίνουν τους όρους που έχουμε θέσει στις παρούσες οδηγίες.
Υβριστικά, μη ευπρεπή και προπαγανδιστικά σχόλια θα διαγράφονται ή δεν θα δημοσιεύονται.